Η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού παραμένει με ευθύνη της κυβέρνησης, ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ – Ζήτησε προοδευτική διακυβέρνηση για να κινητοποιήσει τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.
Επίθεση κατά της κυβέρνησης άσκησε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup.
«Είναι φανερό ότι η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού παραμένει με ευθύνης αυτής της κυβέρνησης», τόνισε η κυρία Γεννηματά, μιλώντας σε συνέδριο για την ιχθυοκαλλιέργεια.
«Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και με την βούλα του Eurogroup. Οι αποφάσεις του ήταν πάρα πολύ καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος έτσι όπως περιέγραφε όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία, η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι παραμένουν οι δεσμεύσεις για τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις. «Με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέα δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, παραμένει η ενισχυμένη επιτροπεία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον».
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια προοδευτική διακυβέρνηση «που θα μπορέσει να ενώσει και κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να ενισχύσει την Αξιοπιστία της χώρας ώστε με τους εταίρους μας να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην συμφωνία που θα οδηγήσουν στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια».
Αναλυτικά, η κυρία Γεννηματά ανέφερε στο Συνέδριο για την Ιχθυοκαλλιέργεια:
Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσα σας, στο συνέδριο σας, γιατί είστε ένας ιδιαίτερα δυναμικός κλάδος της οικονομίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο, δυστυχώς όχι αυτή που περιγράφει η κυβέρνηση, μιας και από μια πρώτη τουλάχιστον ματιά που προλάβαμε να ρίξουμε στις αποφάσεις του Eurogroup που έληξε αργά την νύχτα, είναι φανερό ότι η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού παραμένει με ευθύνης αυτής της κυβέρνησης.
Ότι Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ και με την βούλα του Eurogroup. Οι αποφάσεις του ήταν πάρα πολύ καθαρές, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος έτσι όπως περιέγραφε όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση.
Παραμένουν όμως οι δεσμεύσεις για τον ελληνικό λαό και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέα δημοσιονομικά μέτρα, παραμένει η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, παραμένει η ενισχυμένη επιτροπεία
Την ίδια στιγμή, τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.
Όσο όμως και εάν οι συνθήκες είναι δύσκολες, εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Έχει δυνατότητες, έχει δυνάμεις αρκεί να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο σχέδιο. Ένα σχέδιο με ευρύτερη συναίνεση, να γίνει δηλαδή και στον τόπο μας το αυτονόητο. Αυτό που έπραξαν όλες οι άλλες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και κρίση. Να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου γύρω από ένα σχέδιο το οποίο θα έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Χρειάζεται Προοδευτική Αλλαγή , μια Προοδευτική Διακυβέρνηση που θα μπορέσει:
να ενώσει και κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου
να ενισχύσει την Αξιοπιστία της χώρας ώστε με τους εταίρους μας να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην συμφωνία που θα οδηγήσουν στην οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια.
να ενισχύσει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Σε αυτό το σημείο θα διαφωνήσω με τον κ. Χατζηδάκη. Ναι είναι μεγάλο στοίχημα το να μπορέσει η χώρα να παράξει νέο πλούτο. Αλλά ταυτόχρονα με την παραγωγή νέου πλούτου πρέπει να έχει και ένα σχέδιο για την δίκαιη διανομή του. Για να αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες της χώρας και κυρίως αυτοί που το έχουν ανάγκη ότι αν υπάρξει επιτυχία μιας προσπάθειας έχουν άμεσο και καθαρό μέρισμα όλοι, όχι μόνο οι ισχυροί. Και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη διαφορά μας με την ΝΔ και είναι κρίσιμη διαφορά για το μέλλον και τις εξελίξεις σε αυτό τον τόπο.
Χρειάζεται λοιπόν μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα αναδείξει την Εθνική Συνεννόηση και θα βάλει ένα τέλος στο διχασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα γύρω από τον χειρισμό των Εθνικών θεμάτων. Το θεωρώ πολύ κρίσιμο, έχει υποφέρει αυτός ο τόπος από την πόλωση, από τον διχασμό από την διχόνοια, δεν μας χρειάζεται τώρα που πρέπει να βάλουμε δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να αφήσουμε την κρίση οριστικά στο παρελθόν
να διασφαλίσει δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στα εθνικά μας θέματα
Αυτούς τους στόχους εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη.
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ για ότι έχετε κάνει στον τομέα και να ζητήσω να συνεχίσετε δυναμικά την προσπάθεια σας
Όταν το 1980 η ιχθυοκαλλιέργεια ξεκίνησε στην Ελλάδα με λίγες πειραματικές μονάδες, ελάχιστοι πρωτοπόροι ήταν αυτοί που πίστευαν στο θαύμα που θα συντελούνταν μέσα σε τριάντα χρόνια.
Σήμερα και παρά την χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική.
Ο κλάδος έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δέκα παραγωγικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.
Η διακριτή θέση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρωπαϊκή αλιεία, όπου κατέχει υψηλή θέση τόσο ως προς το όγκο παραγωγής και περισσότερο ως προς την αξία, καθιστά την δραστηριότητα αυτή μια από τις σημαντικότερες της χώρας.
Τα ψάρια και τα παρασκευάσματα της ιχθυοκαλλιέργειας , αποτελούν έναν από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Συμβάλουν θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και αντιπροσωπεύουν σε αξία, περίπου το 10% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας .
Η συμβολή της επίσης στην απασχόληση, είναι σημαντική και αποκτά ιδιαίτερη αξία για την κοινωνική συνοχή των απομακρυσμένων περιοχών –κυρίως νησιωτικών- της Ελληνικής επικράτειας.
Γνωρίζω τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας του περιορισμού των κεφαλαίων, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις τόσο στην εξαγωγική σας δραστηριότητα όσο και στις εισαγωγές πρώτων υλών.
Επιπλέον η αύξηση του ΦΠΑ πρώτων υλών από το 13% στο 24% δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στην ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αυτό που έχει ωστόσο σημασία, είναι ότι ο κλάδος άντεξε στις δυσκολίες, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θα είμαστε δίπλα σας σε όλα όσα εσείς επισημαίνετε ως βασικά σας προβλήματα.
Έχουμε ήδη μιλήσει για fast truck διαδικασίες ανάλογες με αυτές στα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, για την ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων. Είναι απαράδεκτο την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να απαιτούνται δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των διαδικασιών χορήγησης άδειας.
Έχουμε προτείνει την μείωση των φόρων στην παραγωγή, κυρίως με επαναφορά του ΦΠΑ στο προηγούμενο ύψος του.
Και για την επιδότηση των προσλήψεων νέων εργαζομένων μέσω της έκπτωσης του κόστους μισθοδοσίας τους από την φορολογία με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.
Το πάγιο αίτημα σας για την χωροθέτηση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, παρά την έγκριση το 2011 του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών, ακόμα «κολλάει» στις συναρμόδιες υπηρεσίες. Χρειάζεται να επαναπροσδιοριστεί με βάση τις κατευθύνσεις που δίνονται στην Οδηγία 2014/89/ΕΕ «Περί θεσπίσεως πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» .
Η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας του κλάδου, με εστίαση στους τομείς της προώθησης και της καινοτομίας, θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συλλογικό, εθνικό πλαίσιο ανάπτυξης και να μην γίνεται με αποσπασματικές ενέργειες.
Στην εξειδίκευση του σχεδίου Ελλάδα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, θα περιλαμβάνεται η πρόταση μας αυτή.
Και βέβαια, κάθε φορά που αναφερόμαστε σε ανταγωνιστικότητα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία που θα οδηγήσουν σε νέα προϊόντα, βελτιωμένες διαδικασίες παραγωγής, συσκευασίας, διανομής ή κατανάλωσης.
Τελειώνω με μια απαραίτητη αναφορά στην διασφάλιση των ισότιμων όρων ανταγωνισμού.
Τα Ευρωπαϊκά και κατ’ επέκταση και τα Ελληνικά προϊόντα ανταγωνίζονται άνισα με τα εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. Η Ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια παράγει κορυφαίας ποιότητας προϊόντα ακολουθώντας αυστηρές Ευρωπαϊκές και εθνικές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και ευζωία των εκτρεφόμενων οργανισμών και την προστασία του καταναλωτή.
Η υποχρεωτική εφαρμογή αυτών των προδιαγραφών αυξάνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων και ενώ θα έπρεπε να αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω ποιότητας, στην πραγματικότητα υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της τιμής τους.
Το θέμα που προέκυψε πριν από λίγα χρόνια, με τις άμεσες επιδοτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης στους παραγωγούς τσιπούρας και λαβρακιού, μπορεί να λύθηκε μετά την καταγγελία στη Γ.Δ Εμπορίου της Κομισιόν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην επαγρυπνούν εφ’ όσον μόνο το 3% της παγκόσμιας παραγωγής παράγεται εντός των ορίων της.
Δεν μπορεί να επιβάλλονται πολύ αυστηροί κανόνες παραγωγής στους Ευρωπαίους παραγωγούς και από την άλλη να εισάγονται, ατελώς, αντίστοιχα προϊόντα τρίτων χωρών που δεν διέπονται από την ίδια αυστηρή νομοθεσία και συνεπώς δεν έχουν το ίδιο κόστος παραγωγής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι ο τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας αποτελεί το υπόδειγμα που θα πρέπει να διαπερνά όλη την αγροτική παραγωγή. Αναφέρομαι στην καινοτομία, την ποιότητα, την εξωστρέφεια, την ανθεκτικότητα.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε στο πλευρό και σας σε κάθε παραγωγική πρωτοβουλία σας. Και σας θέλουμε δίπλα μας για να σχεδιάσουμε την Ελλάδα την παραγωγής και της ευημερίας.