Γιατί «ξηλώθηκε» η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ – Το πρόστιμο των 200 εκατ. ευρώ

Κοινοποίηση:
k.tsiaras45-1200x800-1

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα ζητήθηκαν οι παραιτήσεις του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μπαμπασίδη και των άλλων μελών της διοίκησης που ως γνωστόν ο ίδιος ο υπουργός μετά από ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αδυναμίες στο σύστημα ελέγχου του Οργανισμού, τον έθεσε σε επιτήρηση για ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο.

Στο διάστημα από τότε η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βελτιώθηκε, αντίθετα ο κ. Μπαμπασίδης φέρεται να αγνοούσε συστηματικά όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξέθεσε άπαντες με τις αστοχίες του στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων μέσω του οποίου υποβάλλονται οι αιτήσεις επιδοτήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων), αλλά και την είσπραξη αχρεωστήτως καταβληθέντων 53 εκατ. ευρώ από 197.000 αγρότες χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του υπουργείου, αλλά και των αγροτών.

Την ίδια ώρα, η εικόνα των τεσσάρων επικεφαλής μελών της διοίκησης του Οργανισμού που έβγαινε προς τα έξω το διάστημα αυτό, ακόμη και μετά την επιτήρηση ήταν πλήρως αποκαρδιωτική. Τα μέλη της είχαν έντονο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να μην συνεργάζονται καθόλου και οι εισηγήσεις του προέδρου κ. Μπαμπασίδη στο Διοικητικό συμβούλιο να λαμβάνουν 3 θετικές ψήφους και 5 λευκά, με αποτέλεσμα την γελοιοποίηση των διαδικασιών.

Μη συμμόρφωση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Υπό ένα τέτοιο καθεστώς αυθαιρεσίας φτάσαμε ακόμα και στο σημείο να μην συμμορφώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου που δικαίωσε εργαζόμενο του οργανισμού απέναντι σε μη τεκμηριωμένη απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσιάρας λαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες κάποια μηνύματα ή έγγραφα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνεχιζόμενες αδυναμίες της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με την παρούσα διοίκηση  Μπαμπασίδη, θέλησε να προλάβει να μην χρεωθεί και πάλι τις σοβαρές αστοχίες τους και τυχόν αντιθεσμικές ενέργειες, τις οποίες θα τις χρεωνόταν πλέον ο ίδιος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το πρόστιμο και οι έλεγχοι

Είναι επίσης προφανές πως τα 200 εκατ. ευρώ πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν μπορούσε να το χρεωθεί πολιτικά ο Τσιάρας. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η διοίκηη Μπαμπασίδη φέρεται να περιόρισε τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου και καρατόμησε την Διευθύντρια πριν ένα μήνα επειδή συνεργαζόταν με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την εξιχνίαση παράνομων ενισχύσεων

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Μπαμπασίδης έχει μια ευχέρεια στις παραιτήσεις, αφού είναι η 2η φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο που παραιτείται από θέση διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Παραιτήθηκε πέρυσι από αντιπρόεδρος και έγινε προσωρινός πρόεδρος που η θητεία έληγε στα μέσα Ιανουαρίου 2025.

Το να επισπεύσει ο κ. Τσιάρας την παραίτησή του ενώ υπολείπεται σχεδόν ένας μήνας θητείας μάλλον σημαίνει ότι κάτι σοβαρό ήθελε να προλάβει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του πρώην πλέον προέδρου, διακινείται πως παραιτήθηκε και πάλι για να παρασύρει τους υπόλοιπους σε παραίτηση και στην συνέχεια να παραμείνει αυτός όπως έκανε και πέρυσι.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν θα έχουμε απλώς γελοιοποίηση της διαδικασίας επιλογής των μελών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ που καταβάλει περί τα 2,5 δις ευρώ το χρόνο ε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά γελοιοποίηση και της Κυβέρνησης και του Υπουργού. Ίδωμεν…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: