Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε σήμερα ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της πολεμικής αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες.
Ο Α/ΓΕΑ, αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Π.Α., σημειώνοντας πως τα ελληνικά πληρώματα καταλαμβάνουν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις σε Νατοϊκές ασκήσεις, κερδίζοντας έτσι τα εύσημα από συναδέλφους ξένων χωρών.
Αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, ο Α/ΓΕΑ τόνισε: «Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε. Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια». Επιπρόσθετα υπογράμμισε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας. Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς. Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά. Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, 1167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.
Η Πολεμική Αεροπορία, πέρα από την στρατιωτική της αποστολή της, επιτελεί κάθε χρόνο και ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, με πυροσβέσεις, αεροδιακομιδές και υπηρεσίες ιατρικές φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές. Συγκεκριμένα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Π.Α πραγματοποίησαν 684 εξόδους και συμπλήρωσαν περίπου 1446 ώρες πτήσεις. Σε επίπεδο αεροδιακομιδών πραγματοποιήθηκαν 624 αποστολές όπου μεταφέρθηκαν 1027 ασθενείς. Η πολεμική αεροπορία, ακόμα έλαβε μέρος σε 113 αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπου διασώθηκαν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, 165 άτομα. Επιπρόσθετα, σε επίσκεψη ιατρικού προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ) στον Άγιο Ευστράτιο, πραγματοποιήθηκαν εβδομήντα ιατρικές επισκέψεις, τρεις ιατρικές εξετάσεις κατ΄ οίκον, ενώ ελήφθησαν δύο pap test.
Σε επίπεδο μέριμνας του προσωπικού, το ΓΕΑ διέθεσε σε μονάδες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας πάνω από 200 διαμερίσματα προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στέγασης των στελεχών της Π.Α..
Ιδιαίτερες προσπάθειες έγιναν και για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν νέες υποδομές, έγινε εγκατάσταση και λειτουργία νέων ιατρικών μηχανημάτων, ενώ διοργανώθηκαν πλήθος ημερίδων υγείας, πρόληψης και ασφάλειας.
Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), μετά από αίτημα για δωρεά που υπέβαλε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», θα εξοπλιστεί με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, συνολικού ποσού 5.294.800 ευρώ.
Σύμφωνα με δήλωση του Α/ΓΕΑ, για να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα η δωρεά, έχει ήδη συγκροτηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή, οι ενέργειες της οποίας θα εκκινήσουν μετά την επίσημη έγκριση του Ιδρύματος.
Τέλος, σε επίπεδο οικονομικών παροχών, το ΓΕΑ, σε επαφή με ευρύτερους οικονομικούς – εμπορικούς φορείς, (τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία, τράπεζες, κ.λ.π) εξασφάλισε εκπτωτικούς διακανονισμούς και ειδικές εκπτώσεις- παροχές για τα στελέχη του. Συστήθηκαν και λειτουργούν γραφεία νομικής-συμβουλευτικής υποστήριξης προσωπικού. Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ξεκίνησε και πάλι να χορηγεί δάνεια στους δικαιούχους, ενώ εξοφλήθηκαν 140 βοηθήματα εφάπαξ του 2017 και ο μέσος χρόνος χορήγησης του εφάπαξ, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, ανέρχεται πλέον σε τρεις (3) μήνες.
Προχωρά η διαδικασία για την αναβάθμιση των F-16- Αναβαθμίζεται το ΚΕΑΤ
Αναφορά στις ενέργειες της Πολεμικής Αεροπορίας για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί για την περαιτέρω αναβάθμιση του Όπλου σε επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό επίπεδο, έγινε κατά τη σημερινή ενημέρωση συνάντηση των στρατιωτικών συντακτών για τον εορτασμό του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
Μεταξύ άλλων όπως έγινε γνωστό:
-Ήδη διεξήχθη η πρώτη σύσκεψη για την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 με τη συμμετοχή φορέων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Lockheed Martin Aero.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια σημεία του προγράμματος και παρασχέθηκαν εκατέρωθεν πληροφορίες και διευκρινίσεις με σκοπό τη δρομολόγηση των απαραίτητων για την έναρξή του ενεργειών.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν τα βασικά χρονοδιαγράμματα εργασιών, καθώς και σημαντικές πτυχές της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί και αφορούν σε θέματα συνεργασίας και προετοιμασίας των εμπλεκόμενων φορέων, διαλειτουργικότητας των συστημάτων του αεροσκάφους και ασφάλειας χώρων και διεργασιών που σχετίζονται με την αναβάθμιση των αεροσκαφών. Εκφράζεται δε η ελπίδα ότι η υλοποίηση του προγράμματος μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών θα ξεκινήσει σε χρόνο μικρότερο από του τεθέντος χρονοδιαγράμματος
-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής τακτικής (ΚΕΑΤ) μέσω του σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) σε διεθνές κέντρο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό το ΣΟΤ προσφέρει το πρόγραμμα Air to Air Warfare Training Course (A2WTC), μέσω των προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας, σε τρίτες χώρες διάρκειας 2 εκπαιδευτικών εβδομάδων. Την παρούσα χρονική περίοδο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής χώρες όπως η Ρουμανία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
-Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2019», θα διεξαχθεί στο διάστημα από 1 μέχρι 12 Απριλίου 2019, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.
– Έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σειρά έργων υποδομής της ΠΑ, όπως μεταξύ άλλων η επισκευή λιμενοβραχίονα Σκύρου, αποκατάσταση αγκυροβολίων αεροδρομίων Αράξου και Χρυσούπολης, κλπ.