ΓΙΑΤI EΞΙ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ; ΜΗΝΥΜΑ «ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ»… ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ!

Κοινοποίηση:
PUTIN-ORKOMOSIA

Κατά την άποψή της, η παρουσία στο Κρεμλίνο του Γάλλου πρέσβη, Pierre Lévy, απηχούσε την δήλωση του Emmanuel Macron, στην οποία προέβη την Δευτέρα, κατά την επίσκεψη του Xi Jinping, ότι η Γαλλία «δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία ή το ρωσικό λαό» και «δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα».

Η διπλωματία, όπως υποστηρίζεται επίσης στο Παρίσι, αναγνωρίζει ένα κράτος και τους θεσμούς του, χωρίς να σχολιάζει τους κατόχους τους. Το ΥΠΕΞ (Quai d’ Orsay), που επέκρινε τις συνθήκες επανεκλογής του κ. Poutine, σκοπεύει να μη στερηθεί καναλιών επικοινωνίας, επισημαίνεται. 

–Η ίδια εφημερίδα (Le Monde), στο κύριο άρθρο της με τίτλο: «Η παρουσία έκπληξη του Γάλλου πρέσβη στην ορκωμοσία του Vladimir Poutine», χαρακτηρίζει την παρουσία του Γάλλου  πρέσβη Pierre Lévy, στο Κρεμλίνο, ως μήνυμα «σύγχυσης και όχι σταθερότητας» εκ μέρους της Γαλλίας.

Επισημαίνει, ότι έγινε χωρίς συντονισμό με τους κύριους ευρωπαίους εταίρους της, σε μια περίοδο ακραίας έντασης με τη Ρωσία. Υποστηρίζει δε, ότι η παρουσία του πρέσβη προξένησε έκπληξη για πολλούς λόγους.

Η στάση της Γαλλίας, όπως και των περισσοτέρων δυτικών χωρών,  σχετικά με τις  αντιδημοκρατικές συνθήκες, υπό τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές στη Ρωσία, και επιπλέον η παρουσία του Γάλλου πρέσβη στην κηδεία του Alexeï Navalny, καθιστούν ακόμη πιο παράδοξο το γεγονός, ότι η Γαλλία στέλνει τον πρέσβη της για να υποστηρίξει, μέσω της παρουσίας του, μια εκλογή της οποίας τις συνθήκες αποδοκιμάζει, συνιστούν κατά την ε/φ το πρώτο λόγο.

Ο δεύτερος λόγος είναι, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών χωρών μποϊκόταρε αυτή την τελετή, καθώς, πέραν της Γαλλίας, καμία χώρα της G7 δεν εκπροσωπήθηκε, ενώ όσον αφορά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  ο Γάλλος πρέσβης βρέθηκε παρέα μόνο με τους συναδέλφους του από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία – των οποίων ο εφησυχασμός προς τη Μόσχα είναι γνωστός –, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Επισημαίνοντας την απουσία του πρέσβη της ΕΕ και την επιλογή της Γερμανίας να  ανακαλέσει τον πρέσβη της στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να καταδικάσει τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στη Ρωσία, υπογραμμίζει, ότι σε μια εποχή, που η Γαλλία συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί την ευρωπαϊκή ενότητα, το σπάσιμο των τάξεων με αυτόν τον τρόπο ισοδυναμεί με την αποστολή ενός ακατανόητου μηνύματος διχασμού, κάτι που τα ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης δεν δίστασαν να το τονίσουν.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι, μια ημέρα πριν από την τελετή, ο ίδιος Γάλλος πρέσβης κλήθηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, για τρίτη φορά από τις αρχές του 2024, για να κατηγορηθεί για την «προκλητική» πολιτική των γαλλικών αρχών. Το να τιμάς το Κρεμλίνο με την παρουσία του Πρέσβη, 24 ώρες μετά την κριτική από την κυβέρνησή του, είναι ένας περίεργος τρόπος επίδειξης της αγανάκτησης της Γαλλίας, εκτιμά.

Τέλος, ο τέταρτος λόγος και όχι λιγότερο σημαντικός, είναι, ότι αυτός ο πρόεδρος, ενθρονισμένος, όπως σημειώνει, την Τρίτη, σαν τσάρος από τον Πατριάρχη Κύριλλο, εισέβαλε στην Ουκρανία, ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς λόγο και έκτοτε διεξάγει πόλεμο μεγάλης επιθετικότητας, που συγκλονίζει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Περίπου πενήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, συμμετέχουν στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας, ενώ για τον κ. Poutine έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, υπογραμμίζει.

Σχετικά με την αιτιολόγηση της παρουσίας του πρέσβη από το Παρίσι, ότι η Γαλλία δεν επιθυμούσε να «κόψει όλες τις γέφυρες» με τη Ρωσία, η εφημερίδα υποστηρίζει:

«Η  διατήρηση των καναλιών επικοινωνίας σε περιόδους πολέμου μπορεί πράγματι να είναι χρήσιμη, αλλά το να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο, χωρίς συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους μας, ακριβώς τη στιγμή που η Ρωσία υψώνει το τόνο,  εγείροντας εκ νέου την πυρηνική απειλή, έρχεται σε αντίθεση με την πολύ σταθερή θέση που επέδειξε η Γαλλία τους τελευταίους μήνες και δείχνει περισσότερο ασάφεια, παρά στρατηγική.»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

10 Σχόλια

  1. Η οικογένεια Μητσοτάκη βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, όπως έχουν πεί το “ζαβό” και η αδερφομητέρα, όχι η Ελλάδα.

  2. Είναι από αυτά τα περίεργα που και οι δυο έχουν δίκιο αν το κοιτάξεις από την προοπτική τους…Δύσκολο…

  3. ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΠΟΥΤΙΝ ΑΠΛΑ ΑΦΑΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

  4. Πλήρης σύγχυση. Αναγνωρίζουν το κράτος τους θεσμούς και το καθεστώς αλλά στέλνουν στρατό να το πολεμήσει

  5. Σωστοτατη η παριυσια της Ελλαδας! Καποια στιγμη πρεπει η κυβερνηση να σταματησει τη…προσφορα της στις…φασιστογοβες!

  6. Πολύ καλά κάνει η Ελλάδα και παρίσταται.Αλλωστε είναι γνωστό πόσο πολύτιμη ήταν συμβολή της Ρωσίας στην δημιουργία Ελληνικού κράτους.

    1. δεν υπαρχει επιστροφη,,ειναι εχθρος η ελλαδα πλεον οτι κ ν κανει

  7. Δείτε πόσο σοβαρή ειναι η Κυβέρνηση μας από την θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν και από την άλλη τροφοδοτεί την Ουκρανία με όπλα.

Comments are closed.