Τι σημαίνει ευερεθιστότητα;
Η ευερεθιστότητα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης. Τα άτομα που βιώνουν ευερεθιστότητα ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ένταση σε ερεθίσματα από ό,τι συνήθως.
Αυτό σημαίνει ότι ένα ερέθισμα που δεν θα επηρέαζε συνήθως κάποιον, μπορεί να προκαλέσει έντονη αντίδραση σε ένα ευερέθιστο άτομο.
“Σπασμένα” νεύρα: συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ευερεθιστότητας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την αιτία της. Ορισμένα κοινά συμπτώματα είναι:
- Αύξηση της ευαισθησίας σε ερεθίσματα όπως θόρυβοι, φως, θερμοκρασία, οσμές και άλλα
- Ευαισθησία σε αλλαγές ή προκλήσεις που δεν θα έπρεπε κανονικά να ανησυχούν το άτομο
- Συναισθήματα θυμού, εκνευρισμού ή άγχους που μπορεί να είναι ανεξήγητα έντονα για μια συγκεκριμένη κατάσταση
- Προβλήματα ύπνου, όπως αυπνία ή διακεκομμένος ύπνος
- Αδυναμία συγκέντρωσης ή δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
- Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- Απότομες εναλλαγές στη διάθεση ή στη συμπεριφορά
Γιατί έχω πολλά νεύρα;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν πολλά νεύρα σε κάποιον. Ορισμένοι από αυτούς μπορεί να είναι:
1. Στρες
Η ευερεθιστότητα μπορεί να προέρχεται από στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, όπως το εργασιακό άγχος, οι οικονομικές ανησυχίες, οι σχέσεις (ρομαντικές, οικογενειακές κ.α), η μοναξιά κλπ.
2. Έλλειψη ύπνου
Η αϋπνία, η υπνική άπνοια ή άλλες διαταραχές ύπνου μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται ευερέθιστο την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι αναρωτιούνται γιατί έχουν νεύρα όταν ξυπνάνε!
3. Ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές ανισορροπίες στην έμμηνο ρύση, στην εμμηνόπαυση ή στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν διάφορα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας. Τα υψηλά επίπεδα στρες, η κακή διατροφή και ο ανεπαρκής ύπνος μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις ορμόνες μας.
4. Διαταραχές ψυχικής υγείας
Η ευερεθιστότητα μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η διπολική διαταραχή και η οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
5. Υπογλυκαιμία
Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, η γνωστή υπογλυκαιμία, μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχολογική υγεία ενός ατόμου, κάνοντάς το πιο νευρικό. Συνηθέστερα, επηρεάζονται τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα διαβήτη, αλλά και όσοι κάνουν ακραίες δίαιτες, απέχοντας για αρκετές ώρες από το φαγητό.
Όταν μειώνονται αρκετά τα επίπεδα γλυκόζης, αυξάνεται η έκκριση άλλων ορμονών, όπως η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες), αλλά και η αδρεναλίνη. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο ευέξαπτοι και ανυπόμονοι. Αντίθετα, μόλις φάμε και εξισορροπήσουν τα επίπεδα σακχάρου, νιώθουμε καλύτερα και πιο ήρεμοι.
6. Προβλήματα υγείας
Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή νευρολογικές παθήσεις είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν διάφορους νευροδιαβιβαστές και άρα και τα νεύρα μας! Ακόμη, συχνά η ευερεθιστότητα αποτελεί παρενέργεια από τη λήψη κάποιας αγωγής.
Έχω πολλά νεύρα: τι να κάνω;
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ευερεθιστότητα είναι να βρείτε την υποκείμενη αιτία της.
Εκτός από τη θεραπεία για υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, υπάρχουν στρατηγικές αυτοβοήθειας που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διάθεση σας:
-
Υιοθετήστε τεχνικές διαχείρισης του στρες
Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να φέρουν το σώμα μας σε ισορροπία και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων του στρες.
-
Κοιμηθείτε αρκετά
Βάλτε ως στόχο τις 7-8 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ακολουθήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου, αποφύγετε την καφεΐνη και την μπλε ακτινοβολία από τη χρήση κινητού ή τηλεόρασης πριν τον ύπνο.
-
Ασκηθείτε τακτικά
Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες προάγουν το αίσθημα ευεξίας, βελτιώνοντας έτσι τη διάθεση και μειώνοντας την ευερεθιστότητα.
-
Προσέξτε το περιβάλλον σας
Ορισμένα πράγματα στο περιβάλλον σας μπορεί να επηρεάσουν την ευαισθησία σας, όπως η θορυβώδης περιοχή, η έντονη φωτεινότητα ή οι δυσάρεστοι άνθρωποι. Προσπαθήστε να αλλάξετε το περιβάλλον σας σε ένα πιο χαλαρωτικό και ευχάριστο μέρος.
-
Υγιεινή διατροφή
Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας, γι ‘αυτό προσπαθήστε να τρώτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ολικής άλεσης ζυμαρικά και ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε εναλλαγές της διάθεσης. Ακόμη, μην ξεχνάτε να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και ζάχαρης, καθώς αυτά τα συστατικά θα αυξήσουν την ευαισθησία και την ευερεθιστότητά σας.
-
Βότανα & Συμπληρώματα
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ηρεμιστικά βότανα για τα νεύρα, όπως η βαλεριάνα, η λουίζα, η ashwagandha και η Rhodiola rosea. Συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο (ιδανικά πριν τον ύπνο), το GABA, τα ανθοϊάματα Bach κ.ά.
Επομένως, η απάντηση στην ερώτηση “πώς να ηρεμήσω τα νεύρα μου” κρύβεται συνήθως στη σωστή αντιμετώπιση του αιτίου.
Ωστόσο, ορισμένες φορές η ευαισθησία μπορεί να οφείλεται σε ένα βαθύτερο θέμα. Εάν θεωρείτε ότι έχετε πολλά νεύρα και κακή διάθεση αρκετά συχνά και δυσκολεύεστε να τα διαχειριστείτε, τότε θα πρέπει να συνομιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Τέλος, θυμηθείτε ότι η ευερεθιστότητα είναι κι αυτό ένα συναίσθημα και δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε άσχημα για αυτό. Με τη σωστή διαχείριση και την υιοθέτηση υγιών συνηθειών, ακόμα και ένας οξύθυμος χαρακτήρας μπορεί να την αντιμετωπίσει και να φέρει ισορροπία στη ζωή του.