Γιατί οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι πιο υγιεινές από το ίδιο το φρούτο

Κοινοποίηση:

Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως.

Ωστόσο, εκτός από κάποια τρίμματα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, οι φλούδες των πορτοκαλιών συνήθως αφαιρούνται και απορρίπτονται πριν από την κατανάλωση του φρούτου. Παρόλα αυτά, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά και πρέπει να τρώγονται αντί να πετιούνται.

 
Ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις

Τα πορτοκάλια είναι ζουμερά, γλυκά εσπεριδοειδή, γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Είναι ίσως λιγότερο γνωστό ότι οι φλούδες πορτοκαλιού είναι επίσης πλούσιες σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και των φυτικών ενώσεων όπως οι πολυφαινόλες.

Στην πραγματικότητα, μόλις μια κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) φλούδας πορτοκαλιού παρέχει το 14% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης C – σχεδόν 3 φορές περισσότερο από το εσωτερικό του φρούτου. Η ίδια μερίδα περιέχει επίσης περίπου 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει επίσης καλές ποσότητες προβιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ριβοφλαβίνης, θειαμίνης, βιταμίνης Β6 και ασβεστίου. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες στις φλούδες πορτοκαλιού ήταν σημαντικά υψηλότερη από ό,τι στο ίδιο το φρούτο.

Συγκεκριμένα, οι φλούδες πορτοκαλιού αποτελούν καλή πηγή των πολυφαινολών εσπεριδίνης και πολυμεθοξυφλαβονών (PMF), οι οποίες μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές τους επιδράσεις.

Επίσης, σχεδόν το 90% των αιθέριων ελαίων στις φλούδες πορτοκαλιού αποτελείται από λιμονένιο, μια φυσική χημική ουσία που έχει μελετηθεί για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητές της, μεταξύ άλλων και κατά του καρκίνου του δέρματος.

Πιθανά μειονεκτήματα

Παρά τα διατροφικά οφέλη, η κατανάλωση της φλούδας πορτοκαλιού έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων

Τα φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά σε εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια για την προστασία από τη μούχλα και τα έντομα. Αν και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο εσωτερικός καρπός των πορτοκαλιών έχει πολύ χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων, οι φλούδες περιέχουν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες.

Μελέτες συνδέουν τη χρόνια πρόσληψη φυτοφαρμάκων με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου και της ορμονικής δυσλειτουργίας.

Οι επιπτώσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με τα χρόνια υψηλά επίπεδα έκθεσης και όχι με τις σχετικά μικρές ποσότητες που βρίσκονται στις φλούδες των φρούτων. Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστάται το πλύσιμο των πορτοκαλιών κάτω από ζεστό νερό για να μειωθεί η ποσότητα των φυτοφαρμάκων που προσλαμβάνονται.

Μπορεί να είναι δύσπεπτες

Λόγω της σκληρής υφής τους και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι φλούδες πορτοκαλιού μπορεί να είναι δύσπεπτες. Η κατανάλωσή τους, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, θα μπορούσε να προκαλέσει στομαχικές ενοχλήσεις, όπως κράμπες ή φούσκωμα.

Δυσάρεστη γεύση και υφή

Σε αντίθεση με το εσωτερικό, η φλούδα έχει σκληρή, ξηρή υφή που μασιέται δύσκολα. Είναι επίσης πικρή, κάτι που ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν δυσάρεστο. Παρά τα διατροφικά οφέλη της, ο συνδυασμός της πικρής γεύσης και της σκληρής υφής μπορεί να κάνει τη φλούδα του πορτοκαλιού μη ελκυστική.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response