Γάζα: Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και το “σχέδιο εθνοκάθαρσης”

Κοινοποίηση:
FILE - A Turkish military convoy moves in Idlib province, Syria, on Feb. 22, 2020. For years, Syria’s civil war has been a largely frozen conflict, the country effectively carved up into areas controlled by the Damascus government of President Bashar Assad, various opposition groups and Syrian Kurdish forces.
But as the conflict entered its 14th year on Friday, March 15, 2024 observers say violence has been on the rise again while the world’s attention is mostly focused on other crises, such as Russia’s onslaught on Ukraine and the Israel-Hamas war in Gaza. (AP Photo/Ghaith Alsayed, File)

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναφορές από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι εκπονείται ένα σχέδιο εθνοκάθαρσης στη βόρεια Γάζα, με στόχο την εξόντωση των Παλαιστινίων που παραμένουν στην περιοχή. Σημαντικό είναι ότι πριν από την προειδοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών, η περιοχή δεν είχε λάβει τρόφιμα και νερό για 15 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των ημερών 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου.

 

Τρεις έφεδροι Ισραηλινοί στρατιώτες που υπηρετούν στη Γάζα δήλωσαν στην εφημερίδα Haaretz ότι πιστεύουν πως το «Σχέδιο των Στρατηγών», γνωστό και ως Σχέδιο Eiland, είναι σε εφαρμογή. Σύμφωνα με αυτούς, ο στόχος είναι να δοθεί στους κατοίκους της βόρειας περιοχής Netzarim μια προθεσμία για να μετακινηθούν στο νότιο τμήμα της λωρίδας. Μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, όποιος παραμείνει στο βορρά θα θεωρείται εχθρός και θα αντιμετωπίζει θανάσιμες συνέπειες.

«Αυτό δεν συνάδει με κανένα πρότυπο του διεθνούς δικαίου. Οι άνθρωποι κάθισαν και έγραψαν μια συστηματική διαταγή με διαγράμματα και μια επιχειρησιακή αντίληψη, στο τέλος της οποίας πυροβολείς όποιον δεν είναι πρόθυμος να φύγει. Η ίδια η ύπαρξη αυτής της ιδέας είναι ακατανόητη».

Τις τελευταίες 10 ημέρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα πριν από την έναρξη μιας νέας επίθεσης, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές υπέθεσαν ότι ο στρατός εφαρμόζει αυτό το αμφιλεγόμενο σχέδιο.
Με όλο τους το βιος στα χέρια Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα, μετά από εντολές εκκένωσης του Ισραηλινού Στρατού.

Ακόμη και αν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το σχέδιο στη βόρεια Γάζα ήδη υλοποιείται
Υπάρχουν τώρα αυξανόμενες ενδείξεις ότι, ακόμη και αν η πολιτική δεν έχει υιοθετηθεί από κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους που φέρονται να τη συζητούν, το σχέδιο ήδη υλοποιείται, ανέφερε η Haaretz την Τετάρτη. «Συζητούνται ιδέες όπως το σκόπιμο άνοιγμα πυρών κοντά σε έναν πληθυσμό, ακόμη και βήματα προς την κατεύθυνση της πείνας των κατοίκων», έγραψε ο δημοσιογράφος του ιστοτόπου Άμος Χαρέλ.

«Αυτές οι ιδέες δεν έχουν επικυρωθεί επίσημα στην ιεραρχία των IDF, αλλά το ίδιο το γεγονός ότι συζητούνται και η πολιτική εμπλοκή δεξιών κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, διαχέεται προς τα κάτω». Ένας δεύτερος στρατιώτης δήλωσε: «Οι διοικητές λένε ανοιχτά ότι το σχέδιο Eiland προωθείται από τις IDF».

Ένας ανώτερος αξιωματικός του γενικού επιτελείου απάντησε στη Haaretz, λέγοντας: «Λαμβάνουμε εντολές μόνο από τον αρχηγό του επιτελείου και τις διαβιβάζουμε στους διοικητές των τμημάτων. Πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες και αυτό είναι καλό, αλλά αυτό δεν υπαγορεύει τα επιχειρησιακά σχέδια. Δεν υπάρχει πείνα του πληθυσμού εδώ προκειμένου να τον εκκενώσουμε. Αποκλείεται».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response