Γερμανία: Ταφόπλακα στην αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας βάζει ο… εν αναμονή καγκελάριος Merz

Κοινοποίηση:
5d84e56df28e1cfbe8fced4a10b0955d_XL

Ο εν αναμονή καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική, παρά τη μακροχρόνια κριτική του κόμματός του για το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής κατάργησης των πυρηνικών της χώρας.

Ο Merz , ο επικρατέστερος υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος ηγέτης της Γερμανίας μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, υπαναχώρησε από τον στόχο για την αποκατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γερμανίας: “Αποσυναρμολογούνται, απολυμαίνονται.
Δεν υπάρχει τρόπος να διορθωθούν, πιθανότατα”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο κεντροδεξιός ηγέτης του CDU σε συνάντηση με συντηρητικό συνδικάτο εργαζομένων.
Οι πιθανότητες επανενεργοποίησης “μειώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα”, πρόσθεσε ο Merz, σύμφωνα με την Euractiv.

Τελειωμένη υπόθεση

Η Γερμανία απέσυρε τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούσαν τον Απρίλιο του 2023, έπειτα από απόφαση του 2011 της τότε καγκελαρίου Angela Merkel.
Παρά την αποδοχή ότι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας της χώρας είναι πλέον τελειωμένη υπόθεση, ο Μερτς χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα την αρχική απόφαση για την έξοδο από την τεχνολογία ως “σοβαρό στρατηγικό λάθος”.

Η παραδοχή του Merz ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιθανότατα νεκρή στη Γερμανία έρχεται παρά την υπόσχεση στο εκλογικό μανιφέστο του κόμματός του να εξετάσει “τη δυνατότητα επανεκκίνησης της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων που έκλεισαν πρόσφατα”.
Στο μανιφέστο γίνεται επίσης αναφορά στην “έρευνα για την πυρηνική ενέργεια τέταρτης και πέμπτης γενιάς, τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες και τους σταθμούς πυρηνικής σύντηξης”.

Ενώ αυτό φαίνεται να αφήνει μια αχτίδα ελπίδας για τους υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία, η πιθανότητα οι τεχνολογίες αυτές να καταστούν ποτέ βιώσιμες για την παραγωγή ενέργειας είναι ασαφής.
Το κόμμα δεν έχει σχολιάσει αν άλλαξε τη θέση του μετά τις παρατηρήσεις του Merz.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response