Την ύστατη ώρα αποφεύχθηκε νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς η Χαμάς παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό 17 ομήρους, 13 Ισραηλινούς και 4 αλλοδαπούς, λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού.
Οι συνολικά 17 όμηροι και όχι 20 όπως είχε αναφερθεί αρχικά, πέρασαν στην Αίγυπτο και από εκεί έφθασαν στο Ισραήλ. Πρόκειται για επτά παιδιά και έξι γυναίκες από το Ισραήλ που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 33 παιδιά και έξι γυναίκες.
Μεταξύ αυτών που εντοπίστηκαν στις πρώτες εικόνες είναι η 13χρονη Άλμα Ορ, της οποίας η μητέρα Γιόνατ δολοφονήθηκε και ο πατέρας και ο ξάδερφός της παραμένουν σε αιχμαλωσία. Παράλληλα, απελευθερώθηκε η 9χρονη Έμιλυ Χαντ, το κορίτσι που θεωρούνταν νεκρό στο Κιμπούτς Μπέρι. Ο πατέρας της είχε συγκλονίσει με τη συνέντευξή του και τα δάκρυα απελπισίας του.
Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε από την αιχμαλωσία στη Γάζα είναι:
Σόσαμ Χάραν, 67 ετών
Άντι Σόσαμ 38 ετών και τα παιδιά της Άντι 3 ετών και Νάβεχ, 8 ετών.
Σίρι Γουέις 53 ετών και η κόρη της, Νόγκα Γουέις, 18 ετών.
Μάγια Ρέγκεβ, 21 ετών
Χίλα Ρότερμ, 12 ετών
Έμιλυ Χαντ, 9 ετών
Νόαμ Ορ, 17 ετών και Άλμα Ορ, 13 ετών
Νόαμ Αβιγκντόρι, 12 ετών και η μητέρα της Σάρον, 52 ετών
Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.
Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.
Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός».
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.
Η καθυστέρηση του Σαββάτου ακολούθησε μια αρχική ανταλλαγή την Παρασκευή, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του βάσει μιας συμφωνίας που επιβάλλει ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς έδειξε μασκοφόρους μαχητές με τουφέκια, που φορούσαν στρατιωτική στολή και την πράσινη κορδέλα της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος, να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό την Παρασκευή. Σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, ο κόσμος χειροκροτούσε και κρατούσε ισραηλινές σημαίες, καθώς ελικόπτερα πετούσαν τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.
Λίγες ώρες αφότου 13 Ισραηλινοί και 11 υπήκοοι της Ταϊλάνδης και των Φιλιππίνων επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά την απελευθέρωσή τους, ύστερα από 49 ημέρες αιχμαλωσίας, οι οικογένειές τους άρχισαν να μοιράζονται συγκινητικές φωτογραφίες και βίντεο από την πολυαναμενόμενη επανένωσή τους.
Οι εικόνες μικρών παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών που αγκαλιάζουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συγκίνηση.
Σχεδόν 250 φορτηγά
Στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ έχει κηρυχθεί τετραήμερη εκεχειρία, στη διάρκεια της οποίας θα αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι του παλαιστινιακού κινήματος και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η παύση αυτή, που μπορεί να παραταθεί, επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ είχε επιβάλει πλήρη αποκλεισμό από τις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι τώρα τα φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα με το σταγονόμετρο και έπειτα από έγκριση των ισραηλινών αρχών.
Χθες κατάφεραν να εισέλθουν στη Γάζα 248 φορτηγά, εκ των οποίων 61 μετέφεραν νερό, τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στο βόρειο τμήμα του θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ζώνη μαχών και έχει ζητήσει από τους κατοίκους να το εγκαταλείψουν, ενώ εμποδίζει όποιον προσπαθεί να επιστρέψει.
Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές χιλιάδες άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν την ανάπαυλα στις μάχες για να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στον βορρά, στα σπίτια τους. Και, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, επτά από αυτούς τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινά πυρά.
«Τεράστια πίεση»
Από την έναρξη του πολέμου έχουν σκοτωθεί στη Γάζα 14.854 άνθρωποι, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Χερτζί Χαλέβι, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. «Θα ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα μόλις τελειώσει η εκεχειρία (…) για να εξαρθρώσουμε τη Χαμάς και να ασκήσουμε τεράστια πίεση ώστε να επιστραφούν το συντομότερο δυνατό όσοι περισσότεροι όμηροι γίνεται, μέχρι τον τελευταίο», τόνισε.
Τα νοσοκομεία στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθούσαν χθες να δέχονται πολλούς τραυματίες που απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα. Αλλά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τον Άσραφ αλ Κιντρέχ, τα νοσοκομεία «δεν έχουν πια την ικανότητα ούτε τον εξοπλισμό» για να αντιμετωπίσουν αυτή την εισροή.
Περισσότερα από τα μισά σπίτια στον θύλακα έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, και 1,7 εκατ. άνθρωποι από τους συνολικά 2,4 εκατ. κατοίκους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί.
Κρυφος ….. ! Αυτη τη απορια εχω και εγω.Αφου δειχνει …. επρεπε να δειξει και τους μεν και τους δε.Προς τι ο διαχωρισμος;
ΚΛΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ.
Πρόσεξε κιόλας μην χ@σθεις κιόλας πάνω σου.
Γιατί δείχνεις μόνο αυτούς κ δεν δείχνεις κ τους Παλαιστίνιους;