Το οικονομικό κόστος στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις που σημαδεύτηκαν – εδώ και μια εβδομάδα – από τα άγρια επεισόδια εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αποκλιμακώνεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση στη Γαλλία με τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.
Το οικονομικό κόστος στο Παρίσι και τις άλλες πόλεις που σημαδεύτηκαν – εδώ και μια εβδομάδα – από τα άγρια επεισόδια εκτιμάται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Όμως η Γαλλία μετρά τις δικές της χρόνιες ανοιχτές πληγές, που την έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν μόνιμη κρίση και σε οργισμένα ξεσπάσματα των νέων. Ο Γάλλος Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητά μια απάντηση για τα βασικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αναδεικνύουν οι ταραχές.
Κατά τη διάρκεια των ταραχών εκατοντάδες δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις και οχήματα κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε προβλήματα σε 243 δημόσιες εγκαταστάσεις, από τις οποίες κάποιες ήταν σε σχολεία, σε κολέγια και σε λύκεια, αλλά και σε άλλα δημόσια κτήρια, όπως για παράδειγμα στη βιβλιοθήκη της Μασσαλίας.
O επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών της Γαλλίας (Medef), Ζοφρουά Ρου Ντε Μπεζιέ, υποστήριξε ότι από την έναρξη των ταραχών έχουν λεηλατηθεί πλήρως περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί 300 υποκαταστήματα τραπεζών και έχουν πληγεί 250 καπνοπωλεία. «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε ακριβή αριθμό, ωστόσο μιλάμε για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές στον τουρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Medef σε συνέντευξή του στη Le Parisien.
Όπως γράφει η Figaro, πέρα από τις όποιες στοχευμένες οικονομικές παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, η Γαλλική προεδρία υπόσχεται ευρύτερες πολιτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κοινωνικής κρίσης και των βίαιων συγκρούσεων στις πόλεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν μετά τα γεγονότα με το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αλλά και τις διαδηλώσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αναμένεται να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αποχώρησε εκτάκτως από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα και ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία. Προσπάθησε να δείξει ότι έχει τον έλεγχο της χώρας με τακτικές συνεδριάσεις ενός έκτακτου υπουργικού συμβουλίου της κρίσης. Εξέδωσε παράλληλα πλήθος εντολών προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Στο ίδιο πλαίσιο θα συναντηθεί αρχικά με τους δημάρχους 220 γαλλικών πόλεων, ώστε να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς των ζημιών από τους τοπικούς αξιωματούχους.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνει το Politico, βαδίζει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της εκδήλωσης της ενσυναίσθησης για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό και της αποστολής ενός σκληρού μηνύματος για τα επεισόδια. Χαρακτήρισε «ασυγχώρητη» και «απαράδεκτη» τη δολοφονία του 17χρονου, αλλά ταυτόχρονα κατέκρινε τις ταραχές ως «απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου».
Όμως και ο ίδιος γνωρίζει πως πέρα από τις όποιες επικοινωνιακές τακτικές, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που ανέδειξαν οι ταραχές έχουν βαθιές ρίζες στη Γαλλία. Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας έχουν αναζωπυρώσει μεταξύ άλλων τη συζήτηση για την αστυνομική βία, τον ρατσισμό σε βάρος των μειονοτήτων και την περιθωριοποίησή τους από το ίδιο το γαλλικό κράτος. Πρόκειται για ανοιχτά και άκρως ευαίσθητα ζητήματα στη γαλλική κοινωνία, όπως παραδέχονται σε ΜΜΕ και κρατικοί αξιωματούχοι, επώνυμα και ανώνυμα.
Μόνοοο? Το ειχα υπο-λογησει για πολυ περισσοτερα