Γιατί δεν βρίσκουν υπαλλήλους οι επιχειρήσεις – 812.000 άνεργοι και 260.000 κενές θέσεις

Κοινοποίηση:
616695ec-ergazomenoi

Πάνω από 260.000 θέσεις εργασίας είναι αυτή τη στιγμή κενές σε επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, όταν ο συνολικός αριθμός των ανέργων ξεπερνά του 812.000, και μάλιστα των μακροχρόνια ανέργων (εκτός εργασίας για πάνω από 12 μήνες) τους 451.000!

Γιατί, ενώ οι σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (37%) από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες, αναζητούν προσωπικό σε μια χώρα στην οποία η ανεργία ξεπερνά το 10%, δεν βρίσκουν;

Η έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, που διενεργήθηκε από την εταιρεία Palmos Analysis, στο μεγαλύτερο δείγμα έως σήμερα (5.076 επιχειρήσεις) και δημοσιεύθηκε αναλυτικά, εντοπίζει την πηγή του προβλήματος των ακάλυπτων θέσεων εργασίας σε δύο βασικούς παράγοντες: στην έλλειψη εργαζομένων με προσόντα, τους οποίους χρειάζονται κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. διευθυντικές θέσεις κ.λπ) και στην απροθυμία των ανέργων να απορροφηθούν σε δουλειές που δεν τους ενδιαφέρουν, δεν γνωρίζουν να τις κάνουν ή δεν τους καλύπτουν οικονομικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

  1. Δούλευα οικοδομή στα μπετά από τα 15 μου. Ήρθαν τ’ αλμπανά ρίξανε τα μεροκάματα και δουλεύανε μαύρα ως επί τον πλείστον, το ωράριο πήγε περίπατο. Και από ποιότητα δουλειάς που προσφέρανε άστα να πάνε. Όταν ζήταγα τα ένσημά μου γινόμουν ο κακός. Το αλμπανό στα τέτοια του, λαδώνει 2000 ευρώ στην τριτοκοσμική χώρα του και του δίνουν σύνταξη, έτσι ακριβώς μου είχε πει ένα αλμπανό. Μπόρεσα και έφυγα Νορβηγία και δεν επιστρέφω ΠΟΤΕ, ούτε για διακοπές δεν δίνω ούτε ένα ευρώ σ’ αυτήν την κωλοχώρα, ας καεί μαζί με τους ραγιάδες της.

  2. Θα μείνουν με τούς πακιστανούς και τούς αφγανούς και τελικά θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

    Αυτή είναι η τιμωρία τους για τον ελεεινό τρόπο με τον οποίο φέρονταν στους Έλληνες εργαζομένους:
    Τούς ανάγκαζαν να επιστρέφουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα, δεν κάλυπταν ασφαλιστικές εισφορές, απαιτούσαν απλήρωτες υπερωρίες κτλ.

    Οι Έλληνες συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό…

  3. ΡΕΘΥΜΝΟ αρχή σεζόν “ζητείται συντηρητής”.
    Περνάω συνέντευξη και ρωτάω τι δίνουν.
    Λοιπον…
    6ημερο,που Ιουν/Ιουλ/Αυγ γίνεται 7ημερο,
    ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ και αν έχω ρεπό και με χρειαστούν κάπου θα μου τηλ να πάω στο ξενοδοχείο να το φτιαξω.οπου κι αν ειμαι….
    Αμοιβη 800€…..
    Χαμογέλασα, τον χαιρέτησα ευγενικά και έφυγα.

    1. γαλερα και κατα τα άλλα δεν βρίσκουν δούλους εεε προσωπικό

  4. Ζητείτε ηλεκτρονικός με πτυχίο κλπ. 5 βασικά, πηγαίνω εγώ με 10 παραπάνω πράγματα, η απάντηση βλέπουμε και άλλους, θα σας ειδοποιήσουμε. Ειδοποιήστε με εκείνη την στιγμή πρέπει να πέρασουν ημέρες? αν δεν θέλετε κάποιον με @@ ηλεκτρονικό πάρτε τον ταλιμπαν να σας κάνει και τον μηχανικό. αη απο εκεί κοπρίτες. η πλειοψηφία είναι για να παίζουν. κανείς σοβαρός.

  5. προτημουν τον πακι να τρεχει νυχτα-μερα,,,
    τραβατε στα μαγαζια την πλακασ να δειτε προσοντα,,,
    μοιραζουμε πολιτισμο και κουλτουρα

  6. Απλα τα πραγματα.Ζητουν τετοια ειδικευση και τετοια πειρα που σπανια βρισκεται ετοιμη…Ουτε και θελουν να εκπαιδεύσουν ανειδικευτους για να μάθουν….Θελουν να τους βρουν ετοιμους με αποδοση 2-3 εργαζομενων σε έναν!!!κατι που ειναι σπανιο….Φροντισαν βεβαια καποιοι αλλοδαποι να τους κακομαθουν (ασ μην πω ποιοι)Τωρα που εφυγαν αυτοι Γερμανια, Σουηδια και αλλου να παν να τους βρούν…Τεράστιες απαιτησεις με συμπεριφορά και συνθηκες γαλέρας ή προηγουμενων αιώνων….Λειπει η αξιοπρέπεια..Το κυριοτερο όμως ειναι οτι είναι εποχιακές εργασίες και παρτ ταιμ και ο εργαζομενος βρισκετε μονιμα σε αναζητηση..Αν περασουν και τα χρονια του τι θα κάνει???
    Βγαζουν τη μζερια τους και τις δυσκολιες τους στον εργαζομενο λες και ειναι σάκος του μπόξ.Στις καλες θεσεις βολευουν συγγενολογια τους και ζητουν δουλους (φυγε συ έλα συ)..Στις τεχνικες εταιρειες ξεκινας απο τις 5 το πρωι και τελειωνεις στις 8 το απογευμα και αν δεν το κανεις σε διωχνουν…..Ή ζητουν κοπελίτσες εως 25 με πολυχρονη πειρα για παραγωγη καφέ……Για αυτο για 100 θεσεις σε δημοσιους φορεις εχουμε 10.000 αιτησεις!!!

