Oνομπελίστας Πολ Κρούγκμαν επιχειρεί να δώσει απάντηση στο εξής ερώτημα: Γιατί οι οξύθυμοι ολιγάρχες κυβερνούν τον κόσμο μας; Όπως γράφει ο γνωστός αρθρογράφος στους New York Times, ήταν πριν από μερικά χρόνια – νομίζω ότι ήταν το 2015 – πήρα ένα γρήγορο μάθημα για το πόσο εύκολο είναι να γίνεις φρικτό άτομο: Ήμουν ομιλητής σε ένα συνέδριο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας και η πτήση μου καθυστέρησε πολύ. Οι διοργανωτές, ανήσυχοι μήπως χάσω την ομιλία μου, εξαιτίας της κίνησης της πόλης, κανόνισαν να με συναντήσουν στο αεροδρόμιο και να πετάξω απευθείας στην ταράτσα του ξενοδοχείου με ελικόπτερο. Όταν τελείωσε το συνέδριο, ένα αυτοκίνητο περίμενε να με πάει πίσω στο αεροδρόμιο. Και μόνο για ένα λεπτό βρέθηκα να σκέφτομαι: «Τι; Πρέπει να πάρω αυτοκίνητο;». Παρεμπιπτόντως, στην πραγματική ζωή κυκλοφορώ κυρίως στο μετρό.
Τέλος πάντων, το μάθημα που πήρα από τη στιγμή της μικροψυχίας μου ήταν ότι το προνόμιο διαφθείρει, ότι γεννά πολύ εύκολα την αίσθηση του δικαιώματος. Και σίγουρα, για να παραφράσω τον Λόρδο Άκτον, τα τεράστια προνόμια διαφθείρουν πάρα πολύ, εν μέρει επειδή οι πολύ προνομιούχοι συνήθως περιβάλλονται από ανθρώπους που δεν θα τολμούσαν ποτέ να τους πουν ότι συμπεριφέρονται άσχημα.
Γι’ αυτό δεν με συγκλονίζει το θέαμα της «αυτοπυρπόλησης» της φήμης του Έλον Μασκ. Γοητευμένος, ναι. Ποιος δεν είναι; Αλλά όταν ένας πάρα πολύ πλούσιος άνθρωπος, που έχει συνηθίσει όχι μόνο να παίρνει ό,τι θέλει αλλά και να είναι μία προσωπικότητα που θαυμάζουν πολύ, βρίσκεται όχι απλώς να χάνει την αύρα του αλλά να γίνεται αντικείμενο ευρέως διαδεδομένου χλευασμού, φυσικά ξεσπά ακανόνιστα, και έτσι κάνει τα προβλήματά του ακόμη χειρότερα.
Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι γιατί μας κυβερνούν τώρα τέτοιοι άνθρωποι. Διότι ζούμε ξεκάθαρα στην εποχή της ολιγαρχίας. Όπως τόνισε πρόσφατα ο Kevin Roose των Times, ο Μάσκ έχει ακόμα πολλούς θαυμαστές στον κόσμο της τεχνολογίας. Τον βλέπουν ως κάποιον που καταλαβαίνει πώς πρέπει να διοικείται ο κόσμος – μια ιδεολογία που ο συγγραφέας John Ganz αποκαλεί bossism, μια πεποίθηση ότι οι μεγάλοι άνθρωποι δεν πρέπει να απαντούν, ή ακόμη και να αντιμετωπίζουν την κριτική όπως οι «μικροί» άνθρωποι. Και οι θαυμαστές αυτής της ιδεολογίας έχουν σαφώς πολλή δύναμη, ακόμα κι αν αυτή η δύναμη δεν επεκτείνεται ακόμη στην προστασία ατόμων, όπως ο Μασκ, από το να γιουχάρονται δημόσια. Πώς είναι όμως αυτό δυνατό; Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τεχνολογική πρόοδος και η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος δεν έχουν δημιουργήσει μια ευτυχισμένη, δίκαιη κοινωνία. Τα απίθανα οράματα για το μέλλον ήταν βασικά στοιχεία τόσο της σοβαρής ανάλυσης όσο και της λαϊκής κουλτούρας από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Αλλά τόσο οι κοινωνικοί κριτικοί όπως ο John Kenneth Galbraith όσο και συγγραφείς όπως ο William Gibson φαντάζονταν γενικά κορπορατιστικές δυστοπίες που καταπίεζαν την ατομικότητα – όχι κοινωνίες που κυριαρχούνταν από εύθικτους εγωμανείς πλουτοκράτες που εκφράζουν τις ανασφάλειές τους σε δημόσια θέα.
Λοιπόν τι έγινε
Μέρος της απάντησης, σίγουρα, είναι η τεράστια συγκέντρωση πλούτου στην κορυφή. Ακόμη και πριν από το φιάσκο του Twitter, πολλοί άνθρωποι συνέκριναν τον Έλον Μασκ με τον Χάουαρντ Χιουζ στα χρόνια της πτώσης του. Αλλά ο πλούτος του Χιουζ, ακόμη και μετρημένος σε σημερινά δολάρια, ήταν ασήμαντος σε σύγκριση με τον Μασκ, ακόμη και μετά την πρόσφατη «βουτιά» της μετοχής της Tesla. Γενικότερα, οι καλύτερες διαθέσιμες εκτιμήσεις λένε ότι το μερίδιο του κορυφαίου 0,00001 τοις εκατό επί του συνολικού πλούτου σήμερα είναι σχεδόν 10πλάσιο από αυτό που ήταν πριν από τέσσερις δεκαετίες. Και ο τεράστιος πλούτος της σύγχρονης σούπερ ελίτ έχει σίγουρα φέρει μεγάλη δύναμη, συμπεριλαμβανομένης της δύναμης να ενεργεί παιδαριωδώς.
Από εκεί και πέρα, πολλοί από τους υπερπλούσιους, που ως τάξη ήταν κυρίως μυστικοπαθείς, έχουν γίνει διασημότητες. Το αρχέτυπο του καινοτόμου που γίνεται πλούσιος και αλλάζει τον κόσμο δεν είναι καινούργιο. Πηγαίνει πίσω τουλάχιστον μέχρι τον Τόμας Έντισον. Αλλά οι μεγάλες περιουσίες που έγιναν στην τεχνολογία της πληροφορικής μετέτρεψαν αυτή την αφήγηση σε μια πλήρη λατρεία, με απρόβλεπτους ή φαινομενικούς τύπους Steve Jobs όπου κι αν κοιτάξεις.
Πράγματι, η λατρεία του ιδιοφυούς επιχειρηματία έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην κυλιόμενη καταστροφή που είναι η κρυπτογράφηση. Ο Sam Bankman-Fried της FTX δεν πουλούσε πραγματικό προϊόν ούτε, όσο μπορεί να πει κανείς, είναι αυτοί από τους πρώην ανταγωνιστές του που δεν έχουν ακόμη χρεοκοπήσει: Μετά από τόσο καιρό, κανείς δεν έχει βρει σημαντικό πραγματικό κόσμο χρήσεις για κρυπτονομίσματα εκτός από το ξέπλυμα χρήματος. Αυτό που πουλούσε ο Bankman-Fried, αντ’ αυτού, ήταν μια εικόνα, αυτή του μουδιασμένου, ντυμένου οραματιστή που αντιλαμβάνεται το μέλλον με τρόπο που οι περισσότεροι δεν μπορούν.
Ο Έλον Μασκ δεν ανήκει στην ίδια κατηγορία. Οι εταιρείες του παράγουν αυτοκίνητα που πραγματικά οδηγούν και πυραύλους που πραγματικά πετούν. Αλλά οι πωλήσεις και ειδικά η αξία των εταιρειών του σίγουρα εξαρτώνται τουλάχιστον εν μέρει από τη δύναμη της προσωπικής του επωνυμίας, την οποία «διαλύει» ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει.
Στο τέλος, ο Μασκ και ο Bankman-Fried μπορεί να προσφέρουν δημόσια υπηρεσία, αμαυρώνοντας τον θρύλο του ιδιοφυούς επιχειρηματία, ο οποίος έχει κάνει πολύ κακό. Προς το παρόν, ωστόσο, οι γελοιότητες του Μασκ στο Twitter υποβαθμίζουν αυτό που είχε γίνει χρήσιμη πηγή, ένα μέρος που μερικοί από εμάς πήγαμε για πληροφορίες από ανθρώπους που γνώριζαν πραγματικά για τι μιλούσαν. Και ένα αίσιο τέλος αυτής της ιστορίας φαίνεται όλο και πιο απίθανο. Α, και αν αυτή η στήλη με αποκλείσει από το Twitter – ή αν ο ιστότοπος «πεθάνει» απλώς από κακομεταχείριση – μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά από αυτά που σκέφτομαι, μαζί με τις σκέψεις ενός αυξανόμενου αριθμού προσφύγων του Twitter, στο Mastodon.