Δημιουργία παράλληλου νομίσματος είναι στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης των δύο αντισυστημικών κομμάτων του Ματέο Σαλβίνι και του Λουίτζι Ντι Μάιο με την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, προκειμένου να πληρωθούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει το δημόσιο.
Θεωρείται προπομπός επιστροφής σε εθνικό νόμισμα εάν αυτό θεωρηθεί ως συμφέρον για την Ιταλία.
H ιταλική βουλή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την εισαγωγή των λεγόμενων “mini-Βots”, ενός εργαλείου χρέους που θα στηρίζεται σε μελλοντικά φορολογικά έσοδα, θα αυξάνει βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα του ιταλικού κράτους και θα είναι αποδεκτό ως μέσο πληρωμής, με άλλα λόγια ένα παράλληλο νόμισμα -ιδέα που φέρνουν συχνά στο τραπέζι πολιτικοί της Λέγκας του Σαλβίνι, όπως ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας της Λέγκα, Κλαούντιο Μπόργκι, ένθερμος οπαδός των “mini -Bots”.
Αν διαδοθούν τα “mini-Bots” του Σαλβίνι στην ιταλική οικονομία κι αρχίσουν να τα χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα εταιρείες και πολίτες, τότε το ιταλικό κράτος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του νόμισμα.
Συν τω χρόνων τα νέα χαρτονομίσματα θα κυκλοφορούν στην αγορά σηματοδοτώντας την αρχή μιας εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη.
Συζητήσεις για τα “mini-bots” έγιναν στην Ιταλία πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2018, συμπεριλήφθηκαν και στο πρόγραμμα του συνασπισμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε καθώς οι ψηφοφόροι δεν έδειξαν ιδιαίτερη διάθεση για ένα Italexit. «Μπορώ να φανταστώ γιατί τώρα επιστρέφουν τα “mini-Bots” , ώστε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης κατά της Κομισιόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Ρώμη για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», λέει ο οικονομολόγος του Storch Research Institute Τόμας Μάγιερ.
Και όπως σημειώνει, εκεί που ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχε με το παράλληλο νόμισμα που οραματιζόταν, προσκρούοντας στις αντιδράσεις των πιστωτών -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- η Ιταλία έχει ετοιμάσει ένα καλύτερο σχέδιο.
«Η Κομισιόν και πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ δεν θα ήθελα να φανταστούν μια έξοδο της Ιταλίας από την ευρωζώνη. Ο Σαλβίνι έχει σήμερα στα χέρια του καλύτερα χαρτιά απ’ ό,τι ο Βαρουφάκης το 2015», λέει, αναφερόμενος στο μέγεθος της ιταλικής οικονομίας -τρίτης μεγαλύτερης στην ευρωζώνη.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 η Λέγκα απέσπασε 17,4%, ποσοστό που κατάφερε να διπλασιάσει στις πρόσφατες ευρωεκλογές με 34,3%.
Ο Σαλβίνι θα μπορούσε να πιέσει για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εν είδει δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας από τις Βρυξέλλες. Και η απειλή και μόνον ενός παράλληλου νομίσματος σε μια χώρα που έχει χρέος πάνω από 2,3 τρισ ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης καθώς η ιταλική οικονομία αποτελεί το 11% της οικονομίας της ΕΕ.
Του
Καλημέρα Στέφανε,
Όπως δείχνουν τα Πράγματα στην Ιταλία, προς τα εκεί Οδεύουμε, δηλαδή την Έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη με Επιστροφή στη Λιρέτα.
Η Ιταλία είναι Μεγάλη Χώρα, είναι η Τρίτη Οικονομία της Ευρωζώνης, δεν Δέχεται Εκβιασμούς από τη Γερμανία.
Η Ιταλία δεν Δέχεται Παρεμβάσεις για το πως θα Ασκήσει την Εσωτερική Πολιτική της ( όπως άλλες Χώρες, και μέσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα ) σε όλα τα Ζητήματα και Προφανώς και στην Οικονομία.
Στην Ουσία σήμερα το Ευρώ είναι ένα Νόμισμα, το οποίο με Απλά Λόγια είναι μία Παραλλαγή του Γερμανικού Μάρκου. Ευνοεί τη Γερμανία και τις Χώρες που Εντάσσονται στην Γερμανική Επιρροή.
Στην Ελλάδα Μιλούν για το Χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας, των άλλων Χωρών, αλλά Κανένα ΜΜΕ δεν Ασχολείται με το Τεράστιο Χρέος της Γερμανίας, περίπου στα 3 ΤΡΙΣ. Γιατί άραγε;
Μήπως Πιστεύεις ότι Σήμερα η Γερμανική Οικονομία ειναι τόσο δυνατή, όσο Θέλουν να την Παρουσιάζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα; Σήμερα περίπου 15.000,000 Γερμανοί, για παράδειγμα, Ζούν κάτω από το όριο της Φτώχειας. Βέβαια, το Όριο της Φτώχειας στην Ευρώπη, έχει Καθοριστεί στα 1.000 Ευρώ Καθαρά το Μήνα, σε Αντίθεση με την Ελλάδα, όπου εάν δεν Κάνω Λάθος είναι περίπου στα 450 Ευρώ. Και μετά Μιλούμε για Ενωμένη Ευρώπη, όταν Υπάρχουν Τέτοιες Αποκλίσεις.
Με τη Λιρέτα τα Πράγματα ήταν Πολύ Καλύτερα, Χαμηλότερο Κόστος Ζωής, και οι Μισθοί βεβαίως Υψηλοί, αλλά εξαιτίας του Χαμηλότερου Κόστους Ζωής, τα Χρήματα είχαν Περισσότερη Αξία. Σήμερα, ένας Καθαρός Μηνιαίος Μισθός των 3.000 Ευρώ Θεωρείται ένας Μέσος Μισθός, φυσικά εννοούμε ότι Δίνεται σε Άτομα με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, που Εργάζονται σε Τομείς όπως, για παράδειγμα, Information Technology, Τηλεπικοινωνίες, Τραπεζικό, … και Κατέχουν μία Θέση Προισταμένου σε ένα Project ( Προιστάμενος Ομάδας Εργασίας ). Να σου πω ότι αυτός ο Μισθός δεν είναι με Πρόσληψη Αορίστου Χρόνου, αλλά με Διάφορους Τύπους Συμβάσεων ( όχι όμως Συμβάσεις Έργου οι οποίες Καταργήθηκαν Επίσημα στην Ιταλία τον Ιούνιο 2016 ). Με Πρόσληψη Αορίστου Χρόνου από μία Εταιρία, για τη Συγκεκριμένη Θέση που είπα πριν, ο Μισθός είναι Κυμαίνεται από 2.100 έως 2.400 Ευρώ Καθαρά το Μήνα ( ανάλογα με την Εταιρία ), + κάποια Benefits που Δίνουν οι Εταιρίες. Υπάρχει βέβαια και η Σύμβαση Εργασίας, αυτό που στην Ελλάδα Ονομάζουν Μπλοκάκι, δηλαδή να Κόβεις είτε Απόδειξη, είτε Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών, οπότε το Μεροκάματο είναι 200 Ευρώ την Ημέρα, που για 20 Ημέρες Εργάσιμες, βγαίνει 4.000 Ευρώ το Μήνα, και Αφαιρώντας Φορολογία και Ασφαλιστικά, σου Έρχεται περίπου 2.500 Ευρώ το Μήνα.
Για το Μισθό των 3.000 Ευρώ το Μήνα που είπα πριν, αν το Δούμε σε Αντιστοιχία με τη Λιρέτα ( η Ισοτιμία είχε Καθορισθεί το 1999 στα 1936,27 ), είναι 5.808.810 Λιρέτες. Αυτά τα Χρήματα είναι ο Σωστός Μισθός για Κάποιον που έχει Πανεπιστημιακή Μόρφωση, Εργασιακή Εμπειρία και Κατέχει μία Θέση Προισταμένου Ομάδας. Αν λοιπόν τώρα η Ιταλία είχε τη Λιρέτα, με αυτά τα Χρήματα, Ζούσες Πάρα Πολύ Άνετα, Αγόραζες Σπίτι και Πλήρωνες Χωρίς Προβλήματα τη Δόση του Στεγαστικού Δανείου, και σε γενικές γραμμές να μην Πολυλογώ θα είχες μία Άνετη Ζωή τόσο για σένα, όσο και την Οικογένειά σου, στην Περίπτωση που Κάποιος είναι Παντρεμένος.
Οπότε Βάλε με το Μυαλό σου, έναν Εργαζόμενο ο οποίος έχει των Κατώτατο Μισθό που στην Ιταλία είναι περίπου 1.000 Ευρώ Καθαρά το Μήνα, Κάνε την Αντιστοιχία με τη Λιρέτα, και θα δεις ότι ακόμη και αυτός ο Εργαζόμενος θα Μπορούσε να έχει μία Καλύτερη Ζωή, εξαιτίας πάντα του Χαμηλότερου Κόστους που Υπήρχε.
Ευχαριστώ
Με Εκτίμηση,
Πολλούς Χαιρετισμούς,
Άγγελος από Μιλάνο
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ! ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !
O Varoufakis den proteine to IDIO pragma?