ΓΙΝΑΜΕ ΔΟΥΛΟΙ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ GUARDΙAN – ΕΓΙΝΕ VΙRAL ΣΤΑ SOCΙAL MEDΙA ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ CNBC ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΞΑΗΜΕΡΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Κοινοποίηση:
mak

Στο δημοσίευμα αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στη χώρα μας το ωράριο αυξάνεται, ενώ στην Ευρώπη έχει μπει στην ατζέντα η τετραήμερη απασχόληση.

Μιθριδατισμός

Τα δημοσιεύματα διεθνούς ενημερωτικών οργανισμών όπως το CNBC και ο Guardian έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και εύλογα προκαλούν τον ενδιαφέρον. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό για την κατάσταση του δημόσιου διαλόγου στη σημερινή Ελλάδα το ότι προσέλκυσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για την επιβολή του εξαήμερου παρά αυτή καθαυτή η είδηση όταν κυκλοφόρησε.

Πέρα από τον επαρχιωτισμό και το παραδοσιακό κόμπλεξ με την Εσπερία, εν προκειμένω βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακραία εκδοχή του ιδεολογικού μιθριδατισμού που καλλιεργείται ανελλιπώς από τα χρόνια του Μνημονίου. Στην Ελλάδα του 2024 κανένα αντεργατικό μέτρο δεν προκαλεί πολιτικό σκάνδαλο, γιατί όλα πλέον όλα τα έχουμε συνηθίσει και μοιάζουν λογικά στο πλαίσιο της «νέας κανονικότητας». Έπρεπε να έρθουν ο Guardian και το CNBC για να μας πουν ότι το εξαήμερο αποτελεί τρομακτικό πισωγύρισμα για τον 21ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημερών την εβδομάδα σε επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες. Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 5053/23 της Νέας Δημοκρατίας.

Περισσότερη δουλειά…

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα συνδικάτα έριχναν το σύνθημα «λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους» και το 35ωρο άρχιζε να καθιερώνεται στην Ευρώπη. Σήμερα στην Ελλάδα η εικόνα έχει αντιστραφεί: Δουλεύουμε λιγότεροι για περισσότερες ώρες. Μάλιστα αναδεικνυόμαστε στους πρωταθλητές Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ωράριο εργασίας.

Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα εργαζόμαστε κατά μέσο όρο 39,8 ώρες την εβδομάδα , δηλαδή δουλεύουμε περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μας ακολουθούν οι Ρουμάνοι με 39,5 ώρες, οι Πολωνοί με 39,3 και οι Βούλγαροι με 39. Αντιθέτως τις λιγότερες ώρες δουλεύουν οι Ολλανδοί με 32,2, οι Αυστριακοί με 33,6, οι Γερμανοί με 34 και οι Δανοί με 34,3.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτουν δύο συμπεράσματα:

Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα ως προς την κατάσταση των εργαζομένων τοποθετείται στην κατηγορία των χωρών που ανήκαν παλιότερα στο σοβιετικό μπλοκ και όχι σε αυτό των δυτικών χωρών με την αυξημένη κοινωνική προστασία.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι τα στοιχεία διαψεύδουν το νεοφιλελεύθερο επιχείρημα (που αποτελεί τον πυρήνα τη κυβερνητικής πολιτικής) ότι όσα πιο φτηνή είναι η εργασία, τόσο πιο ανταγωνιστική είναι μια οικονομία. Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία έχουν τα μικρότερα εργατικά ωράρια και τους υψηλότερους μισθούς, αλλά ανήκουν στις πιο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ.

Παραβιάσεις του ωραρίου

Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο για το ωράριο που είναι το χειρότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πράξη οι παραβιάσεις της νομοθεσίας αποτελούν τον κανόνα. Το 2023 από τις 11.640 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπίστωσε η Επιθεώρηση Εργασίας, οι 5.774 αφορούσαν το ωράριο εργασίας. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις όπου η πλήρης απασχόληση δηλώνεται ως μερική, καθώς και για απλήρωτες υπερωρίες. Να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα οι παραβιάσεις του ωραρίου είναι πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται.

Από τη μια μεριά η Επιθεώρηση εργασίας δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται -οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για 250 κενές οργανικές θέσεις. Από την άλλη, οι αυθαιρεσίες διευκολύνονται από την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθεί η υποχρέωση του εργοδότη να προδηλώνει την υπερεργασία.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε ότι σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, την περίοδο 2019-2023 η Ελλάδα καταγράφει με -8,3% τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία από όλες τις χώρες της Ε.Ε., τότε έχουμε την πλήρη εικόνα, που δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τους εργαζόμενους.

