Μετά την αποτυχία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στον Σολτς, άνοιξε και τυπικά ο δρόμος προς τις κάλπες της 23ης Φεβρουαρίου. Τα κόμματα παίρνουν θέση στην προεκλογική “αρένα”.
Ο κύβος ερρίφθη χθες, Δευτέρα, στην Μπούντεσταγκ. Ο Όλαφ Σολτς απώλεσε την εμπιστοσύνη της Bουλής και ζήτησε από τον Πρόεδρο Σταϊνμάιερ τη διάλυσή της. Οι εκλογές είναι ήδη προσυμφωνημένες για τις 23 Φεβρουαρίου και οι υποψήφιοι καγκελάριοι είναι έτοιμοι για να ριχθούν στη μάχη της προεκλογικής περιόδου.
Σήμερα, Τρίτη, η Χριστιανική Ένωση, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι παρουσιάζουν τα προεκλογικά τους προγράμματα, οι Φιλελεύθεροι ακόμη το διαμορφώνουν, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Αριστερά τα έχουν ήδη καταθέσει στους πολίτες. Όσο για τη νεότευκτη Συμμαχία της Σάρα Βάγκενκνεχτ δεν έχει ακόμη καταρτίσει προεκλογικές θέσεις, οι οποίες αναμένονται στο συνέδριο του κόμματος αρχές Ιανουαρίου στη Βόννη.
Μάχη CDU/ CSU και AfD για το μεταναστευτικό
Με μια πρώτη ματιά στα σημεία των προεκλογικών προγράμματων που έχουν δημοσιοποιηθεί, όπως παρουσιάζονται από γερμανικά έντυπα μέσα αλλά και από τη δημόσια τηλεόραση, η Χριστιανική Ένωση υπό τον Φρίντριχ Μερτς δίνει βάση σε δύο κεντρικά πεδία: στον περιορισμό της μετανάστευσης, με απελάσεις εξπρές στη Συρία και το Αφγανιστάν αλλά και σε ένα σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας με διατήρηση μάλιστα της “επιλογής για πυρηνική ενέργεια”, κυρίως μετά από πιέσεις της βαριάς βιομηχανίας.
Το προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα θα πρέπει ωστόσο να περάσει από τα κομματικά συνέδρια των δύο αδελφών χριστιανικών κομμάτων, CDU και CSU. Mέχρι στιγμής παραμένουν ασαφείς πάντως οι προϋποθέσεις που θέτουν για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, όμως στο παρελθόν ο Φρίντριχ Μερτς και άλλα κορυφαία στελέχη της Ένωσης έχουν τοποθετηθεί υπέρ μιας τέτοιας επιλογής.
Από την άλλη πλευρά, ακόμη πιο σκληρή και αδιαπράγματευτη είναι η στάση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, για το μεταναστευτικό: ζητά μαζικές απελάσεις εδώ και τώρα και γενικό “στοπ” των νεοαφιχθέντων στα γερμανικά σύνορα. Ταυτόχρονα στηρίζει την άποψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Γερμανίας στην ΕΕ και προκρίνει κατάργηση του ευρώ με επιστροφή στο γερμανικό μάρκο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), όπως φαίνεται και προεκλογικά, κλείνει το μάτι στη Μόσχα, ζητά άρση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία και απορρίπτει τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το συνέδριο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία που θα εγκρίνει το προεκλογικό πρόγραμμα αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου στη Σαξονία.
SPD με “Ταμείο για τη Γερμανία”
Oι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς προσπαθούν ουσιαστικά να διαφοροποιηθούν… από τον ίδιο τους τον εαυτό, δηλαδή από τον κυβερνητικό εαυτό τους, που χθες καταψηφίστηκε στην Μπούντεσταγκ. Με ένα νέο “Ταμείο για τη Γερμανία” θέλουν να δώσουν ώθηση στις αναγκαίες επενδύσεις που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν στο πλαίσιο της τρικομματικής συγκυβέρνησης με τους Πρασίνους και τους Φιλελευθέρους και θέλουν να θέσουν προς συζήτηση μια πιθανή μεταρρύθμιση του συνταγματικού κανόνα του “χρεόφρενου”.Το σημείο αυτό άλλωστε ήταν που οδήγησε στη μετωπική σύγκρουση με τους άτεγκτους ως προς την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ.
Από εκεί και πέρα, ως προς την Ουκρανία, όπως επαναλαμβάνει διαρκώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η θέση του κόμματος για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στο Κίεβο παραμένει και προεκλογικά κατηγορηματικά αρνητική.
Αντιμέτωπη με τα “δημιουργήματά” της. (τα υπόλοιπα είναι πολλά και δεν χωρούν να φιλοξενηθούν σε ένα σχόλιο)