Γιατί ουρλιάζει η μούμια; – Λύση του μυστηρίου δίνει επιστημονική μελέτη

Κοινοποίηση:
Loulan

Μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια με το παρατσούκλι «Η γυναίκα που ουρλιάζει» είχε μια οδυνηρή έκφραση στο πρόσωπό της και επιστήμονες θεωρούν πως βρήκαν τον λόγω που γίνεται αυτό.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των επιστημόνων δείχνει ότι πέθανε «ουρλιάζοντας από την αγωνία» πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί τότε να έζησε ένα σπάνιο γεγονός γνωστό ως πτωματικός σπασμός τη στιγμή του θανάτου της, που προκάλεσε την ακαμψία των μυών της και την αποτύπωση του πόνου της, όπως αναφέρει το Skynews.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί το πάγωμα των μυών στην ακριβή θέση στην οποία βρισκόταν το άτομο όταν πέθανε.

Αν και η αιτία του θανάτου της παραμένει μυστήριο, οι πτωματικοί σπασμοί συνήθως συνδέονται με βίαιους θανάτους υπό ακραίες φυσικές συνθήκες και έντονα συναισθήματα.

Η ανησυχητική έκφραση της γυναίκας που ουρλιάζει έχει προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και 90 χρόνια.

Όμως η νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να πραγματοποιήσει μια «εικονική ανατομή», αποκάλυψε μια σειρά από νέες λεπτομέρειες και αμφισβητεί μια προηγούμενη πεποίθηση ότι η οδυνηρή έκφρασή της ήταν αποτέλεσμα κακής ταρίχευσης.

Ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαζάρ Σαλίμ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η έκφραση του προσώπου της μούμιας σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από την αγωνία ή τον πόνο».

Ο καθηγητής Σαλίμ τη χαρακτήρισε ως μια «πραγματική χρονοκάψουλα» που διατηρεί τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: