Με επιφυλακτικότητα αν όχι απογοήτευση, υποδέχεται η ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως επισημαίνεται σε εσωτερικά κείμενα ενημέρωσης τόσο της Eurofer όσο και άλλων βιομηχανικών συνδέσμων της Ευρώπης καμία από τις συστάσεις της έκθεσης Ντράγκι δεν έχει ληφθεί υπόψιν, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση έχει αναγνωριστεί ως κομβικής σημασίας για τη διάγνωση των προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε ότι αφορά δε τις παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, κρίνονται ως ανεπαρκείς αν όχι ανύπαρκτες, ενώ σε ότι αφορά την αναθεώρηση του CBAM εκτιμάται ότι η διατύπωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι αρκετά ασαφής.
Με άλλα λόγια η ευρωπαϊκή βαριά βιομηχανία θεωρεί ότι η Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προσφέρει κάτι νέο και δεν δημιουργεί ελπίδες για ουσιαστική μείωση του ενεργειακού κόστους και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η Επιτροπή συμφώνησε με το γεγονός ότι η ΕΕ έχει υψηλές τιμές ενέργειας όμως κανένα από τα αναφερόμενα μέτρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα. Ακόμη περισσότερο, ορισμένα από τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα αύξησης του κόστους».
Νέα γραφειοκρατικά εργαλεία ανταγωνιστικότητας
Οι ευρωπαίοι βιομήχανοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αναμένουν τις διαπραγματεύσεις για την οδηγία που αφορά τη φορολογία της ενέργειας καθώς και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις στην μεθοδολογία τιμολόγησης των δικτύων από τον ACER, ενώ θεωρεί ότι η «δίκαιη κατανομή» του ενεργειακού κόστους θα πρέπει να σημαίνει τουλάχιστον εξαίρεση της ενεργοβόρου βιομηχανίας από το κόστος του δικτύου.
Σε ότι αφορά την παροχή κινήτρων στους βιομηχανικούς καταναλωτές για να παρέχουν υπηρεσίες ευελιξίας στη ζήτηση, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θεωρεί, ότι είναι δύσκολο να θεωρηθεί αυτό το μέτρο ως ένας τρόπος για να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το σχέδιο δράσης για την προσιτή ενέργεια αναμένεται να προτείνει ήπια μέτρα, χωρίς τίποτα το επαναστατικό.
Σε ότι αφορά το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε στρατηγικές τεχνολογίες και τη μεταποίηση, η βιομηχανία εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2028.
Χαρακτηρίζει δε ως «νέα γραφειοκρατικά εργαλεία ανταγωνιστικότητας» το προτεινόμενο εργαλείο συντονισμού της ανταγωνιστικότητας και τους νέους ελέγχους ανταγωνιστικότητας για την αξιολόγηση του αντίκτυπου στις διαφορές κόστους σε σύγκριση με άλλους διεθνείς ανταγωνιστές.
Συνολικά, η ευρωπαϊκή βιομηχανία επισημαίνει, ότι το έγγραφο της Επιτροπής σχεδόν δεν αναφέρεται στο κλίμα και αυτό διότι «η Επιτροπή επέλεξε να είναι σιωπηλή σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες του κλίματος για να αμβλύνει τις ανησυχίες που σχετίζονται με το μη ισορροπημένο κόστος των πολιτικών για το κλίμα, αλλά η δέσμευση παραμένει στο παρασκήνιο».
Μάλιστα σημειώνεται ότι δεν αναμένει «μείωση των φιλοδοξιών απλώς ορισμένα πρόσθετα μέτρα που επιχειρούν να διορθώσουν μέρος της ζημίας που προκαλείται από το κόστος της απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα».