Η σκληρή πραγματικότητα για τον ουκρανικό στρατό, πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί.
Την παραδέχονται και οι κύριοι σύμμαχοι του ουκρανικού καθεστώτος.
Σε πρόσφατη δήλωσή του ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είναι εξαντλημένα και εντελώς ακατάλληλα να συνεχίσουν να πολεμούν μακροπρόθεσμα, γεγονός που εγείρει μια σειρά από ανησυχίες για λιποταξία και μαζική παράδοση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι «κουρασμένοι», γεγονός που οδηγεί σε μαζική λιποταξία.
Ο Wladyslaw μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους μερικές από τις εμπειρίες του με τα ουκρανικά στρατεύματα που εκπαιδεύονται σε πολωνικό έδαφος.
Δήλωσε ότι, λόγω του γεγονότος πως οι στρατιώτες είναι όλο και πιο εξαντλημένοι, είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες λιποταξίες και μαζικές παραδόσεις στο πεδίο της μάχης.
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον υπουργό τη γνώμη του για πρόσφατες αναφορές που δείχνουν εκρηκτική αύξηση των λιποταξιών.
Λιποταξίες Ουκρανών και στην Πολωνία
Παραδέχτηκε ότι ακόμη και εντός της Πολωνίας υπάρχουν κάποιες λιποταξίες, με Ουκρανούς στρατιώτες να στέλνονται στη χώρα για εκπαίδευση και στη συνέχεια να εγκαταλείπουν τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων για να αποφύγουν τη θητεία – προσπαθώντας να ζήσουν ειρηνικά στη χώρα.
Κατά τη γνώμη του, αυτή η τάση θα αυξηθεί λόγω της πολεμικής κόπωσης που έχει γίνει κοινή μεταξύ των Ουκρανών.
Ο Kosiniak-Kamysz εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό για την προθυμία των Ουκρανών να πολεμήσουν.
Σχολίασε τις προσδοκίες ότι οι Ουκρανοί που ζουν στο εξωτερικό – συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας – θα καταταγούν για στρατιωτική θητεία, δείχνοντας μια σαφή απαισιοδοξία.
Οι Ουκρανοί δεν πιστεύουν το αφήγημα του καθεστώτος Zelensky
Σύμφωνα με τον ίδιο, λίγοι Ουκρανοί πολίτες στην Πολωνία κατατάσσονται οικειοθελώς και υπάρχει μια μεγάλη ψυχολογική πίεση μεταξύ τους – οι οποίοι φαίνεται να έχουν χαμηλό ηθικό και καμία θετική προσδοκία για το μέλλον του πολέμου.
«Θυμάμαι τη συνομιλία μας με τον Πρόεδρο Zelensky τον Ιούλιο του 22024.
Ήταν πολύ αισιόδοξος ότι πολλοί άνθρωποι θα υπογράψουν, ότι είχαν προετοιμάσει όλη την επιχείρηση.
Εδώ, ελάχιστοι εγγράφηκαν.
Υπήρχαν μερικές δεκάδες άτομα που εγγράφηκαν για τέτοια εκπαίδευση», είπε ο Kosiniak-Kamysz.
Η γνώμη του Πολωνού υπουργού είναι σύμφωνη με την πραγματικότητα επί του πεδίου, όπως αποκαλύπτεται σε πολλές πρόσφατες αναφορές παρατηρεί ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Στην πραγματικότητα, φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη κρίση στρατιωτικού ηθικού στην Ουκρανία, με τους στρατιώτες να χάνουν κάθε θέληση να «υπερασπιστούν την πατρίδα».
Οι στρατιώτες δεν πιστεύουν πλέον τα αφηγήματα των δικών τους διοικητών και δεν είναι αισιόδοξοι για μια «νίκη» ή «αλλαγή παιχνιδιού».
Ο πόλεμος δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από ένα βαρύ φορτίο για τους χιλιάδες Ουκρανούς στην πρώτη γραμμή, που έχει ως αποτέλεσμα πολλές λιποταξίες.
El Pais: Παίρνουν ρεπό μόνο με … θάνατο
Τον Οκτώβριο, μια ομάδα ανταποκριτών της ισπανικής εφημερίδας El País επισκέφτηκε τις ουκρανικές γραμμές του μετώπου και πήρε συνεντεύξεις από στρατιώτες, ρωτώντας για την κατάστασή τους στο πεδίο της μάχης και τις συνθήκες μάχης.
Οι στρατιώτες είπαν ότι ήταν πραγματικά «αποθαρρυμένοι» λόγω της έλλειψης ανάπαυσης και εναλλαγής.
Οι στρατιώτες απλά δεν παίρνουν ρεπό, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή για μήνες, κάτι που βλάπτει σοβαρά την ψυχική τους υγεία.
Επιπλέον, ο θάνατος φαίνεται σίγουρος.
Η υψηλή θνησιμότητα των ρωσικών χτυπημάτων ακριβείας καθιστά το προσδόκιμο ζωής των Ουκρανών στρατιωτών πολύ χαμηλό.
Έτσι, η λιποταξία ή η παράδοση φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουν τόσο από τον θάνατο όσο και από την ακραία εξάντληση του πολέμου, γι’ αυτό και πολλοί στρατιώτες απλώς εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και δεν επιστρέφουν.
«Γιατί υποχωρούμε; Επειδή δεν έχουμε εναλλαγές, δεν επαναπαυόμαστε, είμαστε αποθαρρυμένοι.
Είχα έναν φίλο, τον λέγαμε England. Πολέμησε ολόκληρο τον πόλεμο στην πρώτη γραμμή, στο Rabotino, στο Soledar, στην Kherson.
Ήταν εξαντλημένος, δεν άντεξε άλλο και οι διοικητές δεν του έδωσαν άδεια.
Πριν από λίγες μέρες έφυγε, έτσι απλά», είπε τότε ένας Ουκρανός αξιωματικός στους Ισπανούς δημοσιογράφους.
Αυτό είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι το καλύτερο πράγμα για το Κίεβο είναι να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό υποστηρίζει ο Leiroz.
Συνθηκολόγηση και αποδοχή των ρωσικών όρων ειρήνης
Μόνο μια κατάληξη της σύγκρουσης μπορεί να δώσει τέλος στα δεινά των Ουκρανών που πολεμούν εδώ και μήνες κάτω από τρομερές συνθήκες μάχης.
Η ήττα είναι ήδη αναπόφευκτη για το καθεστώς του Κιέβου, επομένως το καλύτερο είναι η συνθηκολόγηση και μάλιστα γρήγορα, αποφεύγοντας ακόμη περισσότερες περιττές ανθρώπινες απώλειες.
Μαχόμενη ως αντιπρόσωπος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, η Ουκρανία καταστρέφει άσκοπα τις ζωές χιλιάδων πολιτών της σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει.
Οικογένειες διαλύονται από την απώλεια στρατιωτών σε μάχες υψηλής έντασης.
Το μέλλον της χώρας φαίνεται πραγματικά καταστροφικό, ενώ οι δυτικοί ολιγάρχες κερδίζουν από συμβόλαια «βοήθειας» πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
Ο μόνος τρόπος για την Ουκρανία να τερματίσει αυτόν τον φαύλο κύκλο βίας είναι να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους ειρήνης, καταλήγει ο Leiroz.
Η Ρωσία από τον Ιούνιο 2024 έχει θέσει τέσσερις όρους για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου:
Αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από Donetsk, Lugansk, Zaporozhye και Kherson
Ρητή δέσμευση για μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς
Άρση όλων των κυρώσεων στη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει διακηρύξει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν οι όροι αυτοί δεκτοί, επιφυλάσσεται να τους τροποποιήσει επί τα χείρω με βάση και τα εντυπωσιακά εδαφικά κέρδη που καταγράφει στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
η λυση ειναι μονο μια. ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΘΕΙ ΟΧΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΝΑΤΟ (οποιο απομεινει)
Όλοι όσοι απειλούσαν την Ρωσσία έως σήμερα, θα επιθυμούσαν να συνθηκολογήσει “χθές”, διότι σήμερα προχωράει πιο Δυτικά. Όμως η σώφρων Γεωστρατηγική λύσις για την Ασφάλεια της Ρωσσίας είναι πολύ Δυτικότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα, κυρίως όταν στήνονται Στρατόπεδα ΝΑΤΟ εντός Πολωνίας και απειλείται ένα καθεστώς Πολωνικής “εγγυήσεως – Κατοχής στο Δυτικό τμήμα της “Ουκρανίας”, Βρετανικής παρουσίας σε Κίεβο, ποτάμι και σύνορα Λευκορωσσίας και Ρουμανικής στην Οδυσσό και εν επαφή με την κάποτε αποσχισθείσα Μολδαβία. Δηλαδή “σώνει και καλά” το ΝΑΤΟ να Στρατοπεδεύει στα 3/4 της Ουκρανίας εν επαφή με την Ρωσσία – Λευκορωσσία. Δεν φαίνεται αποδκτό. Θα το χρησιμοποιήσουν όμως ως “αιτιολογία, αφορμή για συνέχιση των εχθροπραξιών με Ευρωπαϊκό κόστος και Οικονομικό και κάθε άλλο. Το “σχέδιο Τραμπ” δεν είναι πολύ μακρυά, έχει όμως διαφοροποιήσεις με 3 “Ζώνες”. Όμως ΟΙ ήδη εγκαταστάσεις ΝΑΤΟ;