Μόνο που αν περιμένουμε να τα ακούμε από τα ξένα ΜΜΕ για να ασχολούμαστε, λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

30 Σχόλια

  1. Τέτοιος καθυστερημένος λαός που είμαστε πάμε ολοταχώς προς εξαφάνιση. Ίσως είναι και καλύτερα. Στη φύση ο αδύναμος εξαφανίζεται που να γαμίσω το 41% σας ξεφτιλισμένοι ραγιάδες μονίμως στα τέσσερα.

  2. Για όποιον ο χρόνος και ο κόπος του δεν έχει καμιά αξία μπορεί να μείνει Ελλάδα , να βρεις δουλειά στην Ελλάδα υπάρχει περίπτωση , να πληρωθείς σαν άνθρωπος είναι το δύσκολο.
    Επίσης με τα λίγα λεφτά που θα πάρεις θα αγοράσεις με τις ακριβότερες τιμές τα προϊόντα και τις υπηρεσίες για να τρώει η Κούλα.

  3. 6 μέρες επί 9 (ή και 10) ώρες, γιατί το 8ωρο πάει, μας κάνει 54 ώρες την εβδομάδα!!! και δεν άνοιξε μύτη.. είμαστε περήφανος λαός

  4. Δεν εχετε καταλαβει ενα σημαντικο πραγμα.Ο Μητσος δειχνει σε ολο τον πλανητη με τα οσα μας κανει και εμεις τον ανεχομαστε, το ποσο χαζος και ηλιθιος ειναι ο ελληνικος λαος.Αυτο τους δειχνει.

  5. Αυτά δεν ισχύουν!!!! Το 97 με 98 % των μελαχρινων Ελληνων είναι τεμπεληδες,γλετζεδες,κατεργαρηδες και μονίμως στην κλάψα…το μόνο που τους ενδιαφερει είναι το αρνί στην σουβλα,τα τζατζίκια,τα τσιφτετελια,ο καναπες,η παραλια και η λαμογιά…καμία σχέση με τους δουλευταραδες του ευρωπαικου βορρά και φυσικά με το 2-3 % των πραγματικών Ελλήνων που δουλεύουμε σκληρα για να μην είμαστε φτωχοι και κακομοιρηδες όπως αυτοι

  6. Το θεμα ειναι οτι παντα ο ελληνας ηταν απο τους πιο σκληρα εργαζομενους.Με τη διαφορα οτι μιλαμε για τον ιδιωτικο τομεα γιατι στο δημοσιο το ξυνουν

  7. Είμαι ως πολίτης απίστευτα κουρασμένος και απελπισμένος δουλεύω από τις 8:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ το σώμα μου καταστράφηκε για τριάντα ευρώ μεροκάματο και από πίσω να έρxονται ΤΕΒΕ και εφορίες και ηλεκτρικό και ενοίκιο και πόσα άλλα.Να δίνω 160 ευρώ το μήνα για φάρμακα λόγο προβλήματος υγείας μου ενώ πληρώνω ασφάλεια ιατρικής περίθαλψης στο κράτος και ακόμα δουλεύω σαν σκυλί και δεν διαθέτω λεφτά ούτε για τα βασικά.Να κοιμηθούμε και να μην ξυπνήσουμε ώστε να ηρεμήσει η ψυxή μας κοινώς να σωθούμε γιατί η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.Δεν μπορέσαμε να προσφέρουμε στην κοινωνία όπως επιθυμούμε δεν μπορέσαμε να κάνουμε οικογένεια να κάνουμε παιδιά να πράξουμε τα αυτονόητα του κύκλου της Ζωής επειδή το θέλουν 300 καθίκια.

  8. Π@πάρια μάντολες. Βλέποντας τις καφετερίες ολόγιομες 24/7, οι Έλληνες δουλεύουμε τις λιγότερες ώρες κατά μέσο όρο. Δουλέψτε κόπροι στα χωράφια, αλλιώς σωτηρία δεν υπάρχει.

    1. Οι καφετέριες κλείνουν η μία μετά την άλλη βλήμα. Βγες και λίγο έξω να πάρεις μυρωδιά, όχι όλο μέσα κλεισούρα στο σπίτι με το μπαμπά και τη μαμά, μουρόχαυλο. Βρες και καμιά γυναίκα γιατί σ’ έχει φάει το λάπτοπ και το χειρογλύκανο.

  9. Η εργασία είναι χαρά αγαπητοί μου συμπολίτες. Δείτε και μένα που δουλεύω όλη μέρα και νύχτα.

    1. Μολις διωξουμε τους αλλοδαπους θα κυνηγησουμε τους χωριατλαμαδες πισω στα χωρια τους να ξεβρωμισει η χωρα.

  10. Μόνο με ΠΑΣΟΚ δουλεύαμε τις λιγότερες ώρες με τους μεγαλύτερους μισθούς. ΠΑΣΟΚάρα για πάντα.

