Γερμανικό πολεμικό ναυτικό στην Ασία: Μια επικίνδυνη πρωτοβουλία που ενοχλεί το Πεκίνο

Κοινοποίηση:
Screenshot_2024-09-13-19-35-23-101

Μια σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε πρόσφατα, καθώς ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε τον διάπλου του Στενού της Ταϊβάν για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Η φρεγάτα «Baden-Württemberg» και το υποστηρικτικό πλοίο «Frankfurt am Main» διέσχισαν το στρατηγικής σημασίας Στενό, το οποίο χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν. Αυτή η κίνηση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή, με την Κίνα να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τέτοιες στρατιωτικές δραστηριότητες.

 

Η διαδρομή των πλοίων περιλάμβανε τη μεταφορά τους από τη Νότια Κορέα προς τις Φιλιππίνες, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία του Στενού για τις διεθνείς θαλάσσιες οδούς. Ο διάπλους αυτός μπορεί να έχει ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής και να προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο πλοία έπλεαν μέσα από το Στενό από βορρά προς νότο και τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τη γύρω περιοχή και τον εναέριο χώρο.

Ο διάπλους αυτός, ο πρώτος του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Στενό από το 2002, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και κρίνει πως το Στενό βρίσκεται σε κινεζικά και όχι σε διεθνή ύδατα.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, επαναδιατύπωσε την αντίρρηση της Κίνας σε αυτό που αποκαλεί προκλήσεις και απειλές που βλάπτουν την κυριαρχία και την ασφάλειά της υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Η διέλευση της γερμανικής φρεγάτας θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου, ανέφερε η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.

Η Γερμανία σε κόντρα με την Κίνα: «Το Στενό είναι διεθνής οδός ναυσιπλοΐας»
Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση δεν κρατά αμυντική θέση στη συγκεκριμένη περίπτωση και μέσω της πλέον επίσημης θέσης, απορρίπτει τις διαμαρτυρίες της Κίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ότι το Στενό είναι «διεθνής οδός ναυσιπλοΐας», επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ότι η διαδρομή της φρεγάτας ήταν σε «διεθνή ύδατα».

«Είναι η συντομότερη διαδρομή», τόνισε ο Πιστόριους και «η ασφαλέστερη διαδρομή δεδομένων των καιρικών συνθηκών».

Όταν ρωτήθηκε αν η Κίνα είχε ενημερωθεί για τη διέλευση του πλοίου, ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στο Βερολίνο είπε: «Αυτό δεν είναι ούτε προγραμματισμένο, ούτε απαραίτητο».

Πολεμικά πλοία από άλλες χώρες, όπως των ΗΠΑ, έχουν επίσης περάσει από το Στενό στο παρελθόν, προκαλώντας διαμαρτυρίες από την κινεζική ηγεσία.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response