Μπορεί να υπάρχουν διάφορα είδη ελιάς, άλλες με πράσινο και άλλες με πιο καφέ ή μαύρο χρώμα, ωστόσο υπάρχει και ένα είδος αρκετά σπάνιο που έχει μάλιστα καταγωγή και από τα αρχαία χρόνια… η λευκή ελιά.
Πρόκειται για την ποικιλία Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου.
«Κυρίως διαδεδομένη στις περιοχές της νότιας Ιταλίας, με ισχυρή παρουσία στην Καλαβρία, πιθανότατα εισήχθη κατά τον αποικισμό της Magna Graecia ( Μεγάλη Ελλάδα ή Μεγάλη Ελλάς, Magna Graecia στα λατινικά, Magna Grecia στα ιταλικά, ήταν η επικράτεια των διαφόρων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στην Σικελία και νότια Ιταλία)»,ανέφερε ο Innocenzo Muzzalupo, ερευνητής στο Συμβούλιο Αγροτικής Έρευνας και Οικονομίας, Ερευνητικό Κέντρο για την Ελιά, τα εσπεριδοειδή και τα δένδρα (CREA-OFA), δήλωσε στους Olive Oil Times.
«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται από αυτή την ποικιλία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλα τα άλλα όσον αφορά τη σύνθεση των λιπαρών οξέων, των γεύσεων και των αρωμάτων που είναι χαρακτηριστικό ενός ελαφρού φρουτώδους προϊόντος», διευκρίνισε.
«Ένας μικρός αριθμός παραγωγών το χρησιμοποιούν σε μείγματα με άλλες κυρίαρχες ποικιλίες, αλλά λόγω του λευκού χρώματος των φρούτων, το οποίο στη δυτική κουλτούρα συμβολίζει την αγνότητα, κατέληξε να χρησιμοποιείται κυρίως για θρησκευτικούς σκοπούς». Μάλιστα η συγκεκριμένη ποικιλία προορίζεται για τα μυστήρια και άλλες καθολικές ιεροτελεστίες.
Οι αγρότες που έχουν την τύχη να έχουν αυτά τα δέντρα, τα φροντίζουν καλά όλο το χρόνο και ειδικότερα την περίοδο της ωρίμανσης.