Η Γαλλία διοργανώνει στις 13 και 14 Μαρτίου την πρώτη της διεθνή διάσκεψη για την ασφάλεια, το “Paris Defence and Strategy Forum”, στο πρότυπο της Διάσκεψης του Μονάχου και άλλων μεγάλων διεθνών διασκέψεων για την ασφάλεια.
Ο στόχος της πρώτης αυτής διοργάνωσης που αφιερώνεται στην Ευρώπη, “στο σταυροδρόμι”, είναι να “επιτραπεί στη γαλλική και ευρωπαϊκή στρατηγική σκέψη να εκφραστούν”, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Μπενουά Ντιριέ, πρόεδρος της Academ, της Ακαδημίας Άμυνας της Στρατιωτικής Σχολής.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα αναμένεται σε αυτήν τη συνάντηση στην οποία θα υπάρχουν 63 συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και άλλες εκδηλώσεις όπου θα παρεμβαίνουν αξιωματούχοι 68 εθνικοτήτων, βουλευτές, διπλωμάτες και ακόλουθοι άμυνας, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.
Από γαλλικής πλευράς, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί θα ανοίξει τις εργασίες της διάσκεψης και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Τιερί Μπουκάρ θα κλείσει τη διάσκεψη. Παρόντες θα είναι επίσης 22 διευθύνοντες σύμβουλοι αμυντικών επιχειρήσεων.
“Έχουν περάσει δύο και πλέον χρόνια από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και λιγότερο από έξι μήνες από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ” και “ο κόσμος (όπως ήταν) πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 δεν υπάρχει πια. Η Ρωσία αντικειμενικά φαίνεται να αντιπροσωπεύει κίνδυνο για την Ευρώπη”, δήλωσε ο στρατηγός Ντιριέ, πρόεδρος της Academ.
“Δρω σημαίνει δρούμε μαζί, αποφασίζουμε μαζί. Και αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ενισχύονται από τους συλλογισμούς μας και τις συζητήσεις μας”, τόνισε.
Θα υπάρχουν αναλύσεις και συζητήσεις για τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη Μεσόγειο, τον Ειρηνικό, τα αφρικανικά θέματα, τη νέα κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα, τα μοντέλα στρατού, την παραπληροφόρηση, το ανθρώπινο δυναμικό, το μέλλον των αρχιτεκτονικών ασφαλείας, του ΝΑΤΟ.
Το Academ, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2023, συγκεντρώνει περίπου είκοσι ερευνητικούς οργανισμούς, σεμινάρια κατάρτισης, ομάδες προβληματισμού που συμμετέχουν στον στρατηγικό διάλογο στην Ευρώπη.