Γιάχια Σινουάρ: Ο επτάψυχος «Οσάμα μπιν Λάντεν» της Γάζας ο επόμενος στόχος του Ισραήλ

Κοινοποίηση:
bf138a91-AP21144579433227

Εγκέφαλος της αιματηρής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο πρώην Παλαιστίνιος κρατούμενος Γιάχια Σανουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, παραμένει άφαντος, ηγείται ωστόσο όλων των κρίσιμων διαπραγματεύσεων και λαμβάνει εδώ και καιρό τις σημαντικές αποφάσεις για τη Χαμάς.

O αντισυνταγματάρχης του Ισραηλινού Στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ τον έχει χαρακτηρίσει «το απόλυτο πρόσωπο του κακού» και παρομοιάζεται στο Ισραήλ με τον Οσμάμα Μπιν Λάντεν, καθώς έχει τη φήμη του αδίστακτου ιδίως εναντίον των Παλαιστινίων που αντιλαμβανόταν ως συνεργάτες. «Είναι ο εγκέφαλος πίσω από αυτό, όπως ήταν ο Μπιν Λάντεν», είπε ο Χεχτ.

Αυτή η φήμη του χάρισε το επίθετο «Ο χασάπης της Χαν Γιούνις», ενώ ο στρατός του Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ησυχάσει έως ότου εντοπιστεί και εξουδετερωθεί ο Σινουάρ, μετά τη δολοφονία του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

Τον Οκτώβριο του 2023, ο 62χρονος Σινουάρ φαινόταν ότι δεν είχε πολύ χρόνο ζωής. Ο ηγέτης της Χαμάς ήταν απλώς ένας «νεκρός που περπατούσε», όπως είχαν ισχυριστεί μετά το «Μαύρο Σάββατο» ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο στρατός. Θα πλήρωνε πάση θυσία για την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης σφαγής αμάχων στην ιστορία του Ισραήλ. Έκτοτε δολοφονήθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τον θύλακα και τις περισσότερες στρατιωτικές και κυβερνητικές δομές της οργάνωσης αλλά δεν κατάφερε να σκοτώσει ή να συλλάβει τον Σινουάρ.

Επιπλέον εξακολουθεί να επιβάλλει τους όρους του στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός που συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα. Απαιτεί από το Ισραήλ να ανακοινώσει το τέλος του πολέμου και να υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις ότι ο στρατός θα αποσυρθεί από τον θύλακα. Χωρίς τη συμφωνία του, καμία συμφωνία δεν είναι δυνατή: η ηγεσία του κινήματος στην εξορία δεν δέχεται τίποτα χωρίς το «πράσινο φως» του.

Λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου, μια κάμερα ασφαλείας της Χαμάς κατέγραψε τη σιλουέτα του Σινουάρ στο βάθος ενός τούνελ. Τουλάχιστον, το Ισραήλ το υποστηρίζει αυτό, και η φιγούρα του έμοιάζε: το ίδιο ισχνό και νευρώδες κορμί, το ίδιο προφίλ, ο ίδιος ήσυχος βηματισμός. Ο άνδρας, ηλικίας 62 ετών, βυθιζόταν στα βάθη του θύλακα, κρατώντας από το χέρι ένα από τα παιδιά του, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, πίσω από τη σύζυγό του και τον μικρότερο αδερφό του, Μοχάμεντ, ανώτερο στέλεχος των «Ταξιαρχιών Aλ Κασάμ», της ένοπλης πτέρυγα του κινήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: