Γερμανικές αρχές σε επιφυλακή λόγω της επετείου της επίθεσης στο Ισραήλ

Κοινοποίηση:
301e8152-germania

Η πρώτη επέτειος της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει προκαλέσει ανησυχίες στις γερμανικές αρχές, καθώς προγραμματίζονται διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ. Η αστυνομία ζητά επιπλέον δυνάμεις για την ασφάλεια των συγκεντρώσεων, ενώ οι εβραϊκές κοινότητες εκφράζουν φόβους λόγω της αυξανόμενης αντισημιτικής βίας που παρατηρείται τον τελευταίο χρόνο.

 

Φιλοπαλαιστινιακές και αριστερές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, με το Βερολίνο και την περιοχή Νοϊκέλν να είναι στο επίκεντρο. Στην ίδια περιοχή, την ημέρα της επίθεσης, υπήρξαν πανηγυρισμοί από Άραβες που προσέφεραν μπακλαβά στους περαστικούς. Από τότε, οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ έχουν γίνει συχνές και πολλές φορές έχουν οδηγήσει σε βίαιες καταστάσεις, ακόμα και εναντίον αστυνομικών, ειδικά όταν η ένταση στην Μέση Ανατολή κλιμακώνεται.

Η τρέχουσα κρίση προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στις αρχές. «Ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, όλες οι αρχές ασφαλείας στην Γερμανία θα έχουν τεράστια ανάγκη από προσωπικό», δήλωσε στο Δίκτυο RND ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αστυνομικών (GdP) Γιόχεν Κόπελκε και ζήτησε «ευπρέπεια από όλους».

«Κοιτάζουμε τις επόμενες ημέρες με μεγάλη ανησυχία. Έχουμε ήδη διαπιστώσει τις τελευταίες ημέρες ότι η τάση της φιλοπαλαιστινιακής σκηνής προς την βία κλιμακώνεται εκ νέου σε μίσος, αντισημιτικές επιθέσεις και υπερβολική βία, λόγω και των εξελίξεων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και του Ιράν», δήλωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του συνδικάτου στο Βερολίνο, Μπένγιαμιν Γιέντρο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο υπερβολικής επιβάρυνσης της αστυνομίας ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 10 Οκτωβρίου.

 

Ανησυχία εξέφρασε και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με τον επικεφαλής της Τόμας Χάλντενβανγκ να δηλώνει προβληματισμένος από την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της στην Γερμανία. Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Χάλντενβανγκ προειδοποίησε για την πιθανότητα αύξησης των αντισημιτικών διαδηλώσεων γύρω από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου. «Η επέτειος θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για ένα μεγάλο τμήμα του φάσματος διαμαρτυρομένων.

Η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να προκαλεί έντονο συναισθηματισμό, πόλωση και ριζοσπαστικοποίηση, ακόμη και σε άτομα μέχρι τώρα μετριοπαθή», τόνισε και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «τεράστια σημασία» του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε σε πρόσφατη ισραηλινή επίθεση στην Βηρυτό. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τους τυχοδιώκτες της κρίσης που προκαλούν, πυροδοτούν και προπαγανδίζουν συγκρούσεις. Για τη Γερμανία, το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ δεν αμφισβητείται. Μόνο η ισχυρή ασφάλεια προσφέρει προστασία από την τρομοκρατία και τον αντισημιτισμό», σημείωσε ο Τόμας Χάλντεβανγκ.

Όπως έκανε γνωστό η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, το τελευταίο έτος καταγράφηκαν σημαντικά περισσότερα αντισημιτικά περιστατικά από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Για το 2023 σημειώθηκε αύξηση κατά 61% σε σχέση με το 2022, με τα περισσότερα να σημειώνονται μετά τις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Τα εβραϊκά ιδρύματα και οι συναγωγές φυλάσσονται ήδη εντατικότερα από ό,τι παλαιότερα, αλλά ειδικά αυτές τις μέρες θεωρούνται από τις αρχές ως ιδιαίτερα ευαίσθητοι στόχοι. «Τα μέτρα προστασίας έχουν ενισχυθεί το τελευταίο έτος και η κατάσταση επανεκτιμάται συνεχώς», διευκρίνισε το υπουργείο Εσωτερικών της Σαξονίας, αναφερόμενο σε «υψηλό βαθμό μη συγκεκριμένου κινδύνου».

Από την πλευρά της εβραϊκής κοινότητας εκφράζεται φόβος για τον κίνδυνο αύξησης της βίας το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά, η πρόεδρος της Φιλελεύθερης Εβραϊκής Κοινότητας Κάτω Σαξονίας Ρεμπέκα Ζάιντλερ ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση να λάβει σαφή θέση ενόψει της επετείου και να εξετάσει με μεγάλη προσοχή τις προαναγγελθείσες διαδηλώσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response