Ακόμη μια αιματηρή ημέρα στη Γάζα καθώς από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 22 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει πυκνές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και συγκεκριμένα στην πόλη Khan Younis και στο συνοριακό πέρασμα της Rafah που υποτίθεται κατά το Τελ Αβίβ ότι είναι το ασφαλές, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα εντείνει τις επιθέσεις του στο βόρειο τμήμα.
Τη νύχτα, συν τοις άλλοις το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη πόλη Jenin στη Δυτική Όχθη, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Τελ Αβίβ και Hamas, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις αεράμυνας στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Αργά το μεσημέρι της Κυριακής ωστόσο, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε την Hezbollah κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με “ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν “καταστροφή” στο Λίβανο, ενώ συγκρότησε και ειδική ομάδα για να εντοπίσει και εξοντώσει μέλη της Hezbollah.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ενισχύουν το αμυντικό συστημα Iron Dome του Ισραήλ με αντιαεροπορικά συστήματα THAAD και Patriot ενώ σε διπλωματικό επίπεδο η Ρωσία στέλνει στην Τεχεράνη τον υπουργό Eξωτερικών Sergey Lavrov για διαβουλεύσεις με το Ιράν και η Κίνα καλεί σε άμεση σύγκληση ευρείας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή ενώ επισημαίνει ότι είναι επίκαιρη όσο ποτέ η λύση των δύο κρατών.
Η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανακοίνωσε ότι έστησε ενέδρα στις ισραηλινές δυνάμεις ανατολικά της πόλης Khan Yunis στη νότια Γάζα, τους ανάγκασε να αποσυρθούν αφού κατέστρεψαν 2 βαρέα οχήματα και 1 τεθωρακισμένο.
Τη ίδια ώρα άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα προς την πόλη Netivot του νότιου Ισραήλ
Advertisement
Ο απολογισμός στη Γάζα: 4.651 νεκροί, 14.245 τραυματίες, 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι
Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στοίχισαν τη ζωή σε 266 Παλαιστίνιους κατά το τελευταίο 24ωρο, μεταξύ αυτών και 117 παιδιών.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού που έδωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας οι αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.651 Παλαιστίνιους της Γάζας, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.
Στους 14.245 έχουν ανέλθει οι τραυματίες της Γάζας, εκ των οποίων το 70% είναι γυναίκες και παιδιά.
mva_nekra.PNG
Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Γάζας μετά τη μονομερή αποχώρησή του από το έδαφος αυτό το 2005 έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90 και οι τραυματίες τους 1.400.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής μετρά 1.405 νεκρούς και και 5.132 τραυματίες
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) εκτίμησε ότι οι βομβαρδισμοί και οι εντολές εκκένωσης «έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στον εκτοπισμό ενός εκατομμυρίου ανθρώπων».
jenin.jpg
Oi HΠΑ τοποθετούν στη Μέση Ανατολή τα αντιαεροπορικά συστήματα THAAD και Patriot
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin διέταξε την ανάπτυξη συστοιχιών του αντιεροπορικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defence ) και πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας Patriot στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.
«Μετά από λεπτομερείς συζητήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden σχετικά με την πρόσφατη κλιμάκωση των ενεργειών από το Ιράν και τις δυνάμεις που ελέγχει σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, διέταξα μια σειρά πρόσθετων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας των ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση.
«Έχω ενεργοποιήσει επίσης την ανάπτυξη μιας συστοιχίας αντιβαλλιστικών πυραύλων Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) καθώς και πρόσθετων συστοιχιών Patriot σε τοποθεσίες σε όλη την περιοχή για να αυξήσω την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ επί του πεδίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Άμυνας των ΗΠΑ.
THAAD, the missile defense system kicking off a new US-China fight, explained – Vox
Εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού: Θα αυξήσουμε τις επιθέσεις στη Γάζα. Φύγετε. Όποιος δεν φύγει θα θεωρηθεί υποστηρικτής τρομοκρατών.
Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Daniel Hagari κάλεσε τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια για να αποφύγουν τη ζημιά.
«Για τη δική σας ασφάλεια κινηθείτε προς τα νότια. Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στην περιοχή της πόλης της Γάζας και θα αυξήσουμε τις επιθέσεις», είπε ο Hagari στους Ισραηλινούς δημοσιογράφους το Σάββατο 21/10.
«Θα εισέλθουμε στις επόμενες φάσεις του πολέμου στις συνθήκες που θα είναι οι βέλτιστες για εμάς», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επανέλαβε και μάλιστα κλιμάκωσε τις προειδοποιήσεις αυτές το πρωί της Κυριακής 22/10, ρίχνοντας φυλλάδια με το λογότυπο του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα και αποστέλλοντας ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των ανθρώπων στη Γάζα που ανέφεραν:
«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Λωρίδας της Γάζας θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Λωρίδας της Γάζας ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης».
Αργότερα, βέβαια, ενδεχομένως επειδή υπήρξαν στελέχη του που συναισθάνθηκαν το υπερβολικό της απειλής, ο ισραηλινός στρατός επανήλθε με νέα ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης» και ότι δεν στοχοθετεί αμάχους, ενώ για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι ακόμη και το ταξίδι από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Γάζας είναι επικίνδυνο επειδή το Ισραήλ βομβαρδίζει ολόκληρον όλον αδαικρίτως το θύλακα και από τις επιδρομές του έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του.
gazatora.jpg
Συν τοις άλλοις, αργά το απόγευμα του Σαββάτου αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού επισκέφθηκαν τα στρατεύματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των ενόπλων δυνάμεων για πιθανή χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
«Θα μπούμε στη Γάζα, θα το κάνουμε για επιχειρησιακό σκοπό, να καταστρέψουμε τις υποδομές και τους τρομοκράτες της Hamas, και θα το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο», δήλωσε κατά την επιθεώρηση των στρατευμάτων ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Hertzi Halevi.
«Η Γάζα είναι πολύπλοκη, η Γάζα είναι πυκνοκατοικημένη, ο εχθρός προετοιμάζει πολλά πράγματα εκεί, αλλά προετοιμαζόμαστε και εμείς γι’ αυτόν», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματικός.
gazatora2.JPG
Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Jenin της Δυτικής Όχθης
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Jenin στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.
Ο ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Al Ansar στην περιοχή.
Το τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει και αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.
jenin_1.jpg
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Jenin της Δυτικής Όχθης και υποστήριξαν ότι στόχος της ήταν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Hamas και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Jihand.
Ο ισραηλινός στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ισχυρίστηκαν επίσης ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση.
jenin4.JPG
Ο προσφυγικός καταυλισμός της Jenin είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Hamas στο ισραηλινό έδαφος πυροδότησε έναν νέο πόλεμο με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν.
Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη, παράλληλα με το αδιάκοπο σφυροκόπημα της Λωρίδα της Γάζας και προετοιμάζουν χερσαία επίθεση.
Σε άλλα περιστατικά στη Δυτική Όχθη σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς ένας Παλαιστίνιος στη Nablus κι ένας στην Tumbas.
jenin2.jpg
Καθημερινές οι συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο, 7 νεκροί στις 21/10
Στο νότιο Λίβανο επαναλήφθηκαν ξανά το πρωί της Κυριακής 22/10 οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέχικης Hezbollah που αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου.
Οι αψιμαχίες έλαβαν χώρα στην περιοχή του Har Dov, με τις δυνάμεις της Hezbollah να εκτοξεύουν αντιαρματικές ρουκέτες, ενάντια σε ισραηλινά τεθωρακισμένα κι αυτά να ανταποδίδουν τα πυρά.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.
Χτες όμως η Hezbollah, σύμμαχος της Hamas, είχε ανακοινώσει ότι έξι μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις.
Ο Ισλαμικός Jihand, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, είχε ανακοινώσει επίσης το θάνατο ενός μέλους της.
Για το Σάββατο 21/10 το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA είχε μεταδώσει ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Alma al Saab, τη Yarinν και τη Daira, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Yarun».
Το Ισραήλ εκκένωσε την Παρασκευή 20/10 την πόλη Kiryat Shmona, κοντά στη μεθόριο με τον Λίβανο με 25.000 κατοίκους ενώ την Κυριακή, 22/10 έδωσε εντολή για την εκκένωση άλλων 14 κοινοτήτων, στην ίδια περιοχή.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Hezbollah σεΐχης Naim Kassem, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης:
«Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε», τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.
gazabombasismena_2.jpg
Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Η Hezbollah αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα», δήλωσε.
Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του κατηγόρησε τη Hezbollah ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο.
«Η Hezbollah επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Kornicus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε.
«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.
Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Hezbollah, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.
Το Ισραήλ χτύπησε τα αεροδρόμια της Συρίας, δύο νεκροί στη Δαμασκό
Νωρίς το πρωί της Κυριακής 22/10 το Ισραήλ έπληξε επίσης τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού που βρίσκονται στη Συρία και τα έθεσε εκτός λειτουργίας.
Από την πυραυλική επίθεση σκοτώθηκε δύο εργαζόμενοι, μέλη της μετεωρολογικής υπηρεσίας που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, μετέδωσαν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα στρατιωτική πηγή.
syria-damascus.jpg
«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού, προκαλώντας τον θάνατο δύο εργαζομένων της μετεωρολογικής υπηρεσίας που έχει την έδρα της στο αεροδρόμιο της Δαμασκού», δήλωσε η στρατιωτική πηγή.
«Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στις πίστες προσγείωσης των αεροδρομίων τα έχουν θέσει εκτός λειτουργίας»,πρόσθεσε.
Η στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για «ταυτόχρονα» πλήγματα που προήλθαν «από τη Μεσόγειο, δυτικά της Λατάκειας, και από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν».
Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.
Αυτή είναι η τρίτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που το Ισραήλ πλήττει τα αεροδρόμια της Συρίας και η δεύτερη που τα πλήττει ταυτόχρονα.
Στις 12 Οκτωβρίου ισραηλινά πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.
Εξάλλου το Σαββατοκύριακο 14-15/10 ισραηλινές επιδρομές είχαν στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος, πλήττονας βάσεις της Hezbollah και του συριακού στρατού.
gaza2_1.PNG
O Netanyahu προειδοποιεί την Hezbollah να μην μπει στον πόλεμο γιατί τα αντίποινα θα είναι «ασύλληπτου» μεγέθους
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu προειδοποίησε την Hezbollah κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί, θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με “ασύλληπτο” μέγεθος, που θα προκαλέσουν “καταστροφή” στο Λίβανο.
Σε ένα επίσημο αντίγραφο της ενημέρωσης που έκανε ο Netanyahu σε άντρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, ο ίδιος τόνισε: “Δεν μπορώ να σας πω τώρα αν η Hezbollah θα αποφασίσει να εισέλθει πλήρως στον πόλεμο της Γάζας”.
Ο πόλεμος αυτός άρχισε μετά από μία καταστροφική συνοριακή επίθεση που έκανε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ενώ είναι ζήτημα “ζωής ή θανάτου” για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Netanyahu.
Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε νωρίτερα τη Hezbollah ότι επιδιώκει τη στρατιωτική κλιμάκωση στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών, με κίνδυνο να παρασύρει τον Λίβανο στον πόλεμο, έπειτα από τις νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και μαχητών της οργάνωσης.
“Η Hezbollah επιτίθεται και σέρνει τον Λίβανο σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν θα έχει κανένα όφελος, αλλά από τον οποίο κινδυνεύει να χάσει πολλά”, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Jonathan Cornicus σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Στην Τεχεράνη ο Lavrov με ατζέντα το Μεσανατολικό
Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Sergey Lavrov θα επισκεφτεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 την Τεχεράνη, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το γραφείο τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει πρόσφατα πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση στη Γάζα να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση και η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για το θέμα αυτό, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Lavrov δήλωσε επίσης πως οι απόπειρες να κατηγορηθεί το Ιράν για την κρίση στη Γάζα συνιστούν προκλήσεις.
Κίνα: Άμεση σύγκληση ευρείας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή – Επίκαιρη όσο ποτέ η λύση των δύο κρατών
Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να προωθήσουν την έγκαιρη σύγκληση μιας πιο έγκυρης, μεγαλύτερης επιρροής και μεγαλύτερης διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης από ό,τι μέχρι σήμερα» δήλωσε ο ειδικός επιτετραμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, Zhai Jun
Ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, Zhai Jun, προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη να συγκαλέσουν μια ειρυνευτική διάσκεψη, σημναντικού κύρους και μεγάλης κλίμακας το συντομότερο δυνατό για την επίλυση της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης.
Shin Bet, Mossad kατ’ εντολήν Netanyahu,συγκρότησαν την task force «Nyli»: Ρητή εντολή Netanyahu να εντοπίσει και εξοντώσει μαχητές της Hamas
Κατ’ εντολήν Benjamin Netanyahu, η υπηρεσία Εσωτερικών Πληροφοριών του κράτους, Shin Bet, από κοινού με τη Mossad συγκρότησαν και απελευθέρωσαν μια επίλεκτη ομάδα (task force) και ένα κέντρο ειδικών επιχειρήσεων με αποκλειστικό στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση των μαχητών της Hamas που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όπως γράφουν οι Times of Israel, η μονάδα αυτή θα φέρει το όνομα «Nyli», το οποίο είναι το ακρωνύμιο της φράσης «Netzah Yehouda Lo Ichaker» που σημαίνει «το αιώνιο Ισραήλ δε θα πει ψέματα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του κέντρου διοίκησης θα είναι να εντοπίσει και εξουδετερώσει όλους τους ένοπλους της Nukbha που συμμετείχαν στην αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν περίπου 2.500 μαχητές εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα με την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχους.
Οι μαχητές πήραν επίσης τουλάχιστον 210 ομήρους όλων των ηλικιών στη Γάζα και τους κρατούν αιχμάλωτους.
Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν ήδη ανακοινώσει τον θάνατο αρκετών διοικητών της Nukbha σε πλήγματα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Hamas πριν από δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Billal al-Qedra, ο οποίος ήταν επικεφαλής του τάγματος της μονάδας στο νότιο τμήμα του Khan Younis, και του Ali Qadhi, διοικητή λόχου.
Την Τετάρτη, ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε πάνω από 10 μέλη της Nukhba, ενώ στόχευε κορυφαία τρομοκρατικά στελέχη στη Λωρίδα της Γάζας.
Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι κάθε μέλος της Hamas αντιμετωπίζει το θάνατο, όμως δύο κατηγορούμενοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ως εγκέφαλοι των επιθέσεων: Ο στρατιωτικός διοικητής της Hamas Mohammed Deif και ο πολιτικός ηγέτης Yahia Sinwar.
Σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ
Παράλληλα το μεσημέρι γύρω στις 2 ώρα Ισραήλ και ώρα Ελλάδας ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ αλλά και το νότιο τμήμα της χώρας, στην πόλη Ashkelon, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.
Ενισχύουν τη στρατιωτική της παρουσία οι ΗΠΑ
Παράλληλα ενισχύουν την στρατιωτική τους παρουσία οι ΗΠΑ στην περιοχή, προκειμένου να στηρίξουν το Ισραήλ αλλά και τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή και γίνονται στόχος επιθέσεων.
Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε συγκεκριμένα την αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερων Patriot στη Μέση Ανατολή, ως απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα επίθεση με drones και ρουκέτες δέχθηκαν δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, από ιρακινούς μαχητές που τις έβαλαν στο στόχαστρο λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ.
«Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Biden σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων» των ΗΠΑ στην περιοχή, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Loyd Austin.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει δύο αεροπλανοφόρα, δεκάδες μαχητικά 2.000 πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή, από την ημέρα που ξεκίνησε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ γνωστοποίησε επίσης ότι έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτική δύναμη, η οποία θα είναι έτοιμη να αναπτυχθεί στην περιοχή εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Δεν υπεισήλθε ωστόσο σε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αμερικανών στρατιωτών.
ΟΙ ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπέρ της αυτοάμαυνας του Ισραήλ
Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων –περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο– , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο αν και πότε οι ΗΠΑ σκοπεύουν να υποβάλλουν το προσχέδιο σε ψηφοφορία.
Για να υιοθετηθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας χρειάζεται τουλάχιστον εννέα ψήφους και κανένα βέτο από τα πέντε μόνιμα μέλη – τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Οι ΗΠΑ άσκησαν στις 18/10 βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.
Ωστόσο το προσχέδιο των ΗΠΑ δεν κάνει λόγο για παύση των εχθροπραξιών ή εκεχειρία. Καλεί όλες τις χώρες να προσπαθήσουν να αποτρέψουν «η βία από τη Γάζα να εξαπλωθεί ή να μεταφερθεί σε άλλα σημεία της περιοχής», ενώ ζητεί «από τη Hezbollah και άλλες ένοπλες οργανώσεις να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις».
Παράλληλα οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σταματήσει να εξοπλίζει οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Hamas.
Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Linda Thomas Grienfield δικαιολόγησε το βέτο της χώρας της επισημαίνοντας ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για διπλωματικές προσπάθειες.
Η ίδια σχολίασε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύθηκαν από το γεγονός ότι το προσχέδιο της Βραζιλίας δεν αναφερόταν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το Ισραήλ έχει αυτό το δικαίωμα με βάση το Άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.
Το Άρθρο 51 αναφέρεται στο δικαίωμα των κρατών στην αυτοάμυνα έναντι ένοπλης επίθεσης και σημειώνει ότι οι χώρες θα πρέπει να ενημερώνουν αμέσως το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνουν για να αμυνθούν έναντι μιας ένοπλης επίθεσης.
Σε επιστολή που έστειλε το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που η Hamas εξαπέλυσε την επίθεσή της, ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι θα «ενεργήσει με κάθε απαραίτητο τρόπο ώστε να προστατεύσει τους πολίτες και την κυριαρχία του από τις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις που προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας».
Σύμφωνα με διπλωμάτες, στην επιστολή το Ισραήλ δεν φαίνεται να επικαλείται επισήμως το Άρθρο 51.
Οι αραβικές χώρες εξάλλου εκτιμούν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειές του στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.
«Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο πρεσβευτής της Ιορδανίας στον ΟΗΕ Mahmoud Daifala Hmoud, επικαλούμενος γνωμοδότηση του 2004 του Διεθνούς Δικαστηρίου για τον φράκτη που κατασκεύασε το Ισραήλ γύρω από τη Δυτική Όχθη.
Douglas McGregor (Αμερικανός Συνταγματάρχης): Η Μέση Ανατολή θα εξελιχθεί σε Αρμαγεδδώνα
Η επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μετατραπεί σε Αρμαγεδδώνα λόγω των αποφάσεων του προέδρου των ΗΠΑ Biden, τόνισε ο αμερικανός συνταγματάρχης Douglas McGregor .
«Σε αυτό το στάδιο, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί ο Αρμαγεδδών.
Ο Biden έχει διαβεβαιώσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι εάν η Hezbollah επιτεθεί στο βορρά, θα χρησιμοποιήσει την αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις στην περιοχή για να μετριάσει την πίεση στο Ισραήλ»
Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το USS Mount Whitney στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Εκεί έφτασε και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford και η ομάδα κρούσης του.
Ένα άλλο αεροπλανοφόρο, το Dwight Eisenhower, αναπτύσσεται επίσης στην περιοχή.
Η αμφίβια δύναμη επίθεσης Bataan που αποτελείται από περισσότερους από 4.000 ναύτες και πεζοναύτες θα ενταχθεί στον αυξανόμενο αμερικανικό στόλο στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, ανέφερε η Washington Post.
Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη μεταφορά των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει το Ισραήλ.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η συσσώρευση ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης εγκυμονεί αναπόφευκτα κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης.
Έκκληση ΟΗΕ για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα
Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα, μια μέρα μετά την μεταφορά φορτίου με βοήθεια από 20 φορτηγά που το Ισραήλ επέτρεψε να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Rafah.
«Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
gazatora4.jpg
«Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους».
Υπενθυμίζεται ότι ως τις 7 Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέδιναν κάθε μέρα στους κατοίκους της υπερπληθυσμένης Γάζας που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες από μέρη της ιστορικής Παλαιστίνης που πλέον κατέχει το Ισραήλ 450 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.
Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, ότι ο όγκος των αγαθών που εισήλθαν το Σάββατο 22/10 ήταν μόλις το 4% του ημερήσιου μέσου όρου των εισαγωγών στη Γάζα πριν από τις εχθροπραξίες και ένα απειροελάχιστο κλάσμα αυτού που χρειάζεται μετά από 13 ημέρες πολιορκίας και πλήρους αποκλεισμού του θύλακα.