Μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό πεδίο, όπου η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έχει καταρρεύσει και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται κάποια ηγετική φυσιογνωμία ικανή να ανασύρει τη Γαλλία από τον βούρκο της παρακμής, η ριζοσπαστική Δεξιά, η μόνη πολιτική δύναμη που γνωρίζει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο, προετοιμάζεται για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ως επικείμενη.
Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, το πρώην μέλος του κόμματος της «Ανακατάκτησης» του Ερίκ Ζεμούρ, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος με την ονομασία «Identite-Libertes» (Ταυτότητα-Ελευθερίες).
Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Figaro», η εγγονή του ιδρυτή της συντηρητικής Δεξιάς δήλωσε πως «εγκαινιάζει ένα πολιτικό κίνημα για να συμβάλει στη νίκη του εθνικού στρατοπέδου». Όπως εξήγησε, η ονομασία «Identité-Libertés» περιλαμβάνει δύο μεγάλα σημεία αναφοράς της εκστρατείας που κάνει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν για να αναλάβει αύριο τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η πρώην επικεφαλής της λίστας του κόμματος του Ερίκ Ζεμούρ στις ευρωεκλογές διαγράφηκε από την «Ανακατάκτηση», όταν ζήτησε συμμαχία με το κόμμα της θείας της για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, πηγαίνοντας ενάντια στις επιθυμίες του Ζεμούρ.
«Σε αυτόν τον νέο συνασπισμό με τους λεπενικούς, τους τζιοτιστές (τους προσκείμενους στον Ερίκ Τζιοτί, που προέρχεται από το κόμμα της Δεξιάς), μέχρι τον Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, θέλω να μεταφέρω τη φωνή μιας πολιτισμικής Δεξιάς που είναι ταυτόχρονα αντι-woke, κατά των χορηγιών και αντι-φοροεκβιαστική, σε ρήξη με το σοσιαλιστικό πνεύμα που καθοδηγούσε τους δημόσιους λογαριασμούς για πάρα πολύ καιρό» υποστήριξε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.
Η ανιψιά της υποψήφιας για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας το 2027 θεωρεί ότι η Μαρίν Λεπέν είναι η «νόμιμη υποψήφια του εθνικού στρατοπέδου» για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, διαβεβαιώνοντας ότι θα τη «στηρίξει», σε αντίθεση με το 2022.
«Θα συνεργαστώ μαζί της για τη δημιουργία μιας πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση στην οποία θα εκπροσωπείται η πολιτιστική Δεξιά» πρόσθεσε, απαριθμώντας τις θέσεις της ριζοσπαστικής Δεξιάς για τη «δραστική μείωση της μετανάστευσης», την «απόρριψη του εξισλαμισμού», την «επιβεβαίωση της χριστιανικής μας κληρονομιάς», καθώς και την «ελευθερία της συνείδησης και της έκφρασης» και «την ελευθερία της εκπαίδευσης, αναλαμβάνοντας την υπεράσπιση του μεγαλύτερου ρόλου της ιδιωτικής εκπαίδευσης παράλληλα με τη δημόσια εκπαίδευση».