  11. Τζαμπα τα γραφετε,Μακελειο.
    Ο νεοελληνας ειναι ο μεγαλυτερος μαλακας στον πλανητη.
    Και τα σωβρακα να του παρουνε,αυτος θα τους ψηφιζει.
    Οποιος μπορει,σηκωνεται και φευγει απ’το μπουρδελο.
    Δεν υπαρχει αλλη λυση.

  12. Ευτυχώς χώθηκα στο κόμμα κι ησύχασα. Σ/κ Μύκονο μαζί με τον συνάδελφο πελαργό.

  13. “”” Σήμερα στην Ελλάδα η εικόνα έχει αντιστραφεί:””” το ελλαδισταν παντα πρωτοπορο…….

  14. Τετραήμερη απασχόληση αλλά μένουμε περισσότερες ώρες, ώστε να συμπληρώσουμε τις εργάσιμες ώρες που αντιστοιχούν στην πενθήμερη εργασία.

    1. που συμβαίνει αυτό???
      στις μεγάλες εταιρίες της Γερμανίας το 35 ωρο είναι 35 ώρες!!

  15. ομαδικο βιασμο απο 1000 αφγανους τα παιδια του μητσοτακη κ μετα ολη η ελλαδα να τους λιντσαρει το κολοσογο. κ μετα γκιλοτινα. η μονη λυση για τον τοπο.

  16. 14 χρόνια μνημόνια και άλλα 100 μένουν.
    Τί περιμένατε; Όποιος έχει ψηφίσει ή εκτελέσει μνημόνιο πρέπει να πνιγεί στη θάλασσα όπως έκαναν του ιερόσυλους οι Αρχαίοι.
    Δεν είναι πολλοί. Μερικές χιλιάδες. Δεν θα λείψουν.

  17. Ο Έλληνας πρέπει να απαιτήσει αποζημίωση με μηνύσεις για την τεράστια αυτή κλοπή που δέxεται από τους προδότες τόσα χρόνια.

  18. Συνεχίστε να ψηφίζετε ΝΔ και Πασόκ να δείτε τι θα πάρετε! Καλά να τους ψηφίζει αυτούς ένας πλούσιος το καταλαβαίνω. Εσύ ρε φουκαρά όμως που ζεις με 700 ευρώ το μήνα και που με τα μνημόνια που ψηφίσανε παίρνεις τα μισά από όσα έπαιρνες πριν και σε έχουνε κάνει ως και ενοικιαστή μέσα στο ίδιο σου το σπίτι με το ληστρικό ένφια και που όταν πηγαίνεις σούπερμαρκετ ψάχνεις πού θα βρεις κάτι σε προσφορά για να το πάρεις, για ποιο λόγο πας και τους ψηφίζεις? Εντέλει εδώ και χρόνια δεν μπορώ να δώσω απάντηση σε ένα ερώτημα. Ποιος είναι χειρότερος, ο κακός ή ο ηλίθιος?

    1. Τζαμπα τα γραφεις . Μια ειναι η λυση , τα μαζευεις κ φευγεις . Αν αυτο το πραγμα των Αριστερων του Πολυτεχνειου , της Συμμοριας των Σιωνιστων , των Μαφιοζων Απατεωνων ειναι Ελλαδα , εγω ειμαι ο Μεγας Αλεξανδρος . Αφου δεν γιναμε Κενυα παει να πει οτι ο Ελληνας ειναι ο μεγαλυτερος μαλακας του Πλανητη . Γουσταρουν φορους , απαγορευσεις , προστιμα κ εργασια 8 μερες την Εβδομαδα . Εδω βγαινουν σε σχολια μεσα στην τρελη χαρα κ με ειρωνια : Και τι να ψηφισω Συριζα ή Πασοκ ;;;; Ψηφισε τους βιαστες σου μαλακα οταν υπαρχουν αλλα 30 κομματα σε καθε εκλογες . 50 χρονια οι ιδιοι στην Βουλη ουτε στην Κολομβια δεν ξαναγινε . Αποτελεσμα ; Καρτελ κανονικο με εδρα την Βουλη , δικοι τους οι δικαστες , οι μπατσοι , οι παντες . Μονο στην Ελλαδα τοσοι μαλακες . Γεια σας .

  19. Τόσες δεκαετίες αυτά τα καθεστώτα, γιατί περί καθεστώτων πρόκειται, ειδικά από το 1981 και μετα ένας ολόκληρος λαός τα τάισε με την ψήφο του και την στήριξη του. Η σημερινή κυβέρνηση είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης και ούτω κάθ’ εξής. Μέχρι να επέλθει η πλήρης εξαφάνιση των Ελλήνων, αυτές οι πολιτικές θα συνεχίζονται και από τους επόμενους.

Leave a Response