Βόρεια Κορέα: Δοκιμή πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων εξοπλισμένου με ένα νέο «σύστημα καθοδήγησης»

Κοινοποίηση:
A TV screen shows a file image of North Korea's missile launch during a news program at Seoul Railway Station in Seoul, South Korea, Tuesday, July 2, 2024. North Korea said Tuesday it had test-fired a new tactical ballistic missile capable of carrying a huge warhead, as the country is pushing to modernize its weapons arsenal to cope with what it calls U.S.-led threats. (AP Photo/Ahn Young-joon)

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός πολλαπλού εκτοξευτή πυραύλων 240 χιλιοστών εξοπλισμένου με ένα νέο «σύστημα καθοδήγησης», ανέφεραν σήμερα, Τετάρτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει να αναβαθμίζει το οπλοστάσιό της.

Μάλιστα την εκτόξευση επέβλεψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου τρεις μήνες αφότου η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι θα εξοπλίσει τον στρατό της με έναν «νέο» πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων 240 χιλιοστών που είναι γνωστό ότι μπορεί να πλήξει τη Σεούλ και κοντινές περιοχές.

Η απομονωμένη, πυρηνικά εξοπλισμένη χώρα έχει πρόσφατα ενισχύσει τους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Μόσχα και αναλυτές έχουν πει ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δοκιμάζει και να αυξάνει την παραγωγή πυραύλων πυροβολικού και πυραύλων κρουζ πριν τους στείλει στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σεούλ έχουν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι προμηθεύει πυρομαχικά και πυραύλους για τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, έναν ισχυρισμό που η Πιονγκγιάνγκ έχει χαρακτηρίσει «παράλογο».

Ο πολλαπλός εκτοξευτής πυραύλων, «τεχνικά αναβαθμισμένος ως προς την ικανότητα ελιγμών και τη συγκεντρωτική ικανότητα βολής του, αποδείχθηκε πλεονεκτικός σε όλους τους δείκτες», ανέφερε την Τετάρτη το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Οι αναβαθμίσεις περιλάμβαναν «το πρόσφατα εφαρμοσμένο σύστημα καθοδήγησης, την ικανότητα ελέγχου και την καταστροφική ισχύ», ανέφερε.

Κατά τη δοκιμαστική εκτόξευση, ο Κιμ «αναφέρθηκε επίσης σε μια σημαντική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην παραγωγή νέων πυροβόλων και στον εξοπλισμό μονάδων του στρατού με αυτά», πρόσθεσε χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η έκθεση της Τετάρτης ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου η Πιονγιανγκ παρουσίασε ένα «μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας», μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν σχεδιαστεί για να συντρίβονται σκόπιμα σε εχθρικούς στόχους, λειτουργώντας ουσιαστικά ως κατευθυνόμενοι πύραυλοι.

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι είχε αναπτύξει ένα νέο σύστημα ελέγχου για έναν πολλαπλό εκτοξευτή πυραύλων που θα οδηγήσει σε «ποιοτική αλλαγή» στις αμυντικές του δυνατότητες.

Τον Μάιο, δήλωσε ότι ο επικαιροποιημένος εκτοξευτής πυραύλων θα «αναπτυχθεί σε μονάδες του Λαϊκού Στρατού της Κορέας ως εξοπλισμός αντικατάστασης από το 2024 έως το 2026».

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα βρίσκονται σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων ετών, με την Πιονγκγιάνγκ να χαρακτηρίζει τη Σεούλ «κύριο εχθρό» της.

Έχει κλείσει οργανισμούς αφιερωμένους στην επανένωση και έχει απειλήσει με πόλεμο για «ακόμη και για 0,001 χιλιοστά» εδαφικής παραβίασης.

Οι δοκιμαστικές βολές έγιναν ενώ η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν μεγάλες ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες διαρκούν έως την Πέμπτη, με νέες ασκήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της πυρηνικά εξοπλισμένης Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα ήταν πάντα εξοργισμένη με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, καταγγέλλοντάς τες ως πρόβες εισβολής.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response