Γερμανία: Γιατί απολύει 11.000 εργαζόμενους ο κολοσσός της χαλυβουργίας ThyssenKrupp

Κοινοποίηση:
xalyvas-scaled-1024x632

Για τα σχέδια της ThyssenKrupp, της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας, να περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας γράφει η γερμανική tagesschau.

Η γερμανική εταιρεία σχεδιάζει «να περιορίσει την παραγωγική της ικανότητα από τους 11,5 εκατομμύρια τόνους σήμερα στους 8,7 έως 9 εκατομμύρια τόνους, προκειμένου “να προσαρμοστεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς”. […] Ως εκ τούτου η ThyssenKrupp σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά και τις θέσεις εργασίας της. Στο πλαίσιο της προσαρμογής της παραγωγής και του “εξορθολογισμού της διοίκησης” θα περικοπούν έως το 2030 περίπου 5.000 θέσεις εργασίας», ενώ 6.000 ακόμη θέσεις θα ανατεθούν σε εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών.

«Ήρθε και η σειρά της ThyssenKrupp. […] Ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη της βιομηχανίας φαίνεται πως χάνουν την πίστη τους πως η οικονομική κατάσταση στη Γερμανία θα αλλάξει άμεσα προς το καλύτερο», σχολιάζει από την πλευρά της η Augsburger Allgemeine. «Εξάλλου, σε περιόδους έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού δεν αποφασίζει κανείς ελαφρά τη καρδία να απολύσει εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ρεκόρ δεκαετίας στην ανεργία
[…] Volkswagen, Ford, Schaeffler, Bosch, Hirschvogel – η λίστα των επιχειρήσεων που αποφασίζουν να περικόψουν τις θέσεις εργασίας τους μεγαλώνει σχεδόν καθημερινά. Έτσι, μεγαλώνει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία δυναμική που θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας, εφ’ όσον δεν καταφέρει κανένας να αντιστρέψει την κατάσταση. Για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει τα τρία εκατομμύρια.

Η οικονομία συνδέεται άμεσα και με την ψυχολογία και μέσω των απολύσεων η οικονομική ύφεση μπαίνει στην καθημερινότητα ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό […] να εκλεγεί τον Φεβρουάριο μία νέα Μπούντεσταγκ. Όχι, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν τα έκανε όλα λάθος, ούτε και ο Μερτς, εάν εκλεγεί καγκελάριος, δεν θα μπορούσε να φέρει πίσω την ανάπτυξη ως διά μαγείας.

Η χώρα και οι εταιρείες της όμως χρειάζονται επειγόντως ένα σημάδι πως γίνεται μία νέα αρχή. Κάτι που να τους δημιουργήσει το αίσθημα πως επιτέλους κάτι αλλάζει», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: