Η ελληνική κουζίνα συνεχίζει να κερδίζει διεθνή αναγνώριση, με τον ντάκο από την Κρήτη να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα των καλύτερων σαλατών παγκοσμίως, σύμφωνα με το Taste Atlas. Το Taste Atlas, μια πλατφόρμα που αξιολογεί και προβάλλει παραδοσιακά πιάτα από όλο τον κόσμο, έχει αναδείξει την ελληνική γαστρονομία ως κορυφαία για την περίοδο 2024-2025.
Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που συνδυάζει απλά αλλά εκλεκτά υλικά. Αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο λειτουργεί ως βάση. Στην κορυφή του παξιμαδιού προστίθεται μυζήθρα, μια φρέσκια τυροκομική παρασκευή που προσφέρει πλούσια γεύση. Οι ώριμες ντομάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια και τοποθετούνται πάνω από τη μυζήθρα, προσθέτοντας φρεσκάδα και χρώμα στο πιάτο.
Επιπλέον, οι ολόκληρες ελιές και η κάπαρη ενισχύουν τη γεύση με αλμυρές νότες, ενώ η φρέσκια ρίγανη προσφέρει άρωμα και βάθος. Τέλος, το ελαιόλαδο, γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη χαρακτηριστική του γεύση, ρίχνεται γενναιόδωρα πάνω από τα υλικά, ολοκληρώνοντας έτσι αυτή τη μοναδική σαλάτα.
Στην ίδια λίστα του Taste Atlas, η χωριάτικη σαλάτα κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Αυτή η σαλάτα είναι επίσης ένα εμβληματικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνει ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πιπεριές και φυσικά φέτα και ελιές. Η απλότητα των υλικών της χωριάτικης σαλάτας σε συνδυασμό με την ποιότητα τους την καθιστούν αγαπημένη επιλογή τόσο στους Έλληνες όσο και στους επισκέπτες της χώρας.
Στην τρίτη θέση είναι η χωριάτικη σαλάτα για την οποία αναφέρε πως «αυτή η εμβληματική σαλάτα είναι ένα ζωντανό μείγμα από φρέσκες, χοντροκομμένες ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πράσινες πιπεριές και ελιές Καλαμάτας, με γενναιόδωρo τυρί φέτα. Συνήθως ντύνεται με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια πινελιά από κόκκινο ξύδι κρασιού και καρυκευμένο με ρίγανη και αλάτι. Η xωριάτικη σαλάτα είναι μια γιορτή της απλότητας και των φρέσκων υλικών, καθιστώντας την αγαπημένη βάση στην ελληνική κουζίνα. Ιδανικό ως συνοδευτικό ή ελαφρύ γεύμα, συνδυάζεται υπέροχα με ψωμί και ένα ποτήρι κρασί».
Στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες βρίσκονται ακόμα τέσσερις ελληνικές:
-Χόρτα (25η θέση)
-Πατατοσαλάτα (39η θέση)
-Τονοσαλάτα (52η θέση)
-Παντζαροσαλάτα (61η θέση)
Οι 10 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο είναι οι ακόλουθες:
Ντάκος – Ελλάδα
Σαλάτα με χτυπημένο αγγούρι – Θιβέτ, Κίνα
Χωριάτικη σαλάτα – Ελλάδα
Σαλάτα Shopska – Βουλγαρία
Σαλάτα Mechouia – Τυνησία
Houria – Τυνησία
Σαλάτα Καπρέζε – Ιταλία
Φατούς – Λίβανος
Piyaz – Τουρκία
Ketoprak – Ινδονησία