ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία στις 4 Μαΐου

Κοινοποίηση:
gsee1-1021x576

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), επισημαίνει πως «η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι αργίας!» σημειώνοντας ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, στη συνεδρίαση στις 13/4/2021, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας την Τρίτη, 4 Μαΐου 2021.


«Ημέρα παγκόσμιας εργατικής αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη, Υγεία και Ασφάλεια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά..

«Σε αυτήν την ιδιαίτερη συγκυρία, τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις, οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας» τονίζει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι οι διεκδικήσεις είναι οι εξής:
«Εργασιακά δικαιώματα για όλους:

– Σταθερή και πλήρης πενθήμερη εργασία με θωράκιση του 40ωρου, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
– Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

– Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων εργαζομένων, μέσω ψευδο-αυτοαπασχόλησης.

– Κατοχύρωση των επαγγελματικών ειδικοτήτων και αυστηρές κυρώσεις για τις ψευδείς εργοδοτικές καταχωρίσεις.

– Κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης και ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για την τηλεργασία στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ.

– Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας σε όλη την επικράτεια.

– Αυστηροποίηση των ελέγχων της αδήλωτης εργασίας και των (υπ)εργολάβων.

– Καμία κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς την προηγούμενη κατάργηση των απορρυθμιστικών διατάξεων.

Υγεία & Ασφάλεια στην εργασία:

– Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής.

– ‘Αμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπεύθυνων για τη σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία και την απρόσκοπτη πρόσβαση των θυμάτων και των σωματείων τους στις Αρχές.

– Κανονισμό εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό κεφάλαιο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

– ‘Αμεσα συντονισμένα μέτρα υγείας και ασφάλειας προσαρμοσμένα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και επαγγελματικά χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Δωρεάν τεστ σε όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και αυστηρούς ελέγχους στην εργοδοσία.

Συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα:

– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό.

– Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.

– Κατάργηση των περιοριστικών παρεμβάσεων στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και αυστηρές κυρώσεις στους εργοδότες που παρεμποδίζουν τη συνδικαλιστική δράση.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας:

– Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθολικό για όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες στην Ελλάδα χωρίς εξαιρέσεις.

– Κατάργηση των απορρυθμιστικών παρεμβάσεων στο ν. 1876/1990 και άμεση επανεκκίνηση χωρίς εμπόδια στη διαδικασία επέκτασης των ΣΣΕ.

– Αποκατάσταση της πρόσβασης στη μονομερή Διαιτησία και καμία παρέμβαση στο ρόλο του ΟΜΕΔ ως ανεξάρτητου φορέα δωρεάν παροχής ποιοτικών υπηρεσιών μεσολάβησης και διαιτησίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δημόσιο σύστημα υγείας:

– Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας.

– ‘Αμεση αποκατάσταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας των κενών υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και γενικού πληθυσμού και αυστηρά μέτρα πρόληψης στους χώρους εργασίας.

Κοινωνική πολιτική:

– Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.

– Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

– Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας, με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.

– Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.

– Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.

– Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων – πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας.

Κοινωνική ασφάλιση:

– Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές.

– Προστασία των συνταξιοδοτικών – κοινωνικοασφαλιστικών παροχών.

– Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.

– Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με άμεση χορήγηση προσωρινής σύνταξης, με αξιοποίηση και των εκατοντάδων νέων επιστημόνων που εργάστηκαν μέσω ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ.

– Βελτίωση του οργανωτικο-λειτουργικού επιπέδου του ΕΦΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για την έγκαιρη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων-συνταξιούχων.

– Σύσταση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου.

Καταπολέμηση της ανεργίας:

– Αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και αξιοποίηση εργατικού δυναμικού που βρίσκεται στη χώρα.

– Κρατική εγγύηση όλων των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

– Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.

– Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: