Γερμανία: «Δώστε στα μέλη της ΕΕ δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της Κομισιόν»

Κοινοποίηση:
AliceWeidel-696x391

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε η συμπρόεδρος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ.

Η ΕΕ χρειάζεται λιγότερους γραφειοκράτες και περισσότερο ελεύθερο εμπόριο, δήλωσε η πρώτη υποψήφια καγκελάριος του AfD στην τηλεόραση του Bloomberg στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου.

«Συνιστώ ανεπιφύλακτα μόνο μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, διότι όλοι οι γραφειοκράτες – χιλιάδες από αυτούς – τρώνε τα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε η Βάιντελ, η οποία περιέγραψε το κόμμα της ως «ελευθεριακό» και όχι ως «ακροδεξιό».

Τα σχόλιά της ακολούθησαν πρόσφατες δηλώσεις της Βάιντελ που έλεγαν ότι «ολόκληρη αυτή η ΕΕ πρέπει να καταργηθεί», όπως υποστήριξε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter/X.

Εκεί, επέκρινε ως «θεμελιωδώς λανθασμένους» εκείνους που είπαν ότι το «αίτημά της για Dexit, την έξοδο από την ΕΕ» θα σήμαινε κατ’ ανάγκην έξοδο από την ενιαία αγορά.

«Εάν μια χώρα θέλει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση», τότε θα πρέπει “να πέσει αυτόματα σε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου”, δήλωσε η Βάιντελ στη συνέντευξη.

Είπε επίσης ότι έχει «τεράστιες ελπίδες» για τη θητεία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως ότι θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που τα μέλη της ΕΕ «δεν είναι πρόθυμα ή ικανά να κάνουν», όπως υποστήριξε.

Ξεχωριστά, η Βάιντελ δήλωσε ότι η «σοσιαλιστική χάραξη πολιτικής» της ΕΕ «ξήλωσε» τις ταλαιπωρημένες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας με την απαγόρευση των πωλήσεων νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035.

Ένα σχέδιο προεκλογικής διακήρυξης που στάλθηκε στα μέλη του AfD πριν από το συνέδριο του κόμματος που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιανουαρίου, ανέφερε ότι πιστεύει ότι έχει πλέον έρθει η ώρα για την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.

«Θεωρούμε απαραίτητο η Γερμανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή κοινότητα», ανέφερε η Deutsche Welle στο έγγραφο στις 18 Δεκεμβρίου.

Μια «ένωση μεταφοράς» θα πρέπει να αντικαταστήσει τη γερμανική συμμετοχή στο μπλοκ, προστίθεται στο σχέδιο διακήρυξης.

Ενόψει των πρόωρων εκλογών στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου, το AfD παρέμεινε στη δεύτερη θέση πίσω από τους πρωτοπόρους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU) στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Προηγείται και των τριών μελών του συνασπισμού που κυβέρνησε τη Γερμανία από το 2021 μέχρι τη διάσπασή του στις 7 Νοεμβρίου.

Στη δημοσκόπηση της INSA της 13ης-16ης Δεκεμβρίου, το 19,5% των Γερμανών υποστήριξε το AfD, μπροστά από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) με 16,5% και πίσω μόνο από τους πρωτοπόρους του συνασπισμού CDU/CSU, οι οποίοι βρίσκονταν στο 31,5%.

Η σταθερή δεύτερη θέση που κατέχει στις δημοσκοπήσεις – με ποσοστό 20 τοις εκατό, σχεδόν διπλάσιο από το 10,3% που είχε καταλάβει στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021 – υποδήλωνε ότι το AfD της Βάιντελ ήταν πιθανό να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη θέση των CDU/CSU αναμενόταν να σχηματίσει συνασπισμό είτε με το τρίτο SPD, που σήμερα συγκεντρώνει 17%, σύμφωνα με το INSA, είτε με τους Πράσινους που βρίσκονται στην τέταρτη θέση και συγκεντρώνουν 12%.

Παρά τη δημοτικότητα του AfD, το 87% των Γερμανών και το 52% των υποστηρικτών του AfD θα εξακολουθούσαν να ψηφίζουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου 2023 του Ιδρύματος Konrad Adenauer που πρόσκειται στην CDU.

Η τρέχουσα πλατφόρμα του AfD, που υιοθετήθηκε το 2017, ζητούσε «την επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οικονομική ένωση που θα βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και θα αποτελείται από κυρίαρχα αλλά χαλαρά συνδεδεμένα εθνικά κράτη». Απέρριπτε τόσο «τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» όσο και «ένα ομοσπονδιακό κράτος από το οποίο η έξοδος είναι αδύνατη».

Αν δεν πετύχει «μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση εντός του σημερινού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τότε «θα επιδιώξουμε την έξοδο της Γερμανίας ή τη δημοκρατική διάλυση της ΕΕ, ακολουθούμενη από την ίδρυση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής ένωσης».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: