Γαλλία: Οριακή «επιβίωση» για την κυβέρνηση Μακρόν – Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με μόλις 9 ψήφους

Κοινοποίηση:
2023-03-16T104325Z_686170882_RC2YUZ9NS8SV_RTRMADP_3_FRANCE-POLITICS-768x480

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την πρώτη από τις δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης στη Γαλλία για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος, αυτή την πρόταση μομφής που ήταν ενδεχόμενο να συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Αυτή η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές αναμένεται τώρα να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά, η οποία δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Στη συνέχεια, η μεταρρύθμιση θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε οριστικά.

Η πρώτη πρόταση δυσπιστίας, η οποία υποβλήθηκε από τον Σαρλ ντε Κουρσόν, τον μακροβιότερο βουλευτή της Γαλλίας και μέλος της μικρής κεντρώας ομάδας της αντιπολίτευσης Liot, ηττήθηκε οριακά – δεν έφτασε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία για μόλις εννέα ψήφους. Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Η πρόταση δυσπιστίας κέρδισε την υποστήριξη πολιτικών από την αριστερή ομαδοποίηση Nupes, καθώς και από την ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, ανεξάρτητους και ορισμένους βουλευτές από τη δεξιά ομάδα Les Républicains.

Μια άλλη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το κόμμα της Λεπέν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, αλλά δεν αναμενόταν να περάσει.

Σε δεινή θέση ο Μακρόν στη Γαλλία

Εάν η κυβέρνηση κερδίσει και τις δύο ψηφοφορίες, οι προτεινόμενες από τον Μακρόν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι πιθανό να γίνουν γρήγορα νόμος. Η ελάχιστη γενική ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 62 στα 64 έτη, ορισμένοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα χάσουν τα προνόμια και θα υπάρξει επιταχυνόμενη αύξηση του αριθμού των ετών εργασίας που απαιτούνται για να δικαιούται κανείς πλήρη σύνταξη.

Όμως οι εντάσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν στους δρόμους τις επόμενες ημέρες, με μια μεγάλη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών να έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ο Μακρόν βρίσκεται τώρα υπό πίεση να απευθυνθεί στο έθνος και να διευκρινίσει πώς σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται η κυβέρνηση και αν θα μπορούσε να υπάρξει ανασχηματισμός. Η κεντρώα ομάδα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία της στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, αφήνοντας την κυβέρνηση σε αδύναμη θέση.

Οι προτάσεις δυσπιστίας προκηρύχθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση που χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενες εκτελεστικές εξουσίες για να προωθήσει τις αλλαγές στις συντάξεις την Πέμπτη χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν είχε προηγουμένως αποφασίσει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, επειδή φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους νομοθέτες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.