Ο πρόεδρος της Γαλλίας, προειδοποίησε σήμερα τον ομόλογό του, του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, για τις συνέπειες της προμήθειας drones προς την Ρωσία και ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την Τεχεράνη να τερματίσει την βοήθεια προς την Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε για την σοβαρότητα των συνεπειών, τόσο στον τομέα της ασφάλειας, όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα, της αποστολής drones στην Ρωσία και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βοήθειας του Ιράν προς τον επιθετικό πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την κατεύθυνση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και «υπενθύμισε την βούληση της Γαλλίας και των Ευρωπαίων εταίρων της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο θέμα αυτό».
Υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τεχεράνη να λάβει συγκεκριμένα και επαληθεύσιμα μέτρα αποκλιμάκωσης και να εφαρμόσει, πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, τις διεθνείς της υποχρεώσεις, καθώς και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA)» στις 4 Μαρτίου.
Η Ρωσία ετοιμάζει εργοστάσιο για drones
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε χθες (9.6.2023) ότι η Ρωσία «προμηθεύεται υλικό από το Ιράν για να κατασκευάσει εργοστάσιο drones» στο έδαφός της και ότι η μονάδα αυτή «είναι πιθανόν να είναι λειτουργική στις αρχές του επόμενου έτους»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μέχρι τον Μάιο, η Ρωσία είχε παραλάβει «εκατοντάδες» ιρανικά επιθετικά drones και κατηγορούν την Μόσχα ότι τα χρησιμοποίησε πρόσφατα για να επιτεθεί κατά του Κιέβου και να τρομοκρατήσει τον ουκρανικό πληθυσμό».
Αρνείται τις κατηγορίες η Τεχεράνη
Η Τεχεράνη έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι αμερικανικές κατηγορίες για αποστολή όπλων στην Ρωσία «είναι αβάσιμες» και ότι δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν – Ραΐσι γίνεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και την διεθνή κοινότητα για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας Μακρόν – Ραΐσι διάρκειας ενενήντα λεπτών συζητήθηκε ο τρόπος «για την προώθηση των σχέσεων, κυρίως των διαπραγματεύσεων (για το πυρηνικό πρόγραμμα) και οι εξελίξεις στην περιοχή», δήλωσε για λογαριασμό της Τεχεράνης ιρανός αξιωματούχος.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε επίσης την ανακούφισή του για την απελευθέρωση στις 12 Μαΐου δύο Γάλλων πολιτών που κρατούντο στο Ιράν. Αλλά «επανέλαβε την βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση των τεσσάρων άλλων Γάλλων πολιτών που παραμένουν κρατούμενοι στο Ιράν και ζήτησε εκ νέου την άμεση απελευθέρωσή τους».
Τέσσερις Γάλλοι παραμένουν κρατούμενοι στο Ιράν: η Σεσίλ Κολέρ και ο Ζακ Παρί, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 7 Μαΐου 2022, ο Λουί Αρνό, ο οποίος συνελήφθη στις 28 Σεπτεμβρίου και ένα ακόμη πρόσωπο, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Το Παρίσι καταγγέλλει αυθαίρετη κράτηση και τους χαρακτηρίζει ομήρους του ιρανικού κράτους.
Θα σε φοβηθούν οι Ιρανοί μωρη τιτικα;
Γλειφε τη γριουλα σου και τουμπεκι ψιλοκομμενο! Πολλη φορα εχεις παρει να εμπλεκεσαι και στα δρωμενα τριτων χωρων “υπερασπιστη της ειρηνης”! Ασχολεισου πρωτα με το μπουρδελο πουχεις καταντησει τη Γαλλια!
Οι βρωμοπερσες θα καταλάβουν με πολλά Ναγκασάκι και Χιροσίμα…”λαοί” που δεν έχουν καμμία θέση στον πλανητη..εξαέρωση λεμε
γιατι ρε μακακα να μην στελνουν τι ειστε ολοι εσεις κεχαγιαδες της γης??????????????????? αντε να χαθειτε με την ευρωπαικη σας συμμορια δολοφονων εσεις πως στελνετε στους ναζιστες οπλα?????????????
……κουράδα