Ο δρόμος για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε από το Βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
Μιλώντας στην εθνική αντιπροσωπεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός δεν έμεινε ο κ. Μητσοτάκης να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης
«Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια» είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Και όχι τυχαία εκκρεμές.
Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση. Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα;
Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης;
Ο δρόμος για την επίλυση του θέματος αυτός άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση.
Δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν. Όπως ακριβώς κάνατε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Και δεν το κάνατε μόνο στην οικονομία ή στο θέμα που σήμερα τείνουμε να επιλύσουμε, το θέμα των Αποδήμων.
Όπου ήσασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσατε πριν ένα χρόνο το νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να φέρει πρόταση για τη ψήφο των αποδήμων».
«Αλλά το κάνατε κατά κόρον και κυρίως θα έλεγα, και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Και επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα.
Και επειδή έλειπα, αλλά έμαθα ότι ήρθατε στη Βουλή για να μου επιτεθείτε προσωπικά, επειδή άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση για τις αντιφάσεις και την αμηχανία της στη διαχείριση της έντασης των σχέσεων με τη Τουρκία,
Και επειδή σας ακούω και σας ξανακούω να μιλάτε ξανά και ξανά για τον λαϊκισμό,
Θέλω να σας καθησυχάσω, να μην ανησυχείτε
Και να σας διαβεβαιώσω και κυρίως τον ελληνικό λαό ότι εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω ότι έκανε ο κ Μητσοτάκης .
Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική.
Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.
Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε.
Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε,
Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.
Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;
Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.
Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα.
Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγορήσατε , χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων.
Πάει πολύ να μας μιλάτε εσείς για λαϊκισμό
Στα εθνικά θέματα ;
Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας.
Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή.
Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας.
¨Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο.
Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια.
Θα έλεγα ότι είναι αυτοκαταστροφική.
Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.
Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας.
Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας.
Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη.
Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια».
«Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων.
Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν.
Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.
Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.
Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.
Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας.
Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς :
Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Θα έλεγα ότι αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.
Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.»
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
«Αυτό το ιδιότυπο θεσμικό ανάχωμα μεταξύ της Ελλάδας και των Ελλήνων του εξωτερικού καταργείται» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Η σημερινή συνεδρίαση συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική. Ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε απο την ΝΔ, αλλά απέκτησε εμβέλεια απο την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης».
«Απο την πρώτη στιγμή εξέφρασα την ευχή να πάρει την στήριξη και από τους 300. Δεν φαίνεται να υπάρχει αυτό, αλλά το προσεγγίζουμε με 291. Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.
Είναι αλήθεια ότι η αρχική εισήγηση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπήρξαν πιο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες εξωτερικού
Η δική μας πρόταση δεν έθετε περιορισμούς και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο.
Όμως το Σύνταγμα απαιτεί την στήξριξη απο 200 βουλευτές για να ισχύει το νομοσχέδιο. Καλέσαμε σε διακομματική επιτροπή τα κόμματα για διάλογο. Συναντήθηκα προσωπικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για μέγιστη συναίνεση. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Επικρατείας
ΟΙ διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία σύγκλισης:
– η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.
– οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς
– αυξάνονται απο 12 σε 15 οι βουλευτές επικρατείας. Απο τους 15 οι τουλάχιστον 3 θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών να βρίσκεται σε μια απο τις 3 πρώτες θέσεις.
– ορίζεται ότι προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν μπαίνουν 2 προϋποθέσεις. Υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να εχουν φορολογικές υποχρεώσεις αν είναι ανω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις απο το ΚΚΕ και απο τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.
Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση αλλά η μόνη ρεαλιστική. Αν δεν υπήρχε δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν απο τον τόπο διαμονής του. Τώρα έχουμε έναν νόμο έστω και με ατέλειες.
Το νομοσχέδιο μπορεί να εγγράφεται ως Δημοκρατική νίκη.
Ο αποκλεισμός των Ελλήνων απο την διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς το να ταξιδεύει κάποιος στην Ελλάδα για να ψηφίσει έχει κόστος. Το νομοσχέδιο είναι μια Δημοκρατική και Κοινοβουλευτική νίκη. Πρωτίστως αποτελεί νίκη εθνική. Επιτελεί χρέος που η Ελλάδα έχει απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνικήξ τους εστία
Περνάμε απο τον περιορισμένο Ελλαδισμό στον αληθινό ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων (Στ. Ράμφος).
Η συνεδρίαση η σημερινή στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι.
Τσίπρας: Ο δρόμος για την ψήφο των αποδήμων άνοιξε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση
Λυπάμαι που σε μια ιστορική συνεδρίαση όπως την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός δεν μένει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και γνωρίζει ότι εμείς τουλάχιστον επι της αρχής θα ψηφίσουμε θετικά.
Σήμερα συζητάμε για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους απόδημους Έλληνες, ένα θέμα εκκρεμές επί 45 ολόκληρα χρόνια.
Και όχι τυχαία εκκρεμές.
Ένα θέμα που για να βρεθεί τομή χρειάζεται εκ του Συντάγματος ευρεία συναίνεση.
Είναι άραγε τυχαίο ότι αυτή δε βρέθηκε ποτέ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ;
Είναι τυχαίο, επίσης, ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επι της δικής μας κυβέρνησης ;
Ο δρόπμος για την επίλυση του θέματος αυτός άνοιξε όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο που το θέμα αυτό θα λάβει αυξημένη πλειοψηφία και στην σημερινή διαδικασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματικη αντιπολίτευση.
Δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι.
Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν.
Όπως ακριβώς κάνατε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη, ως αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Και δεν το κάνατε μόνο στην οικονομία ή στο θέμα που σήμερα τείνουμε να επιλύσουμε, το θέμα των Αποδήμων.
Όπου ήσασταν το μόνο κόμμα που καταψηφίσατε πριν ένα χρόνο το νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να φέρει πρόταση για τη ψήφο των αποδήμων.
Αλλά το κάνατε κατά κόρον και κυρίως θα έλεγα, και για τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Και επειδή θεωρώ ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα σε αυτό το θέμα.
Και επειδή έλλειπα, αλλά έμαθα ότι ήρθατε στη Βουλή για να μου επιτεθείτε προσωπικά, επειδή άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση για τις αντιφάσεις και την αμηχανία της στη διαχείριση της έντασης των σχέσεων με τη Τουρκία.
Και επειδή σας ακούω και σας ξανακούω να μιλάτε ξανά και ξανά για τον λαϊκισμό,
Θέλω να σας καθησυχάσω, να μην ανησυχείτε
Και να σας διαβεβαιώσω και κυρίως τον ελληνικό λαό ότι εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω ότι έκανε ο κ Μητσοτάκης .
Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική.
Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις.
Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε.
Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε,
Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω.
Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα;
Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.
Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την γείτονα χώρα.
Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ήταν ο κ. Μητσοτάκης που με κατηγορήσατε , χωρίς ντροπή, ότι πούλησα το Μακεδονικό για να πάρω τη μη περικοπή των συντάξεων.
Πάει πολύ να μας μιλάτε εσείς για λαϊκισμό
Στα εθνικά θέματα ;
Εγώ όμως δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας.
Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια.
Θα έλεγα ότι είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων.
Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας. Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια. Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων.
Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν.
Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε.
Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες.
Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.
Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.
Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας.
Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς : Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει.
Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Θα έλεγα ότι αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.
Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.
Η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών βέβαια της Τουρκίας, στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται – ήρθαν – μετά από έναν ανίερο διακανονισμό με τις ΗΠΑ στο Συριακό και ενδεχομένως στη Λιβύη.
Αλλά έρχονται δυστυχώς KAI μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας.
Και σας προειδοποίησα εγκαίρως ότι ήταν σφάλμα αυτή η αλλαγή στρατηγικής.
Την οποία στρατηγική εξέφρασε σαφώς ο Κυβερνητικός σας εκπρόσωπος, ασχέτως αν με είπατε ψεύτη όταν το επεσήμανα.
Και δεν είχατε καν την εντιμότητα να αναγνωρίσετε το λάθος σας.
Εφαρμόσατε, το δόγμα της «λεπτής γραμμής» όπως είχε πει ο κ. Πέτσας , που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο.
Και αυτό ήταν σφάλμα.
Ένα δόγμα που ούτε το προσφυγικό βοήθησε, όπως φάνηκε από την κατακόρυφη αύξηση των ροών.
Φοβηθήκατε να ανεβάσετε του τόνους για τα εθνικά θέματα λόγω του προσφυγικού [και ενδεχομένως δεν τολμήσατε να πιέσετε τους εταίρους μας, που διστάζουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο στην ήδη επιβαρυμένη ατζέντα τους με την Τουρκία].
Συναντήσατε τον Τούρκο Πρόεδρο στον ΟΗΕ και ορθά κάνατε, αλλά μάλλον πρέπει να είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Και χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία.
Και όταν έγινε η εξόρυξη έξω από την Κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σας μας έλεγε ότι η Τουρκία ζημιώνει η ίδια την εικόνα της, διότι εκεί βρίσκει μόνο λάσπη, σαν να ήταν αυτό το θέμα.
Λες και αυτό ένοιαζε τη Τουρκία, αν θα βρεί λάσπη και όχι να θα δημιουργήσει ένα τετελεσμένο.
Και κυρίως, αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο.
Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση.
Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη.
Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια.
Τόσα χρόνια που εμείς προτείναμε στην Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι για να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες και η Τουρκία αρνιόταν.
Τα λέω όλα αυτά κε Μητσοτάκη όχι για να σας επιτεθώ.
Άλλωστε διαπιστώσατε και χθες στη Σύνοδο του ΕΣΕΠ ότι η πρόθεσή μας είναι να υπάρξει αρραγές εθνικό μέτωπο στη αντιμετώπιση της έντασης με τη γείτονα.
Τα λέω αυτά, επαναλαμβάνω, γιατί αισθάνομαι καθήκον να σας τα επισημάνω, ώστε να αφήσουμε πίσω μια ατελέσφορη στρατηγική, να αφήσουμε πίσω τη στρατηγική της λεπτής γραμμής του κ. Πέτσα.
Και να επιστρέψουμε στην ενεργητική στρατηγική.
Δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας.
Περιμένω ότι ως Πρωθυπουργός αυτό το πει όποτε αυτός κρίνει
Ή εν πάση περιπτώσει θα το συζητήσετε με τα πολιτικά κόμματα.
Αυτό που σας λέω, μιας και δε θεωρήσατε σκόπιμο να ζητήσετε δια ζώσης την άποψή μου πριν την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο ,
Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.
Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών,
ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών.
Και πρέπει να ξαναχαράξετε σαφείς γραμμές και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της αναβάθμισης των τουρκικών παράνομων ενεργειών και διεκδικήσεων.
Θα είναι πολύ θετικό να υπάρξουν Συμπεράσματα της ΕΕ που να υπογραμμίζουν ότι δεν παράγονται νομικά αποτελέσματα από την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Αλλά, λυπάμαι, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, οι δηλώσεις δεν φτάνουν.
Τον Δεκέμβριο του 2019 δεν φτάνει πια να γίνονται ευρωπαϊκές δηλώσεις για παραβίαση του διεθνούς δικαίου,
ειδικά αφού από τον Μάρτιο του 2018 εξασφαλίσθηκαν για πρώτη φορά ξεκάθαρα καταδικαστικά συμπεράσματα της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.
Δεν είμαστε πια στη φάση των δηλώσεων.
Είμαστε στη φάση των κυρώσεων και των πρωτοβουλιών.
Και αυτό δεν είναι μια ακραία προσέγγιση.
Είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβυή.
Συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα
Είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα.
Και επειδή ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο.
Για αυτό μου είναι ακατανόητο γιατί τόσους μήνες αντί να καλείτε την Τουρκία να συμμορφωθεί, δεν αξιοποιείτε ευθέως την απειλή των κυρώσεων.
Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών.
Που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες εξελίξεις.
Πρώτον, λοιπόν, πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων και για πρόσωπα και εταιρείες που πιθανόν να προβούν σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι άκουσα ότι και η κα Γεννηματά συμφωνεί με αυτήν τη θέση.
Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας [και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας] ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
Καλό είναι που έχουμε μαζί μας το Ισραήλ, αλλά πρέπει να δοθεί σαφώς το μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι θα στηρίξει μέχρι το τέλος τον αγωγό EastMed, όπως είχε δηλώσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τον Απρίλιο.
Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου.
Των εγγύτερων συμμάχων μας, που μπορεί βέβαια να μην έχουν νικήσει τον λαϊκισμό όπως η Ελλάδα – όπως υπονοήσατε πρόσφατα – αλλά τουλάχιστον μπορούν να μας στηρίξουν.
Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβυή.
Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο.
Δεν μπορούμε να μείνουμε απ’ έξω από αυτήν τη διαδικασία, μετά τα τελευταία γεγονότα ειδικά εφόσον συμμετέχει και η Τουρκία.
Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρρες.
Με κατάργηση δηλαδή εγγυήσεων και αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων.
Αυτά πιστεύω ότι περιμένει ο ελληνικός λαός απο την κυβέρνηση.
Και σε αυτά όπως και σε οποιαδήποτε ουσιαστική πρωτοβουλία που δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις, να ξέρετε θα έχετε την απόλυτη στήριξή μας.
Όχι όμως τη σιωπή μας.
Με αίσθηση πατριωτικής ευθύνης θα είμαστε εδώ.