Γάζα: Παρά την εκεχειρία, το Ισραήλ συνεχίζει να καταστρέφει σπίτια στη Ράφα [Δορυφορικές εικόνες]

Κοινοποίηση:
gaza

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ συνεχώς παραβιάζει την εκεχειρία στη Γάζα, ενώ δορυφορικές εικόνες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι IDF συνεχίζουν να καταστρέφουν σπίτια στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, δεκάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα, όπως επιβεβαιώνει το Sanad, η υπηρεσία ελέγχου γεγονότων του αραβικού μέσου.

Το πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας στη Ράφα, το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας επί δεκαετίες για τον θύλακα, έκλεισε από το Ισραήλ τον Μάιο του 2024.

Από τότε που κατέλαβε τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής, παραβιάζοντας την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με την Αίγυπτο, το Ισραήλ σκάβει τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια λωρίδα γης 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε τη σημασία της παραμονής των IDF στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Σύμφωνα με την υπηρεσία Sanad, οι εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν μεταξύ 19 και 21 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει κάνει οχυρωματικά έργα με άμμο κατά μήκος του περάσματος της Ράφα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπηρεσία του AJ, ένα νέο στρατιωτικό φυλάκιο έχει δημιουργηθεί ακριβώς βόρεια από τη διάβαση.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης κατασκευάσει έναν δρόμο 1,7 χιλιομέτρων γύρω από τη διάβαση, ο οποίος εκτείνεται παράλληλα με τις οχυρώσεις από άμμο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης κρατήσει χιλιάδες κατοίκους της Ράφα μακριά από τις κατοικίες τους.

Επίσης, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα πυροβολούν δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούν να πάνε στα σπίτια τους, τραυματίζοντας και σκοτώνοντάς τους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Το Ισραήλ δημιουργεί μια «νεκρή ζώνη»

Το Ισραήλ, στην ουσία, κατασκευάζει «μια νεκρή ζώνη (σ.σ. buffer zone) που σου επιτρέπει να απομακρύνεις από κοντά σου κάθε είδους μαχητές ή, με τεχνικούς όρους, κάθε εχθρό μέσα σε ένα κατά τα άλλα φιλικό περιβάλλον», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αναλυτής άμυνας, Χάμζε Ατάρ.

Στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός, η οποία άρχισε στις 19 Ιανουαρίου, το Ισραήλ συμφώνησε να μειώσει τις δυνάμεις του στην περιοχή πριν αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά του μέχρι την 50ή ημέρα της συμφωνίας.

Ωστόσο, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μεταξύ 19 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου δείχνει ότι ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη δράση του στην περιοχή, κατεδαφίζοντας 64 κτίρια εντός της πόλης της Ράφα, συγκεκριμένα στις γειτονιές ας-Σαλάμ, Ιντάρι και Τελ Ζααράμπ.

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Οι κατεδαφίσεις έγιναν μόλις 700 μέτρα από τα αιγυπτιακά σύνορα. Την ίδια στιγμή, η υπηρεσία Sanad εντόπισε επίσης τουλάχιστον έξι σπίτια που κατεδαφίστηκαν στην Ταλ ας-Σουλτάν, δυτικά της Ράφα, σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 750 μέτρα από τα αιγυπτιακά σύνορα.

«Πρόκειται για έγκλημα πολέμου επειδή καταστρέφουν κατοικίες», δήλωσε ο Ατάρ, αναφερόμενος στην τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία απαγορεύει την καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Μουνίρ αλ-Μπουρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισραηλινές επιθέσεις, τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί ή οι θανατηφόροι τραυματισμοί που υπέστησαν νωρίτερα, έχουν σκοτώσει 118 ανθρώπους από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Πηγή: Planet Labs PBC / SANAD

Μπλόκο στους εκτοπισμένους και την ανθρωπιστική βοήθεια

Εκτός από τις στρατιωτικές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ δεν επέτρεψε την είσοδο επαρκούς ποσότητας βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα, καύσιμα, σκηνές και καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος της Ράφα, Άχμεντ αλ-Σούφι, δήλωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης παραμένουν εκτοπισμένοι, με περίπου 200.000 ανθρώπους να έχουν καταφύγει στην περιοχή αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη τη Γάζα, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 90% των σπιτιών της Ράφα έχει υποστεί ζημιές, με περίπου 52.000 κατοικίες να έχουν καταστραφεί περισσότερο ή λιγότερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response