Γίνονται μόνιμες οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα

Κοινοποίηση:
δηλωση

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μονιμοποίηση από το 2023 των προσωρινών μέτρων – ελαφρύνσεων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στους θεσμούς στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία έχει ανασταλεί το 2021 και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, θα μονιμοποιηθεί και θα επεκταθεί στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους το 2023, ενώ ταυτόχρονα μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω μείωσή τους.

Εστω και με έμμεσο τρόπο, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν την πρώτη αύξηση των αποδοχών τους από το 2009, δηλαδή μετά 14 χρόνια, που οι μισθοί και συντάξεις όχι απλώς «πάγωσαν», αλλά συρρικνώθηκαν σημαντικά.

Τα δύο μέτρα έχουν κόστος ύψους 2 δισ., κάτι που θα οδηγήσει και στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που καταγράφονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο 2022-2025.

Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1%

Οπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η μονιμοποίηση των μέτρων θα οδηγήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% τα επόμενα έτη, δηλαδή το 2023, το 2024 κ.ο.κ.

Ωστόσο σημειώνει ότι η καλύτερη πορεία της οικονομίας και συγκεκριμένα η αύξηση του ΑΕΠ το τρέχον έτος από το 3,6% στο 4,6%, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι οίκοι, θα αυξήσει το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 0,51% κατ’ έτος.

Επί της ουσίας, η μονιμοποίηση των μέτρων δεν θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό αλλά και στις νέες συμφωνίες που αναμένονται τον Σεπτέμβριο σε επίπεδο Ευρωζώνης.

«Εφόσον πετυχαίνουμε τους στόχους μας, κανείς δεν θα μας πει να μην προχωρήσουμε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Τί ισχύει μέχρι σήμερα

Σήμερα η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από κεφάλαιο (ενοίκια, μερίσματα).

Εξαιρούνται από την αναστολή τα εισοδήματα από παροχή μισθωτών υπηρεσιών στο Δημόσιο και συντάξεις.

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.

Το συγκεκριμένο μέτρο αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος, ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θεωρείται εμβληματική κίνηση και δεν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί στο μέλλον, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.

Εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες εντός του 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς η αγορά εργασίας έχει πληγεί βαρύτατα από τις συνέπειες των παρατεταμένων lockdown.

Σύμφωνα, δε, με τους οικονομολόγους αποτελεί την πλέον ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για ενίσχυση της απασχόλησης, αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις και αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει περαιτέρω τις εργοδοτικές εισφορές, «γιατί γνωρίζουμε ότι αυτήν τη στιγμή προσθέτουν σημαντικό κόστος, ειδικά σε κλάδους οι οποίοι είναι εντάσεως εργασίας».

Τα σενάρια για τον ΦΠΑ

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η διατήρηση της «έκτακτης» μείωσης του ΦΠΑ, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων που έχουν «τραυματιστεί» από την επέλαση της πανδημίας και να τις βοηθήσει να σταθούν όρθιες στην πορεία της επιστροφής προς την κανονικότητα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ροφήματα, στην εστίαση, στις μεταφορές φυσικών προσώπων και των αποσκευών τους, στο τουριστικό πακέτο, στα θέατρα και στους κινηματογράφους θα διατηρηθούν και μετά το 2023.

Παράλληλα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία να μειωθεί ο ανώτατος συντελεστής από το 24% στο 20%, κάτι που θα οδηγήσει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σημειώνεται ότι οι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες από 25,919 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος, θα εκτιναχθούν στα 31,722 δισ. ευρώ το 2025 λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και της ταχύτερης ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ από 16,998 δισ. ευρώ φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 21,519 δισ. ευρώ το 2025.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: