Γιατί η Νορβηγία σχεδιάζει περιορισμό των εξαγωγών ενέργειας προς την ΕΕ- Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Κοινοποίηση:
f609679a929b0b440560267b2344ea3e_XL

Οι ενεργειακοί κανόνες της ΕΕ έχουν προκαλέσει χάος στη νορβηγική πολιτική – και τώρα αυτό το χάος πρόκειται να μετακυλισθεί στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας σε μια κρίσιμη κακή στιγμή για την Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου συνεχίζει να παραπαίει τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σύμφωνα με το OilPrice.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει “υπερφορτώσει” τη μετάβασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη βασιζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό στο Κρεμλίνο για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα και την οικονομία σε λειτουργία. Από το 2020, η Ευρώπη βασιζόταν στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας για το 20% της χρήσης ενέργειας της ηπείρου. Περισσότερο από το μισό του φυσικού αερίου και το ένα τρίτο του πετρελαίου που καταναλώνεται στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προέρχονταν από τη Ρωσία.

«Η ενέργεια φαινόταν φθηνή, αλλά μας εξέθεσε σε εκβιασμό», δήλωσε η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2025.
Σε μια ξέφρενη προσπάθεια να ανακουφίσουν τη ρωσική μόχλευση στην ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία, ενώ παράλληλα κάνουν μεγάλες εισβολές προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει μαζικά τις ικανότητές τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ για την ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ωστόσο, φαίνεται τώρα ότι αυτές οι αγορές μπορεί να έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ, πολύ γρήγορα, και οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας τώρα κλονίζονται από τις επιπτώσεις.

Το να βασίζεσαι σε μεταβλητές για το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος ενός μπλοκ είναι εξαιρετικό για το κλίμα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη σταθερότητα του δικτύου εάν γίνει κακή διαχείριση.
Σήμερα, «το γερμανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις καιρικές συνθήκες», αναφέρει το Bloomberg. «Χωρίς επαρκή παραγωγή βασικού φορτίου που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και εγκαταστάσεις αποστολής, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιηθούν κατόπιν ζήτησης, το Βερολίνο βασίζεται σε εισαγωγές από γειτονικές χώρες για να καλύψει το κενό κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημάτων του χειμώνα, όταν έχει συννεφιά και άπνοια».

Αυτό, με τη σειρά του, έχει προκαλέσει προβλήματα στις ενεργειακές αγορές της γειτονικής Νορβηγίας. Καθώς όλο και περισσότερη ενέργεια ρέει στα γερμανικά δίκτυα, οι νορβηγικές τιμές ενέργειας ανεβαίνουν ολοένα και υψηλότερα για τους ντόπιους. Η Νορβηγία έχει φθηνή και άφθονη ενέργεια χάρη στους τεράστιους υδροηλεκτρικούς πόρους και οι ντόπιοι δεν είναι καθόλου χαρούμενοι που θυσιάζουν τις φτηνές τιμές ενέργειας τους για να τροφοδοτήσουν την Γερμανία.

«Οι σκανδιναβικές χώρες αισθάνονται όλο και περισσότερο ότι πληρώνουν το κόστος μιας αποτυχημένης γερμανικής ενεργειακής πολιτικής – για την οποία δεν ζητήθηκε η γνώμη τους», έγραψε ο Javier Blas στο Bloomberg.

Κρίση στην κυβέρνηση

Αυτή η δυσαρέσκεια έχει οδηγήσει σε σοβαρό ρήγμα στη νορβηγική κυβέρνηση. Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέρος της ΕΕ, είδε πρόσφατα την κυβέρνηση συνασπισμού της να καταρρέει υπό το βάρος της απόφασης πώς θα ανταποκριθεί στα ενεργειακά μέτρα της ΕΕ. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του κέντρου της Νορβηγίας αποχώρησε πλήρως από την κυβέρνηση συνασπισμού, αφήνοντας τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

«Η μετάδοση μέσω των δύο τελευταίων καλωδίων μας δίνει υψηλές και ασταθείς τιμές και η ΕΕ μάς εμποδίζει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά μέτρα για τον έλεγχο των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία», δήλωσε ο ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος και υπουργός Οικονομικών Trygve Slagsvold Vedum, καλώντας τη Νορβηγία να «ανακτήσει τον εθνικό έλεγχο» των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η νορβηγική κυβέρνηση εξετάζει τώρα έναν μηχανισμό ελέγχου για τον περιορισμό των εξαγωγών. Εάν η Νορβηγία αποφασίσει να περιορίσει ή να σταματήσει πλήρως τις ροές ενέργειας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν καταστροφικό για το μπλοκ. Η Νορβηγία ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας της ηπείρου πέρυσι.

«Αν σηκώσουμε το βλέμμα μας και κοιτάξουμε το τι συμβαίνει γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, θα δούμε ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από όλες τις χώρες», λέει ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Store. «Αλλά τότε κάθε χώρα πρέπει να καθίσει και να εξετάσει ποιο είναι το μερίδιό τηςκαι δεν υπάρχει κανένας που θα κάνει κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του».

Είναι αναπόφευκτο οι μεγάλες ενεργειακές αλλαγές να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και αβεβαιότητες όπως αυτές που παίζονται στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι μέρος μιας μαθησιακής διαδικασίας για μια άνευ προηγουμένου και τελικά απαραίτητη μετάβαση αναφέρει το OilPrice. Η παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιλύουν τις εντάσεις, αναδιαμορφώνουν τους κανονισμούς και προχωρούν με τις φιλοδοξίες τους για την ενεργειακή μετάβαση, θα προσφέρει βασικές γνώσεις και γνώσεις στον υπόλοιπο κόσμο καθώς συνεχίζουμε να διεισδύουμε στην εποχή της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response