Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat, έως ότου γίνουν 18 ετών, σύμφωνα με έκθεση εμπειρογνωμόνων, που ανατέθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν είχε ζητήσει από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες να προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της οθόνης από τα παιδιά, με σκοπό η Γαλλία να λάβει πρωτοφανή μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσής τους.
Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε τώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. Ο Μακρόν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί».
Οι οθόνες θα πρέπει να απαγορευτούν εντελώς στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των έξι ετών
Η έκθεση ανέφερε ότι τα παιδιά πρέπει να προστατευθούν από τη στρατηγική της τεχνολογικής βιομηχανίας, με γνώμονα το κέρδος.
Τα παιδιά μετατρέπονται σε «εμπόρευμα» σε αυτή τη νέα αγορά τεχνολογίας, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Θέλουμε [η βιομηχανία] να ξέρει ότι είδαμε τι κάνουν και δεν θα τους αφήσουμε να ξεφύγουν».
«Κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει κινητό πριν από την ηλικία των 11»
Μια τρίμηνη μελέτη από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με επικεφαλής μια νευρολόγο, την Servane Mouton, και τον Amine Benyamina, επικεφαλής της υπηρεσίας ψυχιατρικής και εθισμού στο νοσοκομείο Paul-Brousse, δήλωσε ότι τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες – συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης – και κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών.
Κάθε τηλέφωνο που δίνεται σε ένα παιδί ηλικίας μεταξύ 11 και 13 ετών θα πρέπει να είναι ένα ακουστικό χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο, τόνισε, θέτοντας την ελάχιστη ηλικία στην οποία θα πρέπει να τους επιτρέπεται ένα smartphone συνδεδεμένο στο διαδίκτυο στα 13 έτη.
Παράλληλα, η έκθεση ανέφερε ότι ένας 15χρονος θα πρέπει να έχει πρόσβαση μόνο σε αυτά που αποκαλεί «ηθικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon. «Τα συμβατικά, μαζικά εμπορεύσιμα, με γνώμονα το κέρδος κοινωνικά μέσα όπως το TikTok, το Instagram ή το Snapchat δεν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους εφήβους έως ότου φτάσουν τα 18», διαπίστωσε.
Η έκθεση έκανε εξίσου αυστηρές συστάσεις για τους πολύ νέους, λέγοντας ότι τα τηλέφωνα και οι οθόνες θα πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο στα μαιευτήρια, ώστε να βοηθηθούν οι γονείς να δεθούν με τα μωρά τους. Η χρήση τηλεφώνων θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί μεταξύ των παιδαγωγών, ανέφερε.
Συστάσεις στους νέους γονείς που κάνουν scroll στα κινητά, αντί να ασχολούνται με τα παιδιά
Για τα παιδιά ηλικίας έως έξι ετών, οι οθόνες κάθε είδους θα πρέπει να είναι «έντονα περιορισμένες» και να χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όταν κάθονται με έναν ενήλικα.
Οι οθόνες θα πρέπει να απαγορευτούν εντελώς στους παιδικούς σταθμούς για παιδιά κάτω των έξι ετών. Στα δημοτικά σχολεία, στα παιδιά δεν θα πρέπει να δίνονται ατομικά tablets ή ψηφιακές συσκευές για να εργάζονται, εκτός αν πάσχουν από συγκεκριμένη αναπηρία.
Πρότεινε επίσης την απαγόρευση των συνδεδεμένων παιχνιδιών, εκτός από εκείνα που χρησιμοποιούνται ως ήχος για την αφήγηση παραμυθιών.
«Πριν από την ηλικία των έξι ετών, κανένα παιδί δεν χρειάζεται οθόνη για να αναπτυχθεί», δήλωσε ο Mouton. «Στην πραγματικότητα, οι οθόνες μπορούν να τα εμποδίσουν να αναπτυχθούν σωστά σε αυτή την ηλικία».
Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν επιδιώκουν να επιπλήξουν τους γονείς, οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι «θύματα μιας ισχυρής τεχνολογικής βιομηχανίας».
Αντίθετα, είπαν ότι οι γονείς θα πρέπει να βοηθηθούν για να αποφύγουν αυτό που ονόμασαν «τεχνο-συνδιάσκεψη» – όταν οι γονείς, ελέγχοντας συνεχώς τα τηλέφωνά τους, παρεμποδίζουν την ικανότητά τους να συγκεντρώνονται στο να μιλούν, να τρώνε ή να παίζουν με τα παιδιά τους.
Αυτό βλάπτει τη συναισθηματική ανάπτυξη των νέων, ανέφερε η έκθεση. Περιελάμβανε ενήλικες που έκαναν scroll στο τηλέφωνό τους ενώ τάιζαν μικρά παιδιά ή σπίτια όπου η τηλεόραση ήταν συνεχώς ανοιχτή.
Δυστυχώς το πλοίο έχει σαλπάρει.. Η καταστροφή έχει ήδη γίνει.. Αλοίμονο σε εμάς που θα πρέπει να συμβιώσουμε με αυτή την γενιά των καμμένων εγκεφάλων.