Μια νέα διάσταση στις επιπλοκές από τον κορωνοϊό έδωσε ο «Τσίοδρας» της Γαλλίας.
Όπως εξήγησε ο Ντιντιέ Ραούλ, ο κορωνοϊός προκαλεί περισσότερες εγκεφαλικές επιπλοκές, παρά επιπλοκές που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα
Ο διευθυντής του πανεπιστημιακού ινστιτούτου μολυσματικών ασθενειών της Μασαλίας τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Μάρτιο, όταν σε έρευνά του υποστήριξε από τους πρώτους πως η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κορωνοϊό.
Έκτοτε, η επιστημονική κοινότητα δεν κατόρθωσε να αποδείξει πλήρως αυτή την θετική επίδραση του φαρμάκου απέναντι στη νόσο Covid-19.
«Οι μάσκες μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης»
Ο λοιμωξιολόγος εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος να προκαλείται πανικός με την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη Γαλλία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον Ραούλ το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού είναι η προσωπική υγιεινή και το πλύσιμο των χεριών.
Όσο για τις μάσκες δήλωσε πως «μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης», σε περιπτώσεις συνωστισμού και σε κλειστούς χώρους. Όπως λέει, παρότι δεν μπορεί να αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά τους αλλιώς, στο μέτρο που η μάσκα «επιτρέπει τη διατήρηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, την αποφυγή φιλιών, αποτελεί μια λογική ιδέα».
«Είναι πιθανό η υδροχλωροκίνη να σταμάτησε τον κορωνοϊό στην Αφρική»
Ο Ντιντιέ Ραούλ υποστήριξε τα ευρήματά του αναφορικά με την υδροξυχλωροκίνη, λέγοντας πως δεν μπορεί «ένα από τα δύο πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο να θεωρείται ως αιτία θανάτου για το 10% των ασθενών».
Όπως είπε, έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές έρευνες στο παρελθόν, χωρίς να χρειαστεί να αποσύρει καμία από αυτές. «Δεν παραπλάνησα ποτέ στη ζωή μου, έχω γράψει 3.500 διεθνείς δημοσιεύσεις, δεν απέσυρα ποτέ καμία» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Ραούλ επέμεινε στη θέση του για την επίδραση της υδροχλωροκίνης. «Είναι πιθανό η ασθένεια να σταμάτησε να εξελίσσεται επειδή λαμβάνουμε υδροξυχλωροκίνη» καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Αφρική, σημείωσε χαρακτηριστικά, παρότι δεν μπορεί, όπως είπε, να εξηγήσει πως γίνεται και η πανδημία δεν επεκτάθηκε ραγδαία στη «μαύρη» Ήπειρο.
«Επτά οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού»
«Δεν μπορούμε να εφεύρουμε τα δεδομένα σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να επαναφέρουμε στην πραγματικότητα όσους πιστεύουν πως τα νούμερα (της πανδημίας) είναι πειραγμένα, είμαστε μια οργανωμένη χώρα» είπε ο Ντιντιέ Ραούλ, απευθυνόμενος στους αρνητές της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γαλλία.
Όσο για τις επιπτώσεις της Covid-19 στην υγεία, ο Ντιντιέ Ραούλ υποστηρίζει πως η ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός προκαλεί περισσότερες εγκεφαλικές επιπλοκές, παρά επιπλοκές που αφορούν στο αναπνευστικό σύστημα.
Ο λοιμωξιολόγος υποστήριξε επίσης πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή επτά μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, σε σύγκριση με τον περασμένο Γενάρη, ο ιός παρουσιάζει 10 φορές περισσότερες παραλλαγές σήμερα.