Γαλλική διπλωματική αποστολή: Επίσκεψη στρατηγικής σημασίας στη Συρία την Τρίτη

Κοινοποίηση:
syria_rebels-930x550-1

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια διπλωματική αποστολή θα επισκεφθεί τη Δαμασκό της Συρίας την ερχόμενη Τρίτη, marking την πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους μετά από 12 χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, μίλησε σχετικά στο γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο France Inter, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της αποστολής.

 

Ο κύριος στόχος των τεσσάρων διπλωματών είναι να επανακαθορίσουν τις σχέσεις της Γαλλίας με τη Συρία και να δημιουργήσουν τις πρώτες επαφές με τις νέες αρχές που έχουν αναδειχθεί στη χώρα. Οι διπλωμάτες θα αξιολογήσουν επίσης τις ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, οι οποίες παραμένουν κρίσιμες λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων του πολέμου.

Επιπλέον, η αποστολή έχει ως καθήκον να επαληθεύσει αν οι πρόσφατες δηλώσεις των νέων αρχών, οι οποίες φαίνεται να προωθούν την ηρεμία και την αποφυγή κακοποιήσεων, έχουν πράγματι εφαρμοστεί στην πράξη. Η αξιολόγηση αυτή θα είναι κρίσιμη για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στη Συρία και για το πώς μπορεί η Γαλλία να συμβάλει στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό μετέβη το Σάββατο στην Ακάμπα της Ιορδανίας για να συναντηθεί με Αμερικανούς, Ευρωπαίους, Άραβες και Τούρκους αξιωματούχους και να συζητήσουν για τη μετάβαση στη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος εκδιώχθηκε στις 8 Δεκεμβρίου από ισλαμιστές αντάρτες.

Η συνάντηση της Άκαμπα κατέστησε δυνατή τη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεκινήσει διάλογο με τη νέα ηγεσία της χώρας, κυρίως για τον «σεβασμό των μειονοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και το γεγονός ότι καμία κακοποίηση (δεν είναι) αποδεκτή, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (Νταές) και της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Μπαρό.

«Όσον αφορά τις νέες αρχές στη Δαμασκό δεν είμαστε καθόλου αφελείς, γνωρίζουμε το παρελθόν ορισμένων από αυτές τις ισλαμιστικές ομάδες» συνέχισε, εξηγώντας ότι η Γαλλία θα παρακολουθεί την περίοδο που ξεκινά «με πολλή επαγρύπνηση».

«Στο επίπεδο της ασφάλειας, τα όπλα πρέπει να σιγήσουν και η τρομοκρατική απειλή που παραμένει ιδιαίτερα παρούσα πρέπει να περιοριστεί» δήλωσε.

«Στο πολιτικό επίπεδο, οι de facto αρχές πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια μεταβατική αρχή που θα είναι αντιπροσωπευτική όλων των θρησκευμάτων, των κοινοτήτων της Συρίας και η οποία να μπορεί σταδιακά να οδηγήσει τη χώρα προς ένα νέο Σύνταγμα και τελικά προς τις εκλογές» πρόσθεσε ο υπουργός.

Τέλος, διευκρίνισε, «κινητοποιούμαστε άνευ όρων για την ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να συνεχίσει να φτάνει στους Σύρους που τη χρειάζονται, καθώς η σύγκρουση έχει προκαλέσει σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμών».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: