28/09/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Γέμισε κατσαρίδες η Λάρισα – Εξαπλώνονται οι Periplaneta americana

Κοινοποίηση:
original-1024x742

Προτιμούν την υγρασία και τη ζέστη, και αποφεύγουν τα ψυχρά κλίματα

Για ακόμη μία χρονιά συνεχίζεται η έντονη παρουσία κατσαρίδων στη Λάρισα, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγάλος πληθυσμός τους οφείλεται στους ήπιους χειμώνες που προηγήθηκαν.

Το φαινόμενο ενισχύθηκε φέτος από τις πλημμύρες των τελευταίων μηνών.

Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης, καθώς τα φτερά τους τους επιτρέπουν να μετακινούνται γρήγορα.

Η ΔΕΥΑΛ συνεχίζει τους ψεκασμούς σε σημεία με σχάρες, μετά από ειδοποιήσεις πολιτών. Για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, απαιτείται συνδυασμός δράσεων από τη ΔΕΥΑΛ και τους πολίτες, με ψεκασμούς και στα σπίτια.

Ο γεωπόνος της εταιρείας Antipest, Γιώργος Στατήρης, αναφέρει ότι οι ψεκασμοί είναι συνεχείς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, λόγω της ξαφνικής εμφάνισης μεγάλου αριθμού κατσαρίδων.

«Δεν έκανε βαρύ χειμώνα και δεν χάλασαν οι φωλιές τους. Αν μάλιστα σ’ αυτό υπολογίσουμε και τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, εξηγούν- με αυτόν τον μεγάλο αριθμό», δήλωσε.

Οι κατσαρίδες ανήκουν στο είδος Periplaneta americana, το μεγαλύτερο είδος κατσαρίδας στη χώρα μας. Προτιμούν την υγρασία και τη ζέστη, και αποφεύγουν τα ψυχρά κλίματα.

«Πριν από λίγα χρόνια το φαινόμενο των εν λόγω κατσαρίδων εντοπιζόταν κυρίως στο κέντρο της Λάρισας. Τώρα όμως το πρόβλημα είναι γενικευμένο. Σε όλες τις περιοχές βλέπουμε τις συγκεκριμένες κατσαρίδες που μετακινούνται εύκολα λόγω φτερών» σημειώνει ο κ. Στατήρης.

Για τον τρόπο με τον οποίο λύνεται μια τέτοια κατάσταση εξηγεί πως «θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός της δράσης ψεκασμών της ΔΕΥΑΛ με αυτή των πολιτών, μέσω εταιρειών. Όμως, και πάλι, θα πρέπει να υπάρχει και μια συνεννόηση μεταξύ γειτόνων, καθώς αν κάνουν ψεκασμούς την ίδια χρονική στιγμή, αρκετοί μαζί, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο ουσιαστικό».

Η μέση τιμή απεντόμωσης σε κατοικία είναι περίπου 30 ευρώ.

Αυξημένες κλήσεις στη ΔΕΥΑΛ

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, αντιδήμαρχος Λαρισαίων, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, αναφέρει ότι τις τελευταίες 15 ημέρες ο Δήμος δέχθηκε περίπου 120 τηλεφωνήματα. Οι ψεκασμοί στις σχάρες πραγματοποιούνται από εταιρεία που ανέλαβε το έργο μέσω διαγωνισμού.

Η Λάρισα διαθέτει 8.500 σχάρες, οι οποίες δεν μπορούν να ψεκαστούν ταυτόχρονα. Όταν κάποιος πολίτης τηλεφωνεί, η ΔΕΥΑΛ καταγράφει την περιοχή και στέλνει συνεργείο για ψεκασμό.

Ο κ. Αργυρόπουλος τονίζει ότι για καλύτερο αποτέλεσμα, οι ψεκασμοί στις σχάρες και η απεντόμωση στα σπίτια ή καταστήματα των πολιτών πρέπει να γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Εν το μεταξύ ψεκάζει η ΔΕΥΑΛ μία σχάρα και φεύγουν. Και από τις 10 διπλανές πετάγονται οι κατσαρίδες!!!!

    Οι άνθρωποι είναι χαζοί. Καταραχήν θα έπρεπε να ρίχνουν δηλητήριο να τις σκοτώσει μαζί με τις φωλιές τους “αθόρυβα” και όχι να ψεκάζουν για να τις τρομάξουν.

Comments are closed.