Μπορεί να μας κοιτάζουν επίμονα, να μας ακουμπάνε με το πόδι τους, να μας γλείφουν τη μύτη, και να κάνουν ένα σωρό άλλα πράγματα. Μια κοινή συμπεριφορά που έχουν και φαντάζει κάπως στενάχωρη, είναι το κλαψούρισμα.
Σίγουρα σας έχει τύχει έστω και μια φορά να σας κοιτάζει αυτή η τετράποδη μουσούδα σας και να βγάζει έναν πνιχτό ήχο, ένα κλαψούρισμα που σας σπαράζει την ψυχή γιατί σκέφτεστε ότι κάτι κακό συμβαίνει εδώ.
Η αγαπημένη μου κοκόνα, το Ρουμπινάκι μου, όταν κλαψουρίζει νιώθω την καρδιά μου να πονάει στην κυριολεξία. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να στενοχωριέται, να πονάει ή να αγχώνεται για κάτι που προσπαθεί να μου πει κι εγώ δεν καταλαβαίνω – αν και τις περισσότερες φορές κλαψουρίζει γιατί θέλει χάδια, και όλο αυτό συνοδεύεται από αλλεπάλληλα σκουντήματα με το λευκό της πατούσι.
Γιατί, όμως, κλαψουρίζει ο σκύλος μας; Τι θέλει να μας πει
1. Θέλει την προσοχή μας
Δεν σημαίνει ότι επειδή ο σκύλος μας κλαψουρίζει συμβαίνει κάτι κακό. Πολλές φορές απλά αναζητάει την προσοχή μας, θέλει περισσότερα χάδια, αγκαλιές, φιλιά και παιχνίδι. Κι εμείς εννοείται πως “πέφτουμε” στην παγίδα του και του κάνουμε το χατίρι. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο σκύλος μας “εκπαιδεύεται” να παίρνει αυτό που θέλει μέσω του κλαψουρίσματος και αν τύχει να κλαίει για άλλον λόγο ίσως να μας είναι δύσκολο να το καταλάβουμε.
2. Θέλει να του καλύψουμε κάποια ανάγκη του
Όπως είπαμε και παραπάνω, οι σκύλοι δεν μιλάνε. Οπότε, για να μας πουν αυτό που θέλουν κλαψουρίζουν. Και αυτό που θέλουν να μας πουν μπορεί να είναι ότι δεν τους έχουμε καλύψει κάποια τους ανάγκη. Μπορεί να θέλουν να φάνε, να θέλουν να πιουν νερό και να έχει τελειώσει από το μπολάκι τους, να θέλουν να πάνε τουαλέτα, να θέλουν να βγούνε βόλτα. Καλό είναι να τους έχουμε καλύψει τις ανάγκες πριν να φτάσουν στο σημείο να μας το ζητήσουν με τον τρόπο τους οι ίδιοι.
3. Μπορεί να είναι αγχωμένος ή φοβισμένος
Ένας ακόμη λόγος που ο σκύλος μας μπορεί να κλαψουρίζει είναι γιατί νιώθει κάποια αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί κάτι να έγινε και να φοβήθηκε. Μπορεί να βίωσε μια κατάσταση και να αγχώθηκε. Ας δώσουμε, λοιπόν, βάση στα σημάδια και ας προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να νιώσει και πάλι ήρεμος και χαρούμενος.
4. Νιώθει έντονα συναισθήματα
Κάποιες φορές, ο αγαπημένος μας σκύλος μπορεί να νιώθει τόσο έντονα συναισθήματα που το κλαψούρισμα να αποτελεί τον μόνο τρόπο για να τα εκφράσει. Και δεν είναι απαραίτητα άσχημα συναισθήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να χρειαστεί να λείψουμε λίγες μέρες από το σπίτι, εννοείται χωρίς αυτόν. Όταν επιστρέψουμε ο σκύλος μας είναι τόσο ενθουσιασμένος που κάνει zoomies και κλαψουρίζει από τη χαρά του. Σκεφτείτε ότι κι εμείς μπορεί να κλάψουμε από χαρά.
5. Μπορεί να πονάει
Δυστυχώς, κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Αν ο σκύλος μας κλαψουρίζει παρόλο που του έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πονάει. Καλό είναι να τον ψηλαφίσουμε για να δούμε αν πονάει σε συγκεκριμένο σημείο. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τι είναι αυτό που τον ενοχλεί, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον/την κτηνίατρό μας. Ίσως χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις για να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συμβαίνει.
Συνοψίζοντας
Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που ο σκύλος μας κλαψουρίζει. Αυτά είναι κάποια από τα πράγματα που θέλει να μας πει. Ας δώσουμε σημασία στη γλώσσα του σώματος του αγαπημένου μας κατοικιδίου ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι χρειάζεται.