Η δημοσίευση μιας λίστας που περιέχει τα πρώτα ονόματα 256 υπόπτων που συνελήφθησαν από την αστυνομία του Βερολίνου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πυροδότησε εσωτερική έρευνα για διαρροή ασφαλείας.
Ο κατάλογος, που δημοσιεύθηκε από το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Nius , αναφέρεται σε όσους συνελήφθησαν μετά από μαζικές εμφύλιες αναταραχές στη γερμανική πρωτεύουσα, μετά από οξύνιση των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και η βία που τροφοδοτήθηκε από μετανάστες ξέσπασε με πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν κατά της αστυνομίας και σε κτίρια κατοικιών.
Όπως ανέφερε προηγουμένως το Remix News , τα στοιχεία των αρχών έδειξαν ότι είχαν συλληφθεί συνολικά 670 ύποπτοι — 406 είχαν γερμανικό διαβατήριο και 264 ήταν ξένοι υπήκοοι.
Η γερμανική αστυνομία δεν δημοσιεύει στοιχεία που προσδιορίζουν τις εθνικότητες των υπόπτων, αλλά μια λίστα με τους «Γερμανούς» υπόπτους, η οποία περιελάμβανε πληθώρα ξένων ονομάτων, όπως οι Abdul Kerim, Abdulhamid, Abdulkadir, Ali, Hassan και Mohammed, κατάφερε να κάνουν πρωτοσέλιδα.
Η Nius, που διευθύνεται από τον πρώην αρχισυντάκτη της Bild, Julian Reichelt, υπολόγισε ότι το 65 τοις εκατό όσων ανήκουν στη γερμανική κατηγορία είχαν μικρά ονόματα «που είναι ξεκάθαρα μη γερμανικής καταγωγής».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές βρίσκονται τώρα στον πόλεμο για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους για τη διαρροή.
Το Τμήμα Αστυνομίας και Εγκλημάτων Διαφθοράς στο Γραφείο Εγκληματικής Αστυνομίας του Βερολίνου έχει επιφορτιστεί με τον εντοπισμό της πηγής, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Florian Nath στο Tagesspiegel .
«Η Αστυνομία και το Τμήμα Εγκλημάτων Διαφθοράς μας ερευνά τον ύποπτο που μπορεί να απέσπασε και να κυκλοφόρησε παράνομα λίστες ονομάτων από προστατευμένα, εσωτερικά αστυνομικά συστήματα», είπε ο Ναθ, προσθέτοντας ότι οι αρχές θα επιδιώκουν πάντα «τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων χωρίς καμία νομική βάση. ”
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας περιέγραψε την απελευθέρωση ως μη εξουσιοδοτημένη και απαράδεκτη παραβίαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων που προωθεί μια «δυσανάλογη και μεροληπτική προσέγγιση για την εξήγηση εγκληματικής συμπεριφοράς».
Η αστυνομία του Βερολίνου δεν αρνήθηκε τη γνησιότητα της λίστας.
Η απάντηση των αρχών έχει προκαλέσει έντονη κριτική σε ορισμένες πλευρές, με τη δημοσιογράφο Birgit Kelle να γράφει στο X : «Στο Βερολίνο, οι άνθρωποι προτιμούν να ερευνούν συναδέλφους στις τάξεις τους που λένε στον πληθυσμό την αψεγάδιαστη αλήθεια για την πολιτιστική προέλευση των εγκληματιών της πόλης παρά τους εγκληματίες εαυτούς.”
Πριν από τη διαρροή, η κοινοβουλευτική ομάδα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο Βερολίνο είχε υποβάλει κοινοβουλευτικό ερώτημα ζητώντας να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των υπόπτων.
Η συναρχηγός του AfD Άλις Βάιντελ είχε επίσης σταθμίσει, μοιράζοντας τη λίστα που διέρρευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δηλώνοντας ότι «μιλάει από μόνη της». Επέμεινε επίσης ότι «ξένοι βίαιοι εγκληματίες» που θέτουν σε κίνδυνο ζωές έχουν «χάσει το δικαίωμά τους στη φιλοξενία και πρέπει να απελαθούν».
Οι έρευνες για τη διαρροή έχουν επίσης συζητηθεί πολιτικά σε κρατικό επίπεδο με τον αριστερό πολιτικό Niklas Schrader να ανακοινώνει σχέδια να εξετάσει το θέμα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Γερουσίας του Βερολίνου.