Γαλλία: Οκτώ καταδίκες για τον αποκεφαλισμό του Σαμουέλ Πατί

Κοινοποίηση:
pati

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε την Παρασκευή οκτώ άτομα για τη συμμετοχή τους στην αποκεφαλισμό του δασκάλου Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο του κοντά στο Παρίσι πριν από τέσσερα χρόνια, μια φρικτή δολοφονία που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο Πατί, 47 ετών, δολοφονήθηκε έξω από το σχολείο του στις 16 Οκτωβρίου 2020, λίγες ημέρες μετά την προβολή κα cartoons του Προφήτη Μωάμεθ στην τάξη του, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης. Ο δράστης, ένας 18χρονος Ρώσος Τσετσένικης καταγωγής, σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Οι κατηγορούμενοι, που δικάζονταν για τρομοκρατικές πράξεις σε ειδικό δικαστήριο στο Παρίσι από το τέλος Νοεμβρίου, κατηγορούνται, σε κάποιες περιπτώσεις, για παροχή βοήθειας στον δράστη και, σε άλλες, για οργάνωση εκστρατείας μίσους στο διαδίκτυο πριν από τη δολοφονία.

Η αίθουσα του δικαστηρίου, που έχει 540 θέσεις, ήταν γεμάτη για την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία αποτέλεσε το τελευταίο κεφάλαιο της δίκης για την υπόθεση Πατί. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωνε τις ποινές.

Οι οικογένειες των κατηγορουμένων, αντέδρασαν έντονα — υπήρξαν αναστεναγμοί, κλάματα, φωνές και ακόμα και ειρωνικά χειροκροτήματα, με αποτέλεσμα ο δικαστής να διακόψει πολλές φορές και να ζητήσει σιωπή.

«Μας είπαν ψέματα», φώναξε ο αδερφός του. Μια άλλη γυναίκα, κλαίγοντας στον ώμο ενός μέλους της οικογένειας, είπε: «Μου πήραν το παιδί μου», πριν απομακρυνθεί από την αστυνομία.

Η έντονη αστυνόμευση, με περισσότερους από 50 αστυνομικούς, διατήρησε την τάξη κατά τη διάρκεια της τεταμένης συνεδρίας.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινές που κυμαίνονταν από 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή έως 16 χρόνια φυλάκισης για τους κατηγορουμένους. Ανάμεσά τους βρίσκονται φίλοι του δράστη Αμπντουλάχ Ανζόροβ, που φέρεται να βοήθησαν στην αγορά όπλων για την επίθεση, και ο πατέρας μιας μαθήτριας του σχολείου, του οποίου τα ψέματα ξεκίνησαν την θανατηφόρα πορεία των γεγονότων.

Ο εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να υποβαθμίσει τις κατηγορίες για τέσσερις από τους οκτώ κατηγορούμενους, προκαλώντας την οργή της οικογένειας του Πατί.

«Σε μια στιγμή σαν αυτή, αισθάνεται κανείς ότι αγωνίζεται για το τίποτα», είπε η αδελφή του Πατί, Μικαέλ, σε συνέντευξή της στο TF1.

Ο δημόσιος κατήγορος απέσυρε την κατηγορία της συνεργασίας με τρομοκρατική οργάνωση υπέρ μιας χαμηλότερης κατηγορίας της συμμετοχής σε τρομοκρατική επιχείρηση για δύο νέους άνδρες που κατηγορούνται για παροχή λογιστικής υποστήριξης στον δράστη. Ζήτησε ποινή 14 χρόνων φυλάκισης για τον Ναΐμ Μπουνταούντ και 16 χρόνων για τον Αζίμ Εψιρχανόφ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε ένα φόντο διαδηλώσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδικτυακών εκκλήσεων για βία κατά της Γαλλίας και της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Η εφημερίδα είχε αναδημοσιεύσει τις γελοιογραφίες του Προφήτη Μωάμεθ λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Πατί για να σηματοδοτήσει την έναρξη της δίκης για τις θανατηφόρες επιθέσεις του 2015 στη συντακτική ομάδα της, από ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Οι εικόνες των γελοιογραφιών προσέβαλαν βαθιά πολλούς μουσουλμάνους, που τις έβλεπαν ως βλασφημία. Ωστόσο, οι συνέπειες της δολοφονίας του Πατί ενίσχυσαν τη δέσμευση του γαλλικού κράτους για την ελευθερία της έκφρασης και τη σταθερή προσήλωσή του στον κοσμισμό στην δημόσια ζωή.

Ο θάνατός του άφησε το στίγμα του στη χώρα και αρκετά σχολεία στη Γαλλία φέρουν τώρα το όνομα του Πατί.

Πολλή προσοχή στη δίκη εστιάστηκε στον Μπραχίμ Σνίνα, τον μουσουλμάνο πατέρα μιας 13χρονης που ισχυρίστηκε ότι η κόρη του είχε εξαιρεθεί από την τάξη του Πατί όταν αυτός έδειξε τις γελοιογραφίες στις 5 Οκτωβρίου 2020.

Ο Σνίνα, 52 ετών, έστειλε μια σειρά μηνυμάτων στους φίλους του καταγγέλλοντας τον Πατί, λέγοντας ότι «αυτός ο άρρωστος άνθρωπος» έπρεπε να απολυθεί, μαζί με τη διεύθυνση του σχολείου στην προαστιακή περιοχή του Παρισιού, Κονφλάν-Σαιντ-Ονορέν. Στην πραγματικότητα, η κόρη του Σνίνα τον είχε παραπλανήσει και δεν είχε παρακολουθήσει το μάθημα σε εκείνη την περίπτωση.

Ο Πατί δίδασκε ένα μάθημα που είχε ορίσει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για την ελευθερία της έκφρασης. Συζήτησε τις γελοιογραφίες σε αυτό το πλαίσιο, λέγοντας ότι οι μαθητές που δεν ήθελαν να τις δουν μπορούσαν να φύγουν προσωρινά από την τάξη.

Η διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον του Πατί μεγάλωσε, και 11 ημέρες μετά το μάθημα, ο Ανζόροβ επιτέθηκε στον δάσκαλο με μαχαίρι καθώς γύριζε σπίτι του και ανάρτησε το κεφάλι του δασκάλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αστυνομία αργότερα πυροβόλησε τον Ανζόροβ καθώς προχωρούσε προς αυτούς, οπλισμένος.

Ο Σνίνα κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική επιχείρηση για την στόχευση του 47χρονου δασκάλου μέσω ψευδών πληροφοριών. Ο δημόσιος κατήγορος ζήτησε ποινή 10 χρόνων φυλάκισης για αυτόν.

Η κόρη του Σνίνα δικάστηκε πέρυσι σε δικαστήριο ανηλίκων και της επιβλήθηκε ποινή 18 μηνών με αναστολή. Άλλοι τέσσερις μαθητές του σχολείου του Πατί βρέθηκαν ένοχοι για συμμετοχή και τους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή· ένας πέμπτος, που υπέδειξε τον Πατί στον Ανζόροβ σε αντάλλαγμα χρημάτων, καταδικάστηκε σε 6 μήνες με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Ο Αμπντελχακίμ Σενιούι, που παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος των Ιμάμηδων της Γαλλίας αν και είχε απολυθεί από αυτή τη θέση, είναι ένα άλλο κεντρικό πρόσωπο στη δίκη. Γύρισε ένα βίντεο μπροστά από το σχολείο με τον πατέρα της μαθήτριας. Αναφέρθηκε στον δάσκαλο ως «τραμπούκο» πολλές φορές και προσπάθησε να ασκήσει πίεση στη διεύθυνση του σχολείου μέσω των κοινωνικών μέσων. Οι εισαγγελείς ζήτησαν 12 χρόνια φυλάκισης για αυτόν.

Μερικοί από τους κατηγορουμένους εξέφρασαν μεταμέλεια και δήλωσαν αθώοι την παραμονή της απόφασης. Δεν κατάφεραν να πείσουν την οικογένεια του Πατί.

«Είναι κάτι που σοκάρει πραγματικά την οικογένεια» είπε η δικηγόρος Βιρτζινί Λε Ρουά. «Έχεις την αίσθηση ότι αυτοί που είναι στο εδώλιο δεν αποδέχονται απολύτως καμία ευθύνη. Οι συγγνώμες είναι άχρηστες, δεν θα φέρουν τον Σαμουήλ πίσω, αλλά οι εξηγήσεις είναι πολύτιμες για εμάς».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response