Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία: Έτοιμες να χτυπήσουν ξανά το Ιράν με κυρώσεις!

Κοινοποίηση:
Tehran-iran

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, γνωστές ως Ε3, εξέφρασαν σήμερα τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μέσω επιστολής που απευθύνθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην επιστολή αυτή, ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου, οι τρεις χώρες επισημαίνουν την πιθανότητα να επανέλθουν σε μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν, εάν κριθεί απαραίτητο.

 

Οι εκπρόσωποι των Ε3 δηλώνουν ότι παραμένουν αφοσιωμένοι στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά εργαλεία για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού «snapback», ο οποίος επιτρέπει στα μέλη της συμφωνίας να επαναφέρουν τις κυρώσεις που είχαν αρθεί.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζουν να είναι αβέβαιες και ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια.

Ωστόσο το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία – στην οποία είχε συμμορφωθεί η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και επανέφερε βαριές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε αντίποινα, η Τεχεράνη αύξησε σημαντικά τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένα υλικά και αύξησε το όριο στο 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΟΑΕ.

«Πλησιάζουμε γρήγορα σε μια κρίσιμη στιγμή για την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το προσεχές έτος. Το Ιράν πρέπει να επιβραδύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να δημιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον ευνοϊκό σε σημαντικές προόδους και σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση», τονίζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία στην επιστολή τους.

Η απόφαση 2231 που ενέκρινε τη συμφωνία του 2015 εκπνέει τον Οκτώβριο του 2025, δέκα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Εκπρόσωποι της E3 και του Ιράν συναντήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στη Γενεύη και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

Η Τεχεράνη υπεραμύνεται του δικαιώματός της στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, κυρίως για την ενέργεια, αλλά αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, παρά τις περί του αντιθέτου υποψίες των δυτικών χωρών.

 

 ΑΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: