Γαλλία: Μετά την μπύρα χωρίς αλκοόλ… σειρά έχει και το κρασί

Κοινοποίηση:
french-wine-2048x1363

Μια «επανάσταση» με αμφιταλαντευόμενα αποτελέσματα ξεκινά στο περιβάλλον των οινοπαραγωγών της Γαλλίας, καθώς όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, οι καλλιεργητές μεγάλων εκτάσεων αμπελιού, θα ξεκινήσουν από το 2025 την παραγωγή κρασιού χωρίς αλκοόλ.

«Όταν ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια, αυτό που φτιάχναμε ήταν ειλικρινά σκουπίδι. Αλλά έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και σήμερα πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο μας.

Νομίζω ότι θα είναι μια επανάσταση στον κόσμο του κρασιού» σημειώνει ο οινολόγος Φρέντερικ Μπροσέ από το Μπορντό, ο οποίος έχει βοηθήσει στη δημιουργία μιας σειράς κρασιών χωρίς αλκοόλ.

Στο Μπορντό μόλις πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα του πρώτου του οινοποιείου, αφιερωμένου αποκλειστικά σε κρασιά χωρίς αλκοόλ.

Πρόκειται για μια κίνηση που έχει εκπλήξει πολλούς στον κλάδο, προκαλώντας και κάποιες αρνητικές φωνές ως προς την αλλαγή του δόγματος που πρέπει να ακολουθήσουν τα οινοποιεία.

«Ανοίξαμε μόλις πριν από τέσσερις εβδομάδες και ήδη έχουμε αμπελουργούς από την περιοχή που έρχονται και ρωτούν για την αγορά.

Δεν ξέρουν τίποτα για το πώς μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά θέλουν να γίνουν μέρος αυτής της νέας ευκαιρίας» σημειώνει ο Αλεξάντερ Κετανέ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Les Belles Grappes με τη σύζυγό του Αν.

Οι υποστηρικτές του κρασιού χωρίς αλκοόλ πιστεύουν σε μεγάλο βαθμό ότι επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν αλκοολούχο κρασί, να έχουν δικαίωμα στην «πρόσβαση» της “ιεροτελεστίας” του ανοίγματος ενός μπουκαλιού με κόκκινο κρασί, της όσφρησης, της περιγραφής και της σύγκρισης με άλλα είδη.

«Τα πράγματα εξελίσσονται. Κάποτε το βαρέλι ήταν μια καινοτομία. Ο φελλός ήταν μια καινοτομία, οι ποικιλίες σταφυλιού ήταν μια καινοτομία.

Και τώρα αυτή είναι μια νέα καινοτομία, που θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί ο κλάδος και το υπέροχο τοπίο και ο πολιτισμός που την συνοδεύει» αναφέρει ο Μπερνάν Ραμπουί, αμπελουργός του συνεταιρισμού Bordeaux Families.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response