Γιατί ο Οσάμα μπιν Λάντεν «επέστρεψε» 12 χρόνια μετά τον θάνατό του – Το «Γράμμα στην Αμερική»

Κοινοποίηση:
osama

Το «Γράμμα στην Αμερική» του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ένα ανατριχιαστικό άρθρο 4.000 λέξεων, γραμμένο πριν από δεκαετίες, από τον «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η επιστολή και η μετάφρασή της άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο λίγο μετά τις επιθέσεις του 2001, ειδικά μεταξύ εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον Guardian το 2002.Στην επιστολή, που απευθύνεται στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς, ο Μπιν Λάντεν επικρίνει σφοδρά την κυβέρνηση των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της στη δημιουργία του Ισραήλ, το οποίο αποκαλεί «ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα».

Μετά την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία η οργάνωση Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους σε μια βίαιη αιφνιδιαστική επίθεση και τα αντίποινα του Ισραήλ που ακολούθησαν στη Γάζα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι, η επιστολή του Μπιν Λάντεν άρχισε να κυκλοφορεί ξανά στο διαδίκτυο.

Στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok, δεκάδες χρήστες – συμπεριλαμβανομένων πολλών εκπροσώπων της «Γενιάς Ζ» που αποτελούν την πλειοψηφία των χρηστών της εφαρμογής – άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο παραθέτοντας αποσπάσματα από την επιστολή και μιλώντας για το πώς φέρεται να τους έδωσε μια νέα προοπτική στο ιστορικό πλαίσιο πίσω από την 11η Σεπτεμβρίου.

Μέρη της επιστολής που επέκρινε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ είχαν απήχηση σε ορισμένους χρήστες, τη στιγμή που οι άνθρωποι στις δυτικές χώρες γίνονται όλο και πιο επικριτικοί προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι χρήστες του TikTok περιέγραψαν την επιστολή ως «διαφωτιστική», με ορισμένους μάλιστα να λένε ότι η μαζική δολοφονία του Μπιν Λάντεν «είχε βάση».

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μοιράστηκαν τις αντιδράσεις τους για την ανάγνωση της επιστολής για πρώτη φορά, οι δημοσιεύσεις άρχισαν να γίνονται viral. Το CNN είπε ότι τα βίντεο με θέμα την επιστολή είχε συγκεντρώσει 14 εκατομμύρια προβολές μέχρι την Πέμπτη.

Το «φαινόμενο Στρέιζαντ»
Η TikTok δεσμεύτηκε να σταματήσει την τάση, η οποία όπως είπε σε δήλωσή της «παραβιάζει τους κανόνες της πλατφόρμας για την υποστήριξη οποιασδήποτε μορφής τρομοκρατίας». Η εφαρμογή πρόσθεσε την Πέμπτη (16.11) ότι εργαζόταν για την «προληπτική και επιθετική κατάργηση αυτού του περιεχομένου και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο μπήκε στην πλατφόρμα μας». Αφαίρεσε επίσης το hashtag #lettertoamerica από τη λειτουργία αναζήτησής της.

Ωστόσο, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αναρτήσεις, λέγοντας ότι το φαινόμενο των ατόμων που δημοσιεύουν περιεχόμενο…με συμπάθεια για τον Μπιν Λάντεν «δεν ήταν μοναδικό για το TikTok και έχει εμφανιστεί σε πολλές πλατφόρμες και μέσα ενημέρωσης». Την Πέμπτη (16.11), ο Guardian αφαίρεσε ένα πλήρες αντίγραφο της επιστολής του Μπιν Λάντεν, το οποίο η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε για πρώτη φορά διαδικτυακά το 2002, αντικαθιστώντας το με μια σύντομη δήλωση που ισχυριζόταν ότι είχε «κοινοποιηθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο».

«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες αντ ‘αυτού στο ειδησεογραφικό άρθρο που το περιείχε αρχικά», αναφέρει η δήλωση. Αφαιρώντας την επιστολή από τον ιστότοπό της – μια άστοχη προσπάθεια περιορισμού της διανομής της – η Guardian κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και συνέβαλε στο να γίνει (ακόμη περισσότερο) viral. Είναι ένα τέλειο παράδειγμα του λεγόμενου «φαινομένου Στρέιζαντ» όπου η προσπάθεια λογοκρισίας ή απόκρυψης μίας πληροφορίας από το Διαδίκτυο γυρίζει μπούμερανγκ και αυξάνει μαζικά το ενδιαφέρον για αυτό.

Ποιες είναι οι επίσημες αντιδράσεις για το θέμα;
Το θέμα προκάλεσε οργή στις ΗΠΑ . Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι «κανείς δεν πρέπει ποτέ να προσβάλει τις 2.977 αμερικανικές οικογένειες που εξακολουθούν να θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα, συνδέοντας τον εαυτό τους με τα βδελυρά λόγια του Οσάμα Μπιν Λάντεν»

«Ιδιαίτερα τώρα, σε μια εποχή αυξανόμενης αντισημιτικής βίας στον κόσμο, και αμέσως μετά οι τρομοκράτες της Χαμάς πραγματοποίησαν τη χειρότερη σφαγή του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα στο όνομα των ίδιων θεωριών συνωμοσίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αρκετοί νομοθέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα κατηγόρησαν την κινεζική εφαρμογή για διάδοση αντιαμερικανικής προπαγάνδας και ζήτησαν να αποκλειστεί. Ο αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών Josh Gottheimer είπε ότι το TikTok «σπρώχνει την προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας για να επηρεάσει τους Αμερικανούς» και ζήτησε να «απαγορευτεί ή να πουληθεί σε μια αμερικανική εταιρεία», ενώ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλει περιέγραψε το TikTok ως «ένα θερμοπίδακα τρομοκρατικής προπαγάνδας και το πιο αποτελεσματικό εργαλείο παρακολούθησης για μια ξένη κυβέρνηση που εφευρέθηκε ποτέ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Τους πύργους τους έριξε η μοσάντ σε συνεργασία με τα εβραιόσκυλα της σία ώστε να ξεκινήσει ο πέλεμος εναντίων των εχθρών του πουστραήλ.

  2. ΕΧΕΙ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

  3. Τους δίδυμους πύργους δεν τους έριξε ο Οσάμα,αλλά η ΣΙΑ,η μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου,τάχα μυστική υπηρεσία της ΟΥΣΑ

  4. Εχω μεινει με το ερωτηματικο! Πως ολοι οι εργαζομενοι εβραιοι στους διδυμους πυργους εκεινη την αποφραδα μερα ειχαν αδεια ?

  5. Ναι καλά πέθανε… Αφού και αυτός του συστήματος ήταν.. όπως άλλωστε και η τρομοκρατία! Κάπου σε κάποιο νησάκι είναι και απολαμβάνει τα εκατομμύρια του! Η ελίτ έχει απο τότε σχέδια για ότι λέγαμε ΝΤΠ και great Reset . Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό απο τότε!

Comments are closed.