  7. κατα τ αλλα η αναπτυξη ηρθε: Ελλαδα ωρα 0…

  8. Άμα ψάχνουν για σκλάβους και μαλάκες,να τα κλείσουν τα μπουρδέλα τους οι επιχειρηματίες του κώλου,που οι περισσότεροι είναι κοινοί κλέφτες και εκμεταλλευτές

  9. α) Οι 260.000 θέσεις εργασίας που βρίσκονται, τί είδους εργασίας είναι και σε ποιες περιοχές; Αν δίνουν 300-400 το μήνα (σε zero hour contract) και είναι στην Αθήνα, δεν φτάνουν ούτε για ζήτω να πάει κάποιος από λ.χ Φωκίδα γιατί ο μισθός θα φύγει στο νοίκι και θα μπει μέσα και από πάνω.

    β) Δεν μπορεί γενικόλογα κάποιος να λέει 260.000 εργασίας άδειες όταν η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εποχικές (4 – 5 μήνες) σε τουριστικές περιοχές, με μισθούς πείνας και διαμονή σε πρώην στάβλο ή σπηλιά.

    γ) Η τελευταία παράγραφος απαντά στις υπόλοιπες θέσεις εργασίας…. “στην έλλειψη εργαζομένων με προσόντα”. Δείτε τις αγγελείες. Ψάχνουν 20χρονους (για να συμπιέσουν το μισθό) με 5ετή-10ετή εμπειρία στη δουλειά. Πότε ο 20χρονος θα μαζεψει 5-10 χρόνια εμπειρία; Δουλεύοντας από το δημοτικό σε μία θέση που χρειάζεται εμπειρία; Ζητάνε ένα σωρό παλαβά πράγματα, master κλπ που χρειάζονται χρόνια. Και αν τα έχει κάποιος γιατί να δουλέψει για 1000 ευρώ στην Ελλάδα και να μην πάρει 3000 στο εξωτερικό;

    δ) Βρήκα 2 καλές θέσεις εργασίας πριν από χρόνια στην Ελλάδα (πριν φτιάξω την εταιρία μου στην Αγγλία), και ενώ υπερκάλυπτα αυτά που ζητούσαν με 15+ χρόνια εμπειρίας, ποτέ δεν πήρα απάντηση. Όταν μετά από μήνες πήρα τηλέφωνο την μία εταιρία μου είπαν ότι ψάχνουν για κάποιον όχι μεγαλύτερο από τα 23. (ήμουν 34). Και της είπα της τύπισσας, μα αυτά που ζητάτε τα έχει μόνο κάποιος που έχει δουλέψει 10+ χρόνια. Πως είναι δυνατόν να έχει τέτοια τεχνολογική κατάρτηση ένας 23χρονος που θα έπρεπε να δουλεύει από τα 10 συν να μπορεί να έχει εμπειρία για επαφή με πελάτες διαφόρων χωρών και τις 5 γλώσσες που ζητάτε;
    “Αυτά ζητάει η εταιρία κύριε” ήταν η απάντηση.

    ε) Ο αδελφός μου είναι άνεργος από το 2010, η μόνη δουλειά που έχει στην περιοχή (επαρχία) είναι αυτή που την κάνεις 10 χρόνια και στον 11ο χρόνο πεθαίνεις από καρκίνο. Και αυτά για ψίχουλα μισθό αναλογικά της δουλειάς.

    Γι αυτό. ΟΥΣΤ. Πλασματικά είναι όλα εκτός από την ανεργία.

  10. να απολυουν οποτε γουσταρουν να τρωνε ωρες απο τους εργαζομενους και ενα σωρο αλλες μλκιες…….προσωπικα εμενα με ειπαν οτι δεν δικαιουμαι και αδεια ενω ειχα 8 ημερες αναλογικα , στον πατο τους τα εργοστασια και οι κωλοδουλειες τους μλακες του 41%

  11. Επειδη οι μισθοι ειναι γελοιοι και οι απαιτησεις της δουλειας τεραστιες, με υπερωριες απληρωτες, τα δωρα επιστροφη στο χερι του εργοδοτη και πολλα άλλα κακα. Οποτε το εργατικο δυναμικο (εως και 55 ετων) μενουν στο σπιτι των γονιων τους, τρωει απο τη συνταξη τους και περναει οπως οπως. Αυτη ειναι η Ελλαδα του 2024.
    Για τις διευθυντικες θεσεις τι να πρωτοσχολιασω? Οι εταιριες θελουν γονους-βυσματα ή πραγματικα καλα στελεχη?
    ΥΓ: Η πραγματικη ανεργια ξεπερνα το 35%. Νουμερα οπως 10% ειναι απλα Greek statistics.

Comments are closed.