Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε ομόφωνα έναν νέο νόμο που στοχεύει στον περιορισμό των διαδηλώσεων, απαγορεύοντας τη χρήση μασκών, πυροτεχνημάτων και λέιζερ από τους συμμετέχοντες. Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμο 2.000 λάρι (περίπου 720 δολάρια) για όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς αυτούς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interpress.
Επιπλέον, οι βουλευτές αποφάσισαν την αύξηση των προστίμων για καταστροφή κτιρίων και αποκλεισμό κυκλοφορίας. Οι οργανωτές αποκλεισμών δρόμων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως 15.000 λάρι (5.400 δολάρια), σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περαιτέρω επεισόδια.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα τέλη Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αναβάλλονται οι συνομιλίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς η ένταξη στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ αρκετοί διπλωμάτες υπέγραψαν ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, πολλοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν μάσκες για να αποφύγουν την αναγνώριση, ενώ εκτόξευσαν πυροτεχνήματα και χρησιμοποίησαν λέιζερ κατά αστυνομικών και καμερών ασφαλείας. Η αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, οδηγώντας σε τραυματισμούς δεκάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών.
Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στα τέλη Νοεμβρίου, στον απόηχο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης ότι αναβάλλει τις συνομιλίες της χώρας του Νοτίου Καυκάσου για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απόφαση εξόργισε πολλούς στη Γεωργία, όπου η ιδέα της προσχώρησης στην ΕΕ είναι δημοφιλής. Πάνω από 100 εν ενεργεία διπλωμάτες υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή για να διαμαρτυρηθούν και πρέσβεις παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους.
Πολλοί διαδηλωτές φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες και καλύπτουν τα πρόσωπά τους προκειμένου να αποφύγουν να αναγνωριστούν και η αστυνομία στην πρωτεύουσα Τιφλίδα έχει κάνει χρήση νερού υπό πίεση και δακρυγόνων εναντίον τους.
Ποινικές διώξεις
Ορισμένοι εκτοξεύουν πυροτεχνήματα εναντίον των αστυνομικών. Άλλοι έχουν χρησιμοποιήσει λέιζερ προσπαθώντας να «τυφλώσουν» τους αστυνομικούς και τις κάμερες ασφαλείας έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στην Τιφλίδα.
Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών αστυνομικοί, έχουν τραυματιστεί. Σε περίπου 30 ανθρώπους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις και δύο ηγετικά στελέχη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης έχουν ήδη οδηγηθεί στη φυλακή.
Ο πρέσβης της ΕΕ στη Γεωργία δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις εκ μέρους των Βρυξελλών.
Ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της αστυνομίας και το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έχει πει πως περισσότερα από 150 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έχουν τραυματιστεί.
Το κοινοβούλιο της Γεωργίας αναμένεται αύριο να εκλέξει έναν πρόεδρο προκειμένου να αντικαταστήσει τη Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, μια φιλοευρωπαία επικρίτρια του κυβερνώντος κόμματος.
Ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση είναι ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος με αντιδυτικές απόψεις.
ΑΠΕ