Γιασάρ Γκιουλέρ: Ο Στρατηγός που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου

Κοινοποίηση:
FyAXhR6WIAElx6J

Τον «γρίφο» του νέου υπουργού Άμυνας και μέχρι πρότινος Αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η Αθήνα καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο σχετικά άγνωστο στην ελληνική πλευρά.

Ο Γκιουλέρ, καθ’ όλη τη διάρκεια της στρατιωτικής του σταδιοδρομίας κρατούσε χαμηλούς τόνους, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Χουλουσί Ακάρ, αν και οι δύο πρώην στρατιωτικοί ακολουθούσαν παράλληλους βίους.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Γκιουλέρ από Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων προάγεται σε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στη θέση του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας. Τώρα, ήρθε και πάλι η ώρα του Γκιουλέρ να διαδεχθεί τον Ακάρ χωρίς, ωστόσο, να αναμένονται θεαματικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με το δόγμα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’ επέκταση τα ελληνοτουρκικά.

Ιστορικό «κρίσεων»

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, περιγράφουν τον Γκιουλέρ ως μετριοπαθή άνθρωπο και αξιωματικό που κρατά χαμηλό προφίλ. Είναι ισλαμιστής, φειδωλός στα λόγια και όπως όλοι οι προκάτοχοι του, βρίσκεται σε αυτή τη θέση για να εφαρμόζει πιστά τις προσταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι νωρίς για να εκτιμήσει κανείς το πρόσημο που θα έχει η παρουσία του στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η θητεία του ως Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ωστόσο, έχει σημαδευτεί από τη μεγαλύτερη σε ένταση και διάρκεια κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τα Ίμια.

Όσο βρισκόταν στο τιμόνι του τουρκικού Επιτελείου, με τον Έλληνα ομόλογό του, Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, είχε μόνο τυπικές επαφές στο περιθώριο των Συνόδων του ΝΑΤΟ.

Ο Γκιουλέρ άλλωστε, φρόντισε να «κάψει» κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική πλευρά όταν επί αρχηγίας του, η τουρκική Αεροπορία προέβαινε σε καθημερινές υπερπτήσεις και παραβιάσεις, επιχειρούσε να σαμποτάρει τις ελληνικές ασκήσεις και τις συνεργασίες με τις νατοϊκές δυνάμεις ενώ δεν δίσταζε να ρισκάρει ακόμη και την πρόκληση θερμού επεισοδίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αύγουστο του 2020, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Ορούτς Ρέις, ο Γκιουλέρ ήταν εκείνος που έκρουε τα τύμπανα του «πολέμου» εισηγούμενος στον Ακάρ να αναπτύξει ολόκληρο σχεδόν τον τουρκικό Στόλο απέναντι στον ελληνικό.

Οι εντολές του Γκιουλέρ προς στους Τούρκους κυβερνήτες να προβαίνουν σε παράτολμες κινήσεις και να παρενοχλούν τις Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οδήγησαν στο περιστατικό της «επακούμβησης» που λίγο έλειψε να προκαλέσει ανάφλεξη σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Σε έμπνευση του Γκιουλέρ αποδίδεται και το πρωτοφανές μπαράζ με τις 42 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στις 27 Απριλίου 2022 όπως και πάνω από χερσαία εδάφη στον Έβρο, καθώς και οι απόπειρες προβοκάτσιας που προσπάθησε να στήσει η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την παρουσία αμερικανικών βομβαρδιστικών στο FIR Αθηνών.

Ο «εκλεκτός» του Ερντογάν

Όπως φαίνεται, η επιλογή Γκιουλέρ για τη θέση του υπουργού Άμυνας βρισκόταν από καιρό στο μυαλό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον Ιανουάριο, με νομοθετική πρωτοβουλία του ΑΚΡ, του πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκει ο Ερντογάν, αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης του Αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στα 72, ώστε ο 67χρονος Γκιουλέρ να παραμείνει στην ενεργό δράση.

Ο Γκιουλέρ ακολουθούσε τον Χουλουσί Ακάρ σε όλες τις «εξορμήσεις» του στη Λιβύη αλλά και σε χώρες στις οποίες η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει το στρατιωτικό της αποτύπωμα. Μετά την υπουργοποίηση του, τη θέση του στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας θα πάρει ο 65χρονος νυν Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Μουσά Αβσεβέρ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Ο Γκιουλερ, απο κατωτερος αξιωματικός, υπηρετησε με επιτυχία, σε ολα τα καυτα μετωπα της πατρίδας του. Με αυτόν στο ΥΠΕΞ, ερχονται δυσκολες μερες…

Comments are closed.