Γάζα: Μεταφορά 21 ασθενών στην Αίγυπτο

Κοινοποίηση:
GAZAA29DD1

Είκοσι ένας ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν την Πέμπτη από την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω του ισραηλινού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ιατρική πηγή από το νοσοκομείο αλ Αρίς, στο αιγυπτιακό Σινά.

«Αυτή είναι η πρώτη μεταφορά» ασθενών έξω από τον παλαιστινιακό θύλακα, είπε αυτή η πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, από τότε που το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου έκλεισε στις αρχές Μαΐου αφού το Ισραήλ έθεσε υπό τον έλεγχό του την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος.

Έκτοτε, Αίγυπτος και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για το κλείσιμο της Ράφα, με τις αιγυπτιακές αρχές να αρνούνται να διαχειριστούν τη διάβαση σε συντονισμό με την ισραηλινή πλευρά, προτιμώντας τη συνεργασία με διεθνείς και παλαιστινιακές αρχές.

Από τότε, η διεθνής βοήθεια εισέρχεται σε ανεπαρκείς ποσότητες από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που βρίσκεται κοντά σε αυτό της Ράφα, το οποίο έχει γίνει το μοναδικό πέρασμα για την είσοδο της βοήθειας στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, οι κάτοικοι του οποίου κινδυνεύουν με λιμό.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 500 φορτηγά πρέπει να εισέρχονται καθημερινά για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Σε περισσότερους από οκτώ μήνες πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τουλάχιστον 37.765 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, από μια επίθεση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που προκάλεσε τη σφαγή 1.195 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 116 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εκ των οποίων οι 42 θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, που πολιορκείται από το Ισραήλ και απειλείται με λιμό σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στα ελάχιστα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα, πολλοί ασθενείς που επέζησαν από ισραηλινές επιδρομές αναμένεται να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους ή να πεθάνουν από μολύνσεις λόγω της έλλειψης γαντιών, μασκών ή σαπουνιού, ανέφεραν Αμερικανοί νοσηλευτές που επέστρεψαν από το παλαιστινιακό έδαφος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: