Η κυβέρνηση της Χιλής κήρυξε χθες (25/02) κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Σαντιάγο, μετά την καθολική διακοπή ρεύματος σε όλη την επικράτειά της.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτό οφείλεται εξαιτίας πιθανής βλάβης στο σύστημα διανομής ηλεκτρισμού, με τις αρμόδιες εταιρείες να διαμηνύουν ότι εξετάζουν τα σενάρια που προέκυψαν την βλάβη για να την διορθώσουν.
«Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 22:00 ως τις 06:00 (σ.σ. τοπικές ώρες)», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Το Εσκοντίδα, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Διακοπή ρεύματος σημειώνεται από τις βόρειες περιοχές Αρίκα και Παρινακότα μέχρι το Λος Λάγκος, στα νότια, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Χιλής (SENAPRED). Δεν έχουν αναφερθεί ωστόσο επείγουσες καταστάσεις.
Οι φωτεινοί σηματοδότες στην πρωτεύουσα δεν λειτουργούσαν, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters. Έχει επηρεαστεί επίσης το μετρό του Σαντιάγκο, που μεταφέρει καